♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık'tan Mart Yenileri

Sel Yayınları Mart ayını beş kitapla karşılıyor. Salâh Birsel’in okurunu 60’lar Amerikası’nda bir yolculuğa çıkardığı denemeleri “Şişedeki Zenci (1001 Gece Denemeleri)”, Henri Lefebvre’nin derinlikli çalışmasının ilk kitabı “Şehir Hakkı”, Anne Frank’in Türkçeye ilk kez çevrilen “Arka Ev’den Hatıralar ve Hikâyeler”i, Ahmet Güneş’in LGBT hareketine dair araştırması “Göğe Kuşak Lazım” ayın yeni kitaplarından. Ayın en ilgi çekici kitabıysa Sel Yayınlarının bu ay başladığı “Kötünün Estetiği Dizisi”nin ilk kitabı olan Peter-André Alt’ın “Her Şeyin Başlangıcı: Şeytanın Düşüşü ve Kötünün Doğuşu”… Ferit Edgü’nün “Av”ı da Şubat ortasından bu yana raflarda…


Şişedeki Zenci (1001 Gece Denemeleri) * Salâh Birsel
Deneme türünün en yetkin kalemlerinden Salâh Birsel, Sivil Haklar Hareketi’nin (Civil Rights Movement) kıvılcımlarının alevlendiği, ırkçılığın ve toplumsal adaletsizliğin ülkeyi keskin bir çizgiyle ayırdığı 60’lar Amerikası’nda bir yolculuğa çıkarıyor.

Şişedeki Zenci, yalnızca bir dönem anlatısı ya da denemeden ibaret değil; Birsel, geçmişin kulaklarını muzipçe büküyor, kusursuz üslubuyla Harlem sokaklarında, protesto yürüyüşlerinde, karanlık ghetto’larda, “Zenci” üniversitelerinin bahçelerinde dolaştırıyor, “belleğinin buyurduklarını ortalığa saçıyor.” Yılgın kitleleri dizginlenemez bir güçle harekete geçiren ve ırkçılıkla savaşımın neferleri haline gelen Siyahi Önderlerin hikâyelerini çevik ve nüktedan dokunuşlarla kaleme alarak, Beyaz kutuplu Amerikan tarihine “karambol” çekiyor.

Beyaz adamlar ile efendilerin sultasının nasıl yıkıldığını okumak isteyenlere...

SALÂH BİRSEL, 1919’da doğdu. İlk şiiri 1937’de Gündüz dergisinde çıktı. Günlüklerini 1950’de Beş Sanat dergisinde yayımlamaya başladı. Türk şiirinde özgün bir yer edinen Birsel daha çok aklın ve zekânın egemenliğini ön planda tutan, şairanelikten uzak, yergici şiirlere ağırlık verdi. Asıl ününü 1970’ten sonra yayımladığı 1001 Gece Denemeleri ve Salâh Bey Tarihi olarak adlandırdığı dizi kitapları ve günlükleriyle elde etti. Şair ve deneme yazarı Salâh Birsel 1999’da vefat etmiştir.
Çağdaş Türk Edebiyatı / Deneme
167 Sayfa, 14 TL


Şehir Hakkı * Henri Lefebvre
İnsanlık tarihinde ilk kez şehirlerde yaşayanların sayısı kırsal kesimde yaşayanları katbekat geride bırakırken, şehirlerdeki mücadele ve sorunlar da dünya tarihinde görülmemiş ölçüde öne çıkmıştır. Henri Lefebvre’in Şehir Hakkı da yayımlandığı 1968’den bu yana giderek öne çıkan bir mücadelenin temel sloganına ve fikrine dönüşmüştür. 

Derinlikli çalışmasının bu birinci kitabında, kent adı altında oluşan yeni gerçekliğin sanayi şehrinin sonu, çeperler ve banliyöler halinde parçalanması anlamına geldiğini gösteren Lefebvre, şehir mekânının kapitalist üretimini kullanım değerinden ziyade mübadele değerinin belirlediğini, dolayısıyla sermaye ve mülk sahibi olmayan, mekânların mübadele değeri üzerinden kâr sağlayamayan sınıfların şehir üzerinde söz hakkını yitirdiğini de ortaya koyar.
Şehri yeniden-üreten siyasi ve iktisadi süreçlere kolektif müdahalelerle şehir hakkının şehirli mülksüzlerce yeniden ele geçirilmesi gibi temel bir politik mücadele ekseninin doğmuş olduğu günümüzde, yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesi veren dünya halklarının temel sloganına dönüşmüş “adil ve yaşanılası bir kent hakkı” antikapitalist mücadelenin ana eksenlerinden biri haline gelmiştir. Bu mücadeleyle doğrudan ya da dolaylı ilişkide bulunan herkesin, siyasetten sosyolojiye, sanattan felsefeye ve bilime dek her alanın düşünür ve aktivistlerinin dönüp dolaşıp geleceği referans metinlerden biri olmuştur Şehir Hakkı.

Düşünce tarihinde şehir algısını değiştirmiş, yeni bir bilinçlenme yaratmış öncü düşünürlerden biri olarak yerini alan Lefebvre’in bu esinleyici ve kurucu metni, şehir hakkı, kentsel yaşam hakkı, yeni bir hümanizma ve demokrasi tasarımlarının odağında yer almayı hak eden temel bir eser.

HENRI LEFEBVRE, 1901’de Fransa’da doğdu. Sorbonne’da felsefe eğitimi aldı. 1947 yılında kaleme aldığı üç ciltlik Gündelik Hayatın Eleştirisi (Türkçesi: Işık Ergüden, 2012) başlangıçta sessizlikle karşılansa da ilerleyen yıllarda birçok çevrede güçlü bir entelektüel etki yarattı. 20. yüzyılın bu önemli düşünürü, 1991 yılında Paris’te öldü. Şehir Hakkı (1968), Kentsel Devrim (1970, Türkçesi: Selim Sezer, 2013) ve Mekânın Üretimi (1974, Türkçesi: Işık Ergüden, 2014) II. Dünya Savaşı’nın ardından bu alanda yapılan ilk kayda değer çalışmalar olduğu kadar güncel önemi de giderek artan eserlerdir. Mekân ve Siyaset (Şehir Hakkı II) de yayın programımızdadır.
Özgün Adı: Le Droit à la ville
Türkçesi: Işık Ergüden
KentSel / Kuram
167 sayfa, 15 TL


Arka Ev'den Hatıralar ve Hikâyeler * Anne Frank
Nazizmin işgali altındaki Hollanda’da saklandıkları evden yazdıklarıyla Yahudi soykırımının simgelerinden biri haline gelmiş Anne Frank, Türkçeye ilk kez çevrilen Arka Ev’den Hatıralar ve Hikâyeler’de hem günlük yaşamının ayrıntılarını hem de hayallerini döküyor kâğıtlara. 

Ailesiyle birlikte ihbar sonucunda yakalanıp toplama kampına götürüldükleri güne kadar iki yıl boyunca saklandıkları gizli bölmede, zamanın ve mekânın sınırlarını aşarak masallar, öyküler, hatta bir roman taslağı üretebilmiştir Anne Frank. Yakalanma endişesiyle sağlanması gereken sessizliğe karşı verilebilecek en güzel cevaptır belki de onunkisi; sesini bütün dünyada milyonlarca insana duyurabilmek. 

İnsanlık tarihinin en utanç verici dönemlerinden birine düşülen etkileyici bir not…

ANNE FRANK, Yahudi soykırımın simgelerinden Annelies “Anne” Marie Frank, 12 Haziran 1929’da Almanya’da doğdu. Nazilerin iktidara gelmesinin ardından 1933’te ailesiyle birlikte Hollanda’ya göç etti. 1940’ta Almanya’nın Hollanda’yı işgal etmesi Yahudi toplumunun gündelik hayatını etkilemeye başladı ve güvenlik en temel sorun haline geldi. Babası Otto Frank ailesinin saklanabilmesi için bir şirketin odalarından birinde gizli bir bölme inşa etti. Frank ailesi ve diğer dört kişi 1942’den, ihbar sonucunda tutuklandıkları 4 Ağustos 1944’e kadar bu Arka Ev’de yaşadılar. Anne Frank, Bergen-Belsen toplama kampında hayatını kaybetti. Arka Ev’den Hatıralar ve Hikâyeler, daha önce yayınlanan ve dünya çapında ses getiren Anne Frank’ın Gizli Defteri’nden farklı olarak, kurgu hikâyeler, masallar ve bitiremediği roman taslağıyla birlikte ilk kez Türkçede.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Anı
Özgün Adı: Verhaaltjes, En Gebeurtenissen Uit Het Achterhuis Beschreven
Türkçesi: Gül Özlen
188 sayfa, 14 TL


Her Şeyin Başlangıcı: Şeytanın Düşüşü ve Kötünün Doğuşu * Peter-André Alt
Romantik dönemden bu yana kötü kavramı, edebiyatın anlatmaktan her zaman keyif aldığı, cazibesini hiç yitirmeyen bir konu olmuş ve edebiyat metinleri şeytanlardan vampirlere, hayaletlerden zombilere, hatta satanistlere ve cin çarpmışlara kadar kötülüğün tezahür ettiği çeşitli biçimlerle dolup taşmıştır. İşlenen suçlar, yıkılan tabular, sefahat âlemleri, şeytana tapma ayinleri, şiddet eylemleri, kutsal değerlere hakaret gibi konular metinlerde sürekli tekrarlanmıştır.

Peter-André Alt, yedi cilt halinde yayınlayacağımız kapsamlı ve provokatif çalışmasının Her Şeyin Başlangıcı: Şeytanın Düşüşü ve Kötünün Doğuşu isimli ilk kitabında kötünün mitolojideki ve yaratılış efsanesindeki kökenlerine dönüyor. Şeytan’ın düşüşü, insanın cennetten kovuluşu, kötünün açıklanışında eksiklik modeli (Plotinos ve Augustinus ekseninde) konularının ele alındığı bu kitapta Kierkegaard ve Schelling’in yaklaşımları üzerinden başlangıcın felsefesi ve estetiğine de odaklanılıyor. 

Kötünün Estetiği dizisi yeni bir güzellik tarihi yazma iddiasında: Modern Avrupa Tarihi’nin karanlık yüzünün güzelliği. 

PETER-ANDRÉ ALT, 1960 yılında Berlin’de doğdu. 1995 yılında Çağdaş Alman Edebiyatı dalında profesör oldu; ilk olarak Bochum Üniversitesi’nde, sonrasında Würzburg Üniversitesi’nde görev yaptı. 2005 yılından beri Berlin Özgür Üniversitesi’nde profesör olarak ders vermektedir. 2010 yılında aynı üniversitenin rektörlüğüne seçilen Alt, ayrıca Cambridge ve Princeton Üniversiteleri başta olmak üzere pek çok üniversitede misafir öğretim üyesidir. Alt’ın uzmanlık alanı 17., 18. ve 20. yüzyıl Alman edebiyatı ve kültür tarihidir. Bu alanda, özellikle Erken Modern Dönem ve WeimarKlasisizmi’ne yakından bakan çok sayıda kitap ve makale kaleme almıştır. 2012 yılında Alman Schiller Topluluğu’nun başkanlığına getirilmiştir.
Kötünün Estetiği Dizisi – 1 / Araştırma
Özgün Adı: Ästhetikdes Bösen
Türkçesi: Sabir Yücesoy
102 sayfa, 12 TL


Göğe Kuşak Lazım * Ahmet Güneş
LGBTİ hareketi, 80’lerin son çeyreğinde Türkiye toplumsal hareketler tarihine dahil olup dinamizmi, çok yönlü bakış açısı, dönüştürücü pratikleri ile mücadeleye damgasını vurdu.

Hareketin gelişimini, kolektifleşmesini ve farklı zeminlerde siyaset alanı yaratmasını; sürecin özneleriyle birebir görüşmeler yaparak dernekleşme, hukuki sorunlar, siyasi partiler, vicdani ret ve temsil gibi başlıklar üzerinden inceleyen Göğe Kuşak Lazım, yazılmakta olan bir tarihe tanıklık çağrısı niteliğinde. Bu alanda mücadele eden çeşitli şehirlerden kurumların ve inisiyatiflerin kendilerini hem yaptıkları hem de hedefleri kapsamında ifade ettiği, yaklaşım farklılıklarını da gösteren bir rehber.

Gökkuşağının altında yaşam var!

AHMET GÜNEŞ, 1988’de Mardin, Derik’te doğdu. Çeşitli ajanslarda ve gazetelerde muhabirlik yaptı. Şiir ve düz yazıları dergilerde yayınlandı. Göğe Kuşak Lazım yazarın ilk kitabıdır.
LGBT Kitaplığı / Araştırma
143 sayfa, 12 TL


Av * Ferit Edgü
“İçinde bulunduğum tehlikeyi daha önce düşünmüş müydüm? Daha doğrusu, bana ‘sunulan’ bu avın kendi avım olduğunun bilincinde miydim? –Bilincinde olmak?

Büyük söz!– Sanmıyorum. Yoksa bu çağrıyı böylesi bir gönül rahatlığıyla kabul eder miydim?”

Ferit Edgü’den yalnızlığın yalnızca toplumsal değil bireysel nedenlerini de sorgulayan, zamansız ve mekânsız öyküler…

Ferit Edgü, 1936’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı öğrenimini Paris’te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında, kurucusu olduğu Ada Yayınları’nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayınladı. Edebiyatın çeşitli alanlarında onlarca ürün verdi. “Bir Gemide” adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Armağanı, “Ders Notları” ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü, “Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı” ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü aldı.  Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan gibi sanatçılar üzerine yayınlanmış kitapları vardır.
Ferit Edgü’nün Sel Yayıncılık’taki kitapları: Devam, İnsanlık Halleri, Avara Kasnak, Paraboller, Tüm Ders Notları, Abidin, Doğu Öyküleri, Hakkâri’de Bir Mevsim, Kimse, Nijinski Öyküleri, Van Gogh -Yüz Yıl Sonra-, Biçimler Renkler Sözcükler, Kaçkınlar, Yazmak Eylemi (Bir Siyasal / Toplumsal Olay Üzerine 101 Çeşitleme), Şimdi Saat Kaç, Leş (Toplu Öyküler), Yaralı Zaman (Bir Doğu Yolculuğundan Notlar), Görsel Yolculuklar (Toplu sanat yazıları), Eylül’ün Gölgesinde Bir Yazdı, Selma Gürbüz İçin Üç Yazı, Çığlık, İşte Deniz Maria, Bir Gemide, Do Sesi, Giden Bir Kedinin Ardından, Cahil, Av. 
Edebiyat / Öykü
107 sayfa, 12 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template