♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Profil Kitap Soykırıma Uğrayan İki Halkın Sesine Kulak Veriyor!


Profil Kitap bu ay iki yeni kitapla, “soykırıma uğrayan iki halkın sesine kulak veriyoruz!” diyor. Uygur edebiyatının önemli kalemlerinden Perhat Tursun’un "Arka Sokak" adlı romanı, hem tarihten bir kesit hem de etnik-ırksal ayrımcılığa maruz kalmış yabancının çok yönlü bir edebî masalı... Yazar, şair, akademisyen, müzisyen, gazeteci, doktor, psikolog, çevirmen, şef, vaize gibi farklı meslek mensubu 36 kadının Filistin için yükselttikleri sesler bu derlemede bir arada... Silkinmemizde, bir hafıza inşasında ve omuzdaşlıkta faydalı olması için okuyalım, okutalım dediklerimizden Türkiye-Filistin Hattı / Kadınlar Yeniden Yazdı. 


Arka Sokak / Perhat Tursun
2017 yılından bu yana yüz binlerce Uygur, "Sincan" olarak adlandırılan Kuzeybatı Çin'deki yaygın enterne kamplar sisteminde şüpheli bir şekilde ortadan kayboldu. Yaklaşık 12 milyonluk bir nüfusa sahip olan Uygurların neredeyse tamamının böyle bir kampta alıkonulan ya da çalışmaya zorlanan birinci dereceden bir aile üyesi var.

Çağdaş Uygur edebiyatının önde gelen isimlerinden Perhat Tursun da onlardan biri... 2018'de ortadan kayboldu. Daha sonra suçu belirtilmeksizin on altı yıl hapis cezasına çarptırıldığı duyuldu.

Onun 1990 yılında yazmaya başladığı "Arka Sokak" isimli eseri, hem tarihten bir kesit hem de etnik-ırksal ayrımcılığa maruz kalmış yabancının çok yönlü bir edebî masaldır. Kendi memleketinde yabancı olma, ötekileştirme, toplumsal şiddet, insandışılaştırma, kentsel yalnızlık ve izolasyon temaları etrafında gelişen romanda; Tursun'un genç başkahramanı, Coetzee'nin ifadesiyle, bizlere baskılarla dolu bir dünyayı anlamlandırma mücadelesinin karanlık ve şiirsel bir kaydını sunar.

Kırsalın acılarından ve yoksulluğundan kaçmak için devlet dairesinde geçici bir iş bulduktan sonra Ürümçi’ye gelen bu isimsiz Uygur genci, şehirde yalnızca soğuk bakışlarla karşılaşır ve reddedildiğini kısa zamanda anlar. Sayılar ve kokulardan, şehvet ve nefretten, delilikten, rüyalar ve anılardan oluşan bir monolog söyleyerek acı bir sisin çöktüğü kışın kirli atmosferinde ve kent gürültüsü eşliğinde sokaklarda dolaşır. Uygurlara düşman bir şehrin ortasındaki bu genç, "kapana kısılmışların boğuk sesi"dir.

Kimi zaman absürtleşen kimi zamansa ölümcül derecede ciddileşen üslubu ve romanındaki temel izlekler; Perhat Tursun'u, kitaplığınızda Camus, Coetzee, Kafka ve Ralph Elison gibi isimlerin yanına yerleştirtecek...

Çev. Erkin Emet / Roman, Dünya edebiyatı / 160 sayfa / 150 TL


Türkiye-Filistin Hattı / Kadınlar Yeniden Yazdı
“Yazılar çağa tanıklığımızdır...” Böyle yazıyordu, yayınevimizin 2002 yılında çıkardığı "Türkiye-Filistin Hattı: Kadınlar Yazdı" kitabının ön sözünde. O günden beri şahit olmaya devam ettiğimiz ve geçen sekiz ayda son mertebe şiddetlenen vahşeti yeni yazılarla kayda geçirmek niyetimiz. Gördüklerimizi, bildiklerimizi, hissettiklerimizi yaşananların ağırlığını kelimelere sığdırmamız mümkün olmasa da yazmalı, konuşmalıyız.

75 yılı aşkın bir süredir işgal, zulüm ve insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalan Filistin’de 7 Ekim 2023’ten bu yana etnik temizlik, soykırım yaşanıyor. Siyonist İsrail, arsızca ve aleni bir şekilde soykırım eylemlerine devam ederken, ABD ve Avrupa onu destekliyor. Batı medyası ve kültür endüstrileri; İsrail’in karşısında, Filistin’in yanında kim varsa onu susturma, sindirme çabasını kararlılıkla sürdürüyor. Bu noktada bizim de -her şey net ve ortada olmasına rağmen- “şehrin öbür ucundan koşarak gelip” ısrarla hakikati ifade etmemiz gerekiyor. Kim olduğumuz önemli değil. Önemli olan hakikat...

Filistin halkının mücadelesine destek vermek ve adaletin sağlanması için tepki göstermek hepimizin sorumluluğudur. Bu yüzden elinizdeki derleme eserde; yazar, şair, akademisyen, müzisyen, gazeteci, doktor, psikolog, çevirmen, şef, vaize gibi farklı meslek mensubu çok sayıda kadının Filistin için yükselttikleri sesleri bir araya getirdik.

Kitapta yer alan yazılar, Filistin’in maruz kaldığı şiddeti, işgali ve baskıyı; buna karşılık Filistinlilerin gösterdiği inanılmaz direnci, direnişin farklı şekillerini ve bu direnişin arkasındaki insan hikâyelerini anlatmaktadır. Beyaz üstünlükçü ve emperyalist zihniyet vurgulanarak, bu zihniyetin temsilcilerinin insanlık adına sunabileceği hiçbir değer olmadığı ortaya konulmaktadır. Tüm bunların yanı sıra soykırıma şahit olan bizlere ayna tutan yazılar da mevcuttur. Unutkan ve dünyaya dalmış tüketiciler olarak öz eleştiriye davet edildiğimiz…

Umarız ki Türkiye-Filistin Hattı: Kadınlar Yeniden Yazdı çalışmamız silkinmemizde, bir hafıza inşasında ve omuzdaşlıkta faydalı olur; Filistin halkının haklı davasına duyulan empatiyi ve dayanışmayı artırır.
Haz. Merve Kar / Deneme / 256 sayfa / 225 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template