♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık'tan Şubat Yenileri

Sel Yayıncılık Şubat ayını altı kitapla karşılıyor. Richard Brautigan’ın “Kürtaj”ı, Osamu Dazai’nin “İnsanlığımı Yitirirken”i ayın en önemli ve ıskalanmaması gereken kitapları. André Malraux’un “Altenburg'un Ceviz Ağaçları” ve Cem Uğur’un “Kemikler”i de diğer romanlar. Frantz Fanon'un daha önce yayımlanmamış metinlerinin bir araya getirildiği önemli derleme “Yabancılaşma ve Özgürlük Üzerine Yazılar” ve Raoul Vaneigem'in kışkırtıcı manifestosu “Gençler İçin Hayat Bilgisi” de DüşünSel dizisinin yeni kitapları olarak raflarda.

Kürtaj * Richard Brautigan
Richard Brautigan, Kürtaj'da aşk ve özgürlük arayışının damga vurduğu '60'lı yılların Amerika'sına; her şeyin mümkün ve epey gürültülü olduğu hareketli zamanlara götürüyor bizi.

San Francisco'da, "Amerikan yazınının istenmeyen, lirik ve lanetli örneklerini", asla okunmayacak ve kabul görmeyecek kitapları bir araya getirmek üzere kurulan bir kütüphanenin gönüllü memuru, sığındığı münzevi hayattan geri dönülmez biçimde kopmanın eşiğindedir. Bu esnada bedeninin hapishanesinden ve eşsiz güzelliğinden kurtulmak isteyen Vida'nın beklenmedik ziyaretiyle dünyası allak bullak olur. İkili arasında tetiklenen aşk, yeni çifti, kaçınılmaz zorunlulukların etkisiyle Meksika'ya doğru sürükleyecektir.

Beat Kuşağı'nın efsanevi yazarı Brautigan'dan, özgün olduğu kadar tuhaf, karamsar olduğu kadar mizah yüklü bir yol hikâyesi.
Özgün Adı: The Abortion: An Historical Romance 1966 * Çeviren: Sanem Öge * Dünya Edebiyatı, Roman * 144 Sayfa * 20 TL

İnsanlığımı Yitirirken * Osamu Dazai
Japonya'nın en çok okunan romanlarından İnsanlığımı Yitirirken'de Osamu Dazai, savaş sonrası Japonya'sının boğucu atmosferinin toplumdaki izdüşümünü ve bireyin kalabalıklar karşısında giderek yabancılaşarak insani değerlerini yitirişini aktarmak için teşrih masasına kendini yatırıyor.

Gündelik yaşamın acı veren detaylarını ve yıkıcı anların uğultusunu tüm yalınlığıyla kâğıda dökerek yarattığı bu anti-kahramanla, Japonya'nın genç aydınlarının Batı ile geleneksel kültür arasındaki sıkışmışlığını resmederek, bireyciliğin ve toplum karşıtlığının "salgın" gibi yayıldığı bir coğrafyada varoluşçuluk tohumları serpiyor.

Duygular hırpalanarak silikleşirken, dünyanın gerçekliğini yitirişini aktaran Dazai, dünyevi hazlar peşinde iyileşmeye çalışırken daha da parçalanan Yozo karakterinde cisimleşen evrensel sancının yansıdığı satırlarla yazın dünyasında ölümsüzleşiyor.

Yaşamı intihar girişimleriyle şekillenmiş bir yazardan, ölümün sınır çizgilerine misilleme yapan bir metin...
Özgün Adı: Ningen Shikkaku (人間失格) * Çeviren: Hüseyin Can Erkin * Dünya Edebiyatı,  Roman * 109 Sayfa * 18,00 TL

Altenburg'un Ceviz Ağaçları * André Malraux
Altenburg'un Ceviz Ağaçları'nı özgün kılan, yalnızca bir projenin değil, André Malraux'nun hâkimiyetini kanıtladığı bir türün, romanın da terk edilmesidir. Malraux bu eserinde yaşadığı her şeyi kurmacaya dönüştürerek kendi duygularını kâh anlatıcıya kâh babasına atfetmiş, kimi zaman da yerleri ya da tarihleri değiştirerek, yaşamını, okumalarını, anı ve tutkularını birer başkalaşım konusu haline getirmiş, kendi romanına vedasını böyle ifade etmiştir.

"Altenburg'un Ceviz Ağaçları'nda, her bölüm değişiminde, dönem, uzam ve kişiler de değişir: İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Fransa'nın uğradığı bozgundan Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman cephesinde geçen bir olaya, Enver Paşa'nın düşlediği Turan'ın umut kırıcı görünümlerinden Nietzsche'nin sayıklamalarına atlarız. Ama zaman ve uzam içindeki bu atlamalar, yazarın dönüp dolaşıp yeniden geldiği sorunları, bu sorunlara getirmeye çalıştığı yanıtları daha iyi, daha çarpıcı bir biçimde yansıtmak amacıyla, özellikle seçilmiş bir yoldur sanki. Bu açıdan bakılınca, Altenburg'un Ceviz Ağaçları'nın Malraux'nun düşüncesinin en özlü ve en özgün anlatımlarından biri olduğu söylenebilir." Tahsin Yücel
Özgün Adı: Les noyers de l'Altenburg * Çeviren: Tahsin Yücel * Dünya Edebiyatı, Roman * 181 Sayfa * 20,00 TL

Kemikler * Cem Uğur
Yıl 1993. Dersim'in bir köyünde, ülkenin boğucu atmosferinde akan hayat, topraktan çıkan sahipsiz kemiklerle ve artık radyo haberlerinden ibaret olmayan savaşın evlerin önüne kadar gelmesiyle sarsılır. Boşaltılan köylerin, gözaltıların, kayıpların ve zorunlu göçün yıkıcı etkilerine maruz kalan herkesin hayatı kökünden değişir.

Yıl 2014. "Şimdi İtiraf Zamanı" başlıklı bir gazete haberinin dört kişinin hayatında yarattığı etki çocukluğun, büyümenin ve savrulmanın olduğu kadar bir dönemin karanlıklarına da ışık tutar. Tutulamayan bir yasın nasıl taşlaşıp ağırlaştığı, hayatı nasıl zehirlediği dört karakterin ağzından somutlaşırken, belki biraz uzağımızdaki "faili meçhul" kavramı aynı şekilde canlanıp yanımıza sokulur. Sahipsiz kemikler ise bulunacakları güne kadar bu toprakların her daim karnında ve ezberindedir.

Bu satırlar yazılırken de okunurken de kayıplarının akıbetini ve hesabını soranların eylemleri devam ediyor. Hayat da...
Edebiyat * Roman * 223 Sayfa * 20,00 TL

Yabancılaşma ve Özgürlük Üzerine Yazılar * Frantz Fanon
Üçüncü Dünya'nın geliştirdiği kaygılardan başkaldırıyı, korkulardansa isyanı örgütleyen devrimci psikiyatrist Frantz Fanon'un daha önce yayımlanmamış metinlerinin bir araya getirildiği bu önemli derlemede, sömürgeci tahakküm ve onun payandası olan bilimsel yaklaşımlar hedef tahtasına oturtuluyor.

Yabancılaşma ve Özgürlük Üzerine Yazılar'ın ilk bölümü olan Psikiyatri Yazıları'nda Fanon, sömürgeci unsurların tetiklediği yabancılaşma ve bu yabancılaşmanın akıl hastalıklarıyla ilişkisi üzerine yeni ve çarpıcı bir bakış açısı geliştirip, Avrupa gerçekliğini esas alan tedavilerin sömürgeci kodlarını teşhir etmeye girişiyor. Cezayir Bağımsızlık Savaşı'yla birlikte Ulusal Kurtuluş Cephesi saflarına katılan ve El Moudjahid gazetesinde yazmaya başlayan Fanon'un Siyasi Yazılar'ından müteşekkil ikinci bölümdeyse, hem savaşın geçirdiği evrim ve artık önlenemez bir güç olarak sokaklara taşan özgürlük istenci hem de bu devrimci mücadele uğrunda kaybedilenlerin hikâyeleri gözler önüne seriliyor.

Fanon, emperyalist ablukanın hem fiziksel hem de zihinsel duvarlarına savaş açıyor; sömürgeci gelenek alaşağı edilene dek meydanlara, sokaklara, hayata karışan yeni direniş mekanizmalarının canlandırılması adına kalemini silaha dönüştürüyor.
Özgün Adı: Écrits sur l'aliénation et la liberté * Çeviren: Kahraman Çayırlı * DüşünSel * Politika * 357 Sayfa * 32,00 TL

Gençler İçin Hayat Bilgisi * Raoul Vaneigem
Sitüasyonist hareketin öncü teorisyenlerinden Belçikalı filozof Raoul Vaneigem'den kışkırtıcı bir manifesto!

Gençler İçin Hayat Bilgisi, yalnızca modern kapitalizmin ve çökmeye yüz tutmuş bir dünyanın analizi değil; nihilist tüketimciliğe karşı bir ayaklanma çağrısı, gösteri toplumuna sokulan bir nifak tohumu, duvarlara kazınan yaratıcı slogan, meta diktatörlüğünün reddi ve devrimci neşenin savunusudur aynı zamanda...

Vaneigem'e göre, gündelik hayat günümüzde bir savaş meydanıdır; tarihsel bunalım, onun yabancılaştırıcı pratikleriyle iç içe geçmiş haldedir. Dolayısıyla gündelik hayata açıkça değinmeden, aşktaki yıkıcılığı ve zorunlulukların reddindeki müspetliği kavramadan, toplumsal rolleri reddetmeden ne devrimden ne özgürlükten söz edilebilecektir.

Gençler İçin Hayat Bilgisi'nde, 68'de Paris barikatlarını tutuşturan yaratıcı ateşin ilk kıvılcımlarını bulacaksınız.
Özgün Adı: Traité de savoir-vivre à l'usage des jeunes générations * Çeviren: Işık Ergüden * DüşünSel * Politika * 295 Sayfa * 28,00 TL





Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template