Türk şiirinin güçlü sesi, İkinci Yeni’nin öncü ve kurucu şairi Cemal Süreya’nın edebiyatımızın özel kalemlerinden seçtiği aşk şiirleri, İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı. Cemal Süreya’nın seçkilerinden oluşan 100 Aşk Şiiri; aşkın, sevginin, lirizmin şiirdeki izini sürüyor.
100 unutulmaz şiir
Kitapta bulunan 100 şiirin hemen hepsi 1923’ten, büyük çoğunluğu 1940’tan sonra yazılmıştır. Cemal Süreya şiirleri herhangi bir sıraya göre değil, serpiştirilerek koymuştur. Şairlerin eğilimlerini belirten şiirleri koymaya dikkat etmiştir. Böylece klasik, romantik, patalojik yönsemeler taşıyan aşk şiirleriyle ülkücü, savaşçı şiirler yanyana gelmiştir.
Divan şiirinden uzakta
Aşkın, sevginin, lirizmin şiirdeki izini süren 100 Aşk Şiiri, şairlerin genel eğilimlerini resmeden şiirlerden oluşuyor. Türk şiirinin güçlü sesi, İkinci Yeni’nin öncü ve kurucu şairi Cemal Süreya’nın edebiyatımızın özel kalemlerinden seçtiği aşk şiirleri, Divan şiirinin parıltılı ve geniş zamanı içinde dönen aşk anlayışından uzaklaşan Türk şiirinde, Cumhuriyet sonrasında yazılan şiirlere ruh veren bir perspektifle okuyucusunu baş başa bırakıyor. “Aşkın büyük bir tutku olması ya da büyük bir tutku halinde şiire akması ilk Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’le başlamıştır,” diyen Cemal Süreya, kendisine yeni yollar arayarak, dal budak sararak genişleyen, kendi yatağında akan şiirimizin aşka nasıl baktığını elinizdeki bu özel antolojide gösteriyor.
Türk şiirinin en önemli şairleri bu kitapta
Ahmed Arif’ten Edip Cansever’e, Sait Faik Abasıyanık’tan Attilâ İlhan’a, Nâzım Hikmet’ten Yahya Kemal Beyatlı’ya edebiyatımızın en önemli birçok şairinin aşk üzerine yazdığı şiirleri bu kitapta bulacaksınız.
Yeni Tanışanlar İçin Cemal Süreya
(Cemalettin Seber; 1931, Erzincan-9 Ocak 1990, İstanbul)
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı’nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Ortadoğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır. Ağustos 1960’tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini 1966-1970 arası kırk yedi, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000’e Doğru’da şiir ve yazıları yayımlandı. İkinci Yeni şiirinin öncü ve kurucu şairlerinden olan Cemal Süreya’nın ilk şiirlerinde biçim kaygısının ağır bastığı yeni bir imge ve yeni bir söyleyiş peşinde olduğu görülür. Toplumsal olana ve insani öze ağırlık vererek ilerleyen bir şiire sahip olan Cemal Süreya, şiirini ince buluşların ve duygulanımların, yaşanan gerçekliğin, toplumsal ve kültürel birikimin kendine özgü söyleyişle bütünleştirmiştir.
Cemal Süreya, 100 aşk şiiri,
İnkılâp Kitabevi, İstanbul 2016
Sayfa Sayısı: 144
Fiyatı: 12 tl
Yorum Gönder