♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

90’lardan Bugüne Başkandan Başkana Ortadoğu Politikası

Gazetecilikle akademik perspektifin birleştiği, ABD’nin Ortadoğu politikasını Amerikan Başkanlarından Bill Clinton, George W.Bush ve Barack Obama karşılaştırmasıya ele alan Benan Kepsutlu, Ortadoğu’da çalıştığı dönemlerin gözlemleriyle çarpıcı bir şekilde anlatıyor. İnkılâp Kitabevi’nden çıkan Amerika’nın Ortadoğu Politikası kitabında bugünü değerlendirmekle kalmayıp, sıra dışı bir üslupla olayların tarihi, iktisadi ve siyasi köklerini de açıklıyor ve Ortadoğu’ya karşı bakış açısında ezber bozuyor. Kitap’ta ABD’nin IŞİD politikasından, Kürtlere yönelik stratejisine, Arap Baharı’ndan Ortadoğu’nun tarihsel perspektifine kadar pek çok detay var. Ayrıca yaklaşan Amerikan seçimlerinde Demokratlar ve Cumhuriyetçilere arasındaki farklılıklara da akıcı bir anlatımla yer veriliyor.

“......Benan Kepsutlu araştırmacı gazeteciliğe dayanan, daha doğrusu gazeteciliği bilimsel esaslara dayandıran bu çalışmasıyla övgüyü hak ediyor. Kendisi olayların (ve çatışmaların) içinde bulunmakla kalmamış bu olayların tarihî, iktisadî ve siyasî köklerini soğukkanlı bir şekilde ortaya koymaya çalışmıştır...”
Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu
Marmara Üniversitesi 
Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü Müdürü

“....Literatürdeki petrol gerçeği ve İsrail’in güvenliğinin ABD’nin Ortadoğu politikalarının temelini oluşturduğu varsayımına itiraz ederek yeni başlıklar ekleyen ve klasik anlatımın dışına çıkan Kepsutlu, akıcı bir üslup ile iddialarını kanıtlayarak başarılı bir çalışma otaya koymuştur....”
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun
Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Başkanı

“.....Akademik titizlik ile gazetecilik merakının çok kararında harmanlanmasıyla oluşan bu kitapta hem Ortadoğu’nun yüz yıllık tarihinden kesitler, hem de “Suriye” gibi, “IŞİD” gibi, “Ortadoğu’da Kürtler” gibi son dönemin en tartışmalı gündem maddeleri yer alıyor....”
Daha ne olsun!
Elinize sağlık Benan Kepsutlu
Ahmet Hakan – Gazeteci

“...ABD’nin Ortadoğu politikalarını üç Başkan, Clinton, Bush ve Obama üzerinden bizlere aktaran kitap, tarihi insanlar mı yapar sorusuna da ışık tutmaktadır. Uluslararası ilişkilerin kuralarının her gün yeniden yazıldığı günümüz “Ortadoğu öğrencileri” için paha biçilmez bir kaynak niteliğindedir...” 
Prof. Dr. Harun Öztürkler  -  ORSAM Ortadoğu Danışmanı

“...Benan Kepsutlu bu eserinde akademisyenligi ile gazeteciliginin onemli bir sentezini ortaya koymus. Sadece ABD icin değil tüm dünya için önemli bir dönemi iki farklı bakıs açısı ve uzmalığı ile değerlendirerek Amerikan Dis Politikasinin farkli donemlerinin okunmasina buyuk katki yapmis. Birçok araştırmacıya yol gösterecek önemli bir çalışma. "
Yrd. Doç. Burak Kuntay
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı 

“...Bölgedeki ABD’nin çıkarlarını ve değişen güçler dengesini ayrıntılı olarak inceleyen Sayın Kepsutlu, aynı zamanda bölgeyi tanıyan ve geleceğin duayen araştırmacı gazetecileri arasında yer alacağına inandığım biri olarak, eserinde pek çok bilinmeyene ışık tuttuğuna inanıyorum...”
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın - ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ  

“....Bir gazeteci olarak, pek çoğuna bizzat tanınklık etmiş olan Benan Kepsutlu, karşılaştırmalı olarak Clinton, W.Bush ve Obama’nın Ortadoğu’ya nasıl baktıklarını ve Amerikan çıkarlarını nasıl koruduklarını son derece çarpıcı bir şekilde anlatıyor...” 
Mithat Bereket – Gazeteci 

Benan Kepsutlu
Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümüyle aynı üniversitenin Radyo TV Sinema bölümünü bitirdi. 1991-2001 yıllarında İtalya Modena’da Romenica okulunda İtalyanca dil eğitimini tamamladı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü’nde yüksek lisans yaparak Ortadoğu konusunda uzmanlaştı. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde doktorasını yapmaktadır.Mehmet Ali Birand yönetiminde Kanal D Haber’de ve CNN Turk’te muhabirlik yaptığı dönemde, televizyon haberciliği eğitimi almak üzere Londra’da BBC News’e kabul edildi. TRT TÜRK’ün Erbil bürosunu kurdu ve ilk temsilcisi oldu. 2010’da haber editörü ve program sunucusu olarak Habertürk’e transfer oldu. Muhabir ve sunucu olarak görev yaptığı dönemde 30’a yakın “Dünya’da İlk” ve “Türkiye’de İlk” olarak yayınlanan habere imza attı. Açıldığı ilk dönemde A Haber’de hafta içi her gün sabah kuşağını hazırlayıp sundu. Halen Habertürk’te haber spikerliği ve program sunuculuğu yapmaktadır. Benan Kepsutlu, görevleri süresince yıllarca İsrail, Filistin ve Irak’ta çalıştı. Gürcistan-Rusya Savaşı’nda Gürcistan’da bulunan Kepsutlu, Afganistan, Pakistan, Suriye, Mısır, Ermenistan, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsviçre, Yunanistan, Malezya ve Kırgızistan’da da kritik süreçlerde özel haber dosyaları hazırladı. Fuad Masum (Irak Cumhurbaşkanı), Esma Esad (Suriye First Lady’si), Celal Talabani (Irak Cumhurbaşkanı), Mesut Barzani (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri), Yevgeni Primakov (Rusya Başbakanı), Berham Salih (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Başbakanı), Mikheil Saakasvili (Gürcistan Devlet Başkanı), Rahim Meşai (İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Mahmud KUREYŞİ (Pakistan Dışişleri Bakanı), Mahmud el-Zahar (Hamas Lideri), Kurmanbek Bakiyev (Kırgızistan Devlet Başkanı), Ahmed Muhtar (Pakistan Savunma Bakanı), Teodoros Pangalos (Yunanistan Dışişleri Bakanı), General David Rodriguez (Afganistan’dan Sorumlu ABD Generali), Richard Holbrooke (ABD Yönetiminin Afganistan ve Pakistan Danışmanı), Adahan Madumarov (Kırgızistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Michael Rubin (George W. Bush Yönetiminin Ortadoğu Danışmanı), Usama Nuceyfi (Irak’ın Sünni Lideri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Igor Cudinov (Kırgızistan Başbakanı), Jiri Sedivy (NATO Genel Sekreter Yardımcısı) gibi pek çok lider ve siyasetçiyle özel röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirdi. Halen Başkent İletişim Akademisi’nde Televizyon Haberciliği dersleri veren Kepsutlu, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Yeni Media bölümlerinde ders vermektedir, ayrıca İngilizce ve İtalyanca bilmektedir.

Benan Kepsutlu, Amerika’nın Ortadoğu Politikası
İnkılâp Kitabevi, İstanbul 2016
400 Sayfa,  
25,00 TL



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template