♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kitap Yayınevi’nden Mart Yenileri

Kitap Yayınevi Mart ayını üç kitapla karşılıyor. Mustafa Selçuk’un Çanakkale Savaşlarını tüm yönleriyle ele aldığı “Çanakkale Seferberliği” Kitap Yayınevi etiketiyle raflarda yerini alırken, Shakespeare’in oyunu “Kısasa Kısas” da Helikopter etiketiyle okurla buluşuyor. Adolfo Bioy Casares’in uzun zamandır yeni baskısını beklediğimiz romanı “Morel'in Buluşu”na ise nihayet kavuşuyoruz. Jorge Luis Borges'in kusursuz olarak nitelediği romanı tükenmeden almanızı şiddetle öneririz.

Çanakkale Seferberliği - Savaş, Eğitim, Cephe Gerisi / Mustafa Selçuk
Çanakkale Savaşlarında Osmanlı ordusu, büyük güçler karşısında var gücüyle çarpışırken geri planda neler yaşanıyordu? Savaş günlerinde başkent İstanbul’da bir yandan şehrin savunma hazırlıkları yapılırken bir yandan da sessizce şehrin tahliyesi, padişah ve hükümet erkânı gibi önemli kişilerin taşınması düşünüldü. Kusursuz işleyen ve çok gizli tutulan plan gereği ilk tedbir olarak hazine ve değerli eşyalar Anadolu içlerine taşındı. Bu sırada kara savaşlarının cereyan ettiği ve yarım milyondan fazla askerin kıyasıya mücadele ettiği daracık Gelibolu Yarımadası’nda tarihin en kanlı günleri yaşanıyordu. Sadece bir-iki gün içinde on binden fazla zayiat verildiği günlerdi bunlar. Topyekûn harbin tüm unsurlarının devreye sokulduğu Çanakkale Savaşlarında, Osmanlı toplumunun moral ve motivasyonunun artırılması, askerin savaşma azminin zinde tutulması için çeşitli görsel ve yazılı propaganda faaliyetlerine de yer verilmişti. Harp edebiyatının ilk örneklerinin verildiği bu dönemde Çanakkale Cephesinde “askerin kahramanlığını yaşatmak için” ülkenin bütün imkânları seferber edilmişti. Bu savaşta özellikle de ülkenin beşeri sermayesi, eğitimli gençleri yitirildi. Çanakkale seferberliği, harp sahası ve cephe gerisiyle Osmanlı/Türk tarihinin en anlamlı sayfalarından birini oluşturuyordu. Bu çalışmada Çanakkale Savaşlarının cephe gerisi üzerine yoğunlaşılarak harp sahasında yapılan geziler, propaganda amaçlı mecmualar, savaşın filme alınması, sanat ve edebiyat alanındaki çalışmalar incelendi. Silahaltına alınan on binlerce yükseköğretim gençliğinin savaş tecrübeleri, yaşadıkları mağduriyet ele alındı. Gelibolu Cephesinde mücadele eden V. ordunun iaşesi ve Osmanlı erkânıharbiyesinin Çanakkale Savaşları üzerine hazırladığı askeri tarih çalışmaları incelendi.  Doç. Dr. Mustafa Selçuk, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesidir. Hava Harp Okulu’nda harp tarihi dersleri veriyor. Dersaadet Murahhaslığı (1922-1928), Türk Hariciyesinin Dünyaya Açılan Kapısı, Türkiye’nin İlk ve Tek Kız Üniversitesi-İnas Darülfünunu (1914-1919) ve İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi (1900-1933) isimli çalışmaları var.
Tarih ve Coğrafya Dizisi
1.Baskı: Mart 2016
187 sayfa, 19 TL

Kısasa Kısas / William Shakespeare
“Dünyada değişen bir şey yok. İyilik öylesine kızgın alevlerle karşılaşıyor ki, ancak her şey hepten çökerse dünya düzelecek gibi. Sadece yeni olan talep ediliyor; eskiyen her şey tehlikeye düşüyor. Herhangi bir şeyde sebat etmek cesaret ister oldu. Toplumların güvencesini sağlayan gerçekler zorla ayakta kalabiliyor; oysa dostlukları yerle bir eden bencillik almış başını gidiyor.”

İnanılır gibi değil ama Shakespeare’in Kısasa Kısas (Measure for Measure) oyununda geçen bu kehanet gibi sözleri 1603 ya da 1604’te yazdığı sanılıyor. Kısasa Kısas üstadın sorunlu oyunları arasında sayılır. Komedi midir, trajedi midir, tartışılır durur. Kimileri Rönesans dönemi yazarlarından Cintio’nun Hekatominti adlı yapıtından, kimileri de Wheatsone adındaki tiyatro yazarının Promos ve Casandra adlı oyunundan esinlenerek yazdığını ileri sürer. Gel gör ki, iki yazar da, yapıtları da tarihte iz bırakmazken Shakespeare’in oyunu sahneleri fethetmekle kalmamış, ünlü besteci Wagner’a da bir operası için ilham vermiş... İktidarın el değiştirmesiyle toplumdaki değerlerin, düzenin sarsılmasını, günümüzde de acısı çekilen baskıcı despotları anlatırken Shakespeare yalnızca yazarlık yeteneklerini değil, gözlem gücünü de sergiler. Adalet, yasalar, yönetimlerin haksızlıkları, ne takılırsa aklınıza... Hepsini görmüş, hepsini yazmış.
Orjinial Adı: Measure for Measure
Türkçesi: Zeynep Avcı
Oyun
1.Basım: Mart 2016
80 sayfa, 15 TL

Morel'in Buluşu / Adolfo Bioy Casares
Borges, Morel’in Buluşu için yazdığı önsözde diyor ki: “Entrikanın ayrıntılarını yazarıyla tartıştım, onu yeniden okudum; onu kusursuz olarak nitelemenin bir yanlışlık ya da abartma olacağını sanmıyorum.” Ben de sanmıyorum.

Pek iyi de, nasıl bir roman ki bu 1940’da yayınlandığından beri ıcık cıcık incelense de hâlâ tasvir edilemiyor, tanımlanamıyor? Neden Arjantin ve dünya edebiyatının en önemli kitapları arasında yer alıyor? Bu soruya cevabım yok, ama benim için niye önemli olduğunu biliyorum: Bir kere, hayal var. Macera var. Gerçekliğin sınırlarında gezintiye çıkmak var. Daha sonra boş olmadığı anlaşılacak bir ada ve o adaya sığınan bir kaçak var (ne çok kullanılmıştır değil mi bu “boş ada” konusu romanlarda!). Sonra gizemli bir kadın belirecek, adadaki kaçağın dünyası değişecek. Uzaktan âşık olacak: Umutsuzca kadını cezbetmeye çalışacak, kaybedecek onu, arayacak... Öyle bir an gelecek ki, arzunun bu karanlık nesnesinin var olup olmadığından bile emin olamayacak.
Jorge Luis Borges'in önsözüyle
Çeviri: Nevzat Yılmaz
Roman
2. Baskı, Mart 2016
98 sayfa, 20 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template