♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

92. Oscar Ödüllerine Bakış : Ver Bir Oscar, Yağsız Yerinden Olsun!

Sinema sektörünün en önemli günlerinden biri kapıda… 92. Oscar Ödülleri 9 Şubat gecesi yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Adet olduğu üzere bir değerlendirme yapmanın vaktidir. Bu yıl bir iki film hariç aday olan tüm filmleri izledim ve her yıl olduğu gibi tahminlerimi de yaptım. Geçmiş yıllara göre fazla rekabetin yaşanmayacağı ödül gecesi geçen yıl olduğu gibi sunucusuz gerçekleşecek. Diğer gelenekse bozulmamış. Geçen yılın ödüllü isimleri zarfları açacak ve o meşhur “Oscar goes to…” cümlesini söyleyecek. İki yıl önce “Dear Basketball” ile "En iyi kısa animasyon" oscarı sahibi Kobe Bryant da anılacak. Kırmızı halısından ödüllerine uzun geceyi merakla bekliyoruz diyerek başlayalım…

EN İYİ FİLM
Ford v Ferrari : Disney/Fox
The Irishman: Netflix
Jojo Rabbit: Fox Searchlight
Joker: Warner Bros
Little Women: Sony
Marriage Story: Netflix
1917: Universal
Once Upon a Time in Hollywood : Sony
Parasite : Neon
En iyi film ödüllerinde durum aşağı yukarı belli. Hepsi iyi filmler ama aralarından iki film özellikle sıyırılıyor. Tek plan sekans güzellemesi “1917” ve 2019’un en iyi filmi “Parasite” arasında geçecek bir yarışa hazırlanıyoruz. Oscarın sahibi 1917 olacak ve Parazit ise gönüllerin oscarını kucaklayacak.

EN İYİ YÖNETMEN
Martin Scorsese : The Irishman
Todd Phillips : Joker
Sam Mendes : 1917
Quentin Tarantino : Once Upon a Time in Hollywood
Bong Joon Ho : Parasite
Aynı yarış burada da geçerli. Jürinin düşüncesine göre şekillenecek ödülün favorisi Sam Mendes. Film ve Yönetmen ödüllerini bölmek isterlerse Bong Joon Ho’nun alkışlandığı görebiliriz ama çok düşük bir ihtimal.

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Antonio Banderas : Pain and Glory
Leonardo DiCaprio : Once Upon a Time in Hollywood
Adam Driver : Marriage Story
Joaquin Phoenix : Joker
Jonathan Pryce : The Two Popes
Gecenin en sürpriz kategorisi. Olağanüstü Joker performansı ödülle taçlanacak. Driver ve Pryce’ın şanssızlığıysa Phoenix ile aynı yıla denk gelmiş olmaları.

EN İYİ KADIN OYUNCU
Cynthia Erivo : Harriet
Scarlett Johansson : Marriage Story
Saorise Ronan : Little Women
Charlize Theron : Bombshell
Renee Zellweger : Judy
Aslında sürprize çok açık bir dal olsa da filmler üzerinden bakıldığında her şey net görünüyor. Erivo’nun performansı iyi olsa da film o kadar iyi değil. Aynısı Ronan için de geçerli. Evet Little Women tam bir Amerikan markası, defalarca çekilip doyulmayan bir klasik ama Ronan’ın kilit bir anını içermiyor. Benzer cümleleri Theron için de kurabiliriz. Bombshell işe fazla ortadan bakıyor ve tacizi normalleştiriyor. Charlize Teron da baştan sona iyi oynasa da Oscar jürisini tavlayacak özel bir an içermiyor. Avrupa sinemasına akraba Marriage Story çok iyi film, Driver ile şahane paslaşan Johansson’un performansı da muhteşem, meşhur tartışma sahnesi de yeter ama plase olarak kalacak. Ödülün sahibi muhteşem performansıyla Judy Garland’ı yeniden yaşatan Renee Zellweger olacak. 

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Tom Hanks : A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins: The Two Popes
Al Pacino: The Irishman
Joe Pesci : The Irishman
Brad Pitt : Once Upon a Time in Hollywood
En rahat dallardan biri ve Pitt konuşmasını hazırlamıştır. Gönüllerin oscarı da Pesci’ye gitti. Hanks’ın performansı çok iyi olsa da film iyi değil ve fazla yapay. Hopkins de film de muhteşem. Pacino ve Pesci de öyle ama aynı yıla gelme şanssızlığı diye bir şey var.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Kathy Bates: Richard Jewell
Laura Dern: Marriage Story
Scarlett Johansson: Jojo Rabbit
Florence Pugh: Little Women
Margot Robbie: Bombshell
Yine neredeyse sahibi kesinleşen ödül… Laura Dern’in alacağına şüphe yok. Net hakkı olduğunu da belirtelim. Pugh’un adaylığını anlamak zor, Johansson’un adaylığı biraz yokluktan gibi, Bates’in adaylığı da hatırlayıp onurlandıralım zihniyetinin ürünü sanki. Robbie’nin performansı iyi olsa da akılda kalmıyor neredeyse. Haliyle tüm yollar Dern’e çıkıyor.

EN İYİ ORİJİNAL SENARYO
Rian Johnson (Knives Out)
Noah Baumbach (Marriage Story)
Sam Mendes ve Krysty Wilson-Cairns (1917)
Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood)
Bong Joon Ho ve Han Jin Won (Parasite)
Tarantino’nun en kötü senaryosuyla adaylığı, 1917’nin de en zayıf noktasının senaryo olması nedeniyle ikisi adaylıkla yetinmek zorunda. Knives Out saat gibi işlese de fazla yapay kalıyor sanki. Haliyle Marriage Story ve Parasite arasında yapılacak seçimin galibini göreceğiz. Elbette Parasite alacak ama Marriage Story eli boş dönmesin düşüncesi de galip gelebilir.

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Taika Waititi (Jojo Rabbit)
Steve Zaillian (The Irishman)
Anthony McCarten (The Two Popes)
Greta Gerwig (Little Women)
Todd Phillips ve Scott Silver (Joker)
En keyifli kategorilerden biri. Gerwig’in en uzunu iki dakika süren sahneler bütününden oluşan filminin ödüle uzanması zor. Geri kalanların rekabetinden bana kalsa The Two Popes galip çıkmalı ama Jojo Rabbit ödülün sahibi olacak.

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
The Irishman
Joker
The Lighthouse
1917
Once Upon a Time in Hollywood
Resim ve imgelere yapılan göndermelerle süslü siyah beyaz güzellik The Lighthouse alsa çok güzel olurdu ama 1917 tüm gücünü sinematografisinden aldığı için ödüle uzanması zor bir tahmin değil.

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM
Corpus Christi
Honeyland
Les Miserables
Pain and Glory
Parasite
Jürinin paylaştırarak dağıtma sevdası dolayısıyla olasılıklara bağlı değişken bir ödül. Parasite açık ara favori ama en iyi film ödülünü alırsa yabancıyı da vermeyelim düşüncesiyle Pain and Glory ile Almodovar sahneye çağrılıp ayakta alkışlanabilir. 

EN İYİ ANİMASYON
How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4
Beşi de iyi film. İki devam filmini devre dışı bırakarak başlayalım. Missing Link yapımı meşakkatli güzel iş ama formüle bir film. I Lost My Body çağdaş ve yenilikçi. Geleneksel bir öyküsü olmayan bir kesit. Ödülü alması gereken film ama sonuna kadar gelenekçi Klaus gecenin kazananı olacaktır.

EN İYİ BELGESEL
American Factory
The Cave
Edge of Democracy
For Sama
Honeyland
En çok merak ettiğim dal. Zira filmlerin hepsi iyi… Edge of Democracy evrensel konusuna rağmen beşlinin içinde fazla politik kalıyor. The Cave ve For Sama’nın dertleri ortak. Honeyland en insani hikaye. American Factory ise Çin ile Amerika yakınlaşmasını fabrika üzerinden anlatıyor. Bana kalsa Honeyland derim ama şansı zayıf görünüyor. American Factory ile For Sama arasındaki yarışın galibi muhtemelen Suriye’de yaşananları gözler önüne seren amatör çekimlerle en salt gerçekliği yakalayan For Sama olacak gibi.

Diğer adaylıklar…
En iyi Ses Kurgusu: Ford vs Ferrari ile 1917 arasında geçecek yarışın galibi 1917 olacak.
En iyi Kurgu: Parasite favori, Ford vs Ferrari plase.
En iyi Kostüm Tasarımı: Kostüme drama Little Women net favori...
En iyi Ses Miksajı: Teknik adaylıkların en çok öne çıkanı Ford vs Ferrari bu kez Star Wars: Rise of Skywalker ile yarışacak. Arabalar mı uzay gemisi mi galip gelir sorusunun cevabı arabalar olur.
En iyi Yapım Tasarımı: Hiç tartışmasız Hollywood güzellemesi ile Once Upon a Time in Hollywood.
En iyi Görsel Efekt: Avengers: Endgame hak ediyor, Star Wars: The Rise of Skywalker da bu işin piri ama jürinin gişe filmlerine olan mesafesini hesaba katınca 1917’nin kazanma olasılığı yüksek.
En iyi Müzik: Adaylıklar açıklandığında kazananı belli olan ödüllerden. Elbette Joker…
En İyi Makyaj ve Saç : Bombshell’in en iyi yaptığı şey Kidman ve Theron’daki işçilik. Ödülle taçlanır.
En iyi Şarkı: “Rocketman” almayacak da kim alacak. Thank You For All Your Loving ödüle uzanacak.
Geri kalan adaylıklar; En iyi Kısa Film, En iyi Kısa Animasyon ve En iyi Kısa Belgesel. Filmleri izlemediğim için bir fikrim yok. Okuduklarım üzerinden tahminim; Brotherhood, Sister ve St. Louis Superman.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template