♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Necib Mahfuz’dan Devrimle Çalkalanan Mısır Panoraması : Kahire Modern

Ortadoğu'nun Balzac'ı olarak tanıdığımız Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Necib Mahfuz’un 1952’de gerçekleşen Hür Subaylar Darbesi’ne ilerleyen yolculuğunu anlattığı ve 1945 yılında yayımlanan romanı “al-Qahira al-Gadida”, “Kahire Modern” adıyla Kırmızı Kedi’den raflarda.

1922 yılında Mısır İngilizlere karşı tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eder. Kral Faruk yö-netimi altında bağımsızlık fikrine alışmaya çalışan bir toplumda, yeni çelişkiler yaratacak fikirlerin, köktenciliğin ve Arap milliyetçiliğinin tohumları atılmaktadır. Bu ortamda yoksul bir aileden gelen ve kısa yoldan zengin olma hırsıyla yanıp tutuşan bir üniversite öğrencisi olan Mahcub, yükselme tutkusuyla her türlü ödev duygusuna ve ahlaki ilkeye sırt çevirir. Açlığın pençesinde geçen yılların ardından, hiç düşünmeksizin karşısına çıkan ilk memuriyet fırsatına tutunur. Ancak hayata ve toplumu oluşturan değerlere karşı sinik bir tutum benimseyen bu genç adam, Mısır toplumunu sarsan siyasi çalkantıların arasında, kendisini katbekat aşan olaylar girdabında kaybolmaya mahkûmdur.

Necib Mahfuz, 30'lu yılların başında bağımsızlığını yeni kazanmış, devrimlerle çalkalanan, yol ayrımındaki Mısır toplumunun eksiksiz bir panoramasını sunuyor. Kahire Modern, bir grup üniversite öğrencisinin kesişen hayatları üzerinden Kahire’nin zengin ve yoksul kesimlerini, sosyal ve düşünsel dokusunu, bürokrasi aygıtındaki yozlaşmayı, açlığı ve öfkeyi, sınıf atlama tutkusuyla körleşen karakterleri olağanüstü bir canlılıkla gözler önüne seriyor.

Mısır’ın Balzac’ı da denilen Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Necib Mahfuz ülkesinin 1952’de gerçekleşen Hür Subaylar Darbesi’ne ilerleyen yolculuğunu anlatıyor.

Yazar: Necib Mahfuz
Kitap adı: Kahire Modern
Özgün adı: al-Qahira al-Gadida
Özgün dili: Arapça (İngilizce baskısından çeviri)
Çeviren: Olcay Boynudelik
Sayfa sayısı: 216
Fiyat: 18 TL
Yayın Tarihi: Nisan 2016

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template