♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Maxime Rovere’den etkileşimsel etik denemesi : Aptallarla Ne Yapmalı?


Kolektif Kitap “Kolektif Yaşam” dizisinin dokuzuncu kitabını duyurdu. Maxime Rovere’in etkileşimsel etik denemesi “Aptallarla Ne Yapmalı?” raflarda yerini alıyor. “Spinoza Tayfası” ile tanıyıp sevdiğimiz Rovere, tam da bu günlerde okunacak bir kitapla karşımıza geliyor. Elbette merakla bekliyor ve aptallık üzerine kafa patlatmayı herkese tavsiye ediyor pası bültene atıyoruz.

“Sokakta rastlanan binlerce vakada –yolunuzu kesen bir araç, köpeğini tekmeleyen veya yerlere çöp atan biri– başkalarına saygı göstermeyip sıradan sağduyu ilkelerini bile hiçe sayarak birlikte yaşamanın koşullarını ortadan kaldıran kişidir aptal. Gerçekliğin tümüne değinmeden söylenebilecek ilk şey, bu tür davranışların çoğunun yalnızca söz konusu kişiyle ilgili olmaması, daha derin sorunların semptomları olmasıdır: tehlikeli ve zor çalışma koşulları, kaygı verecek kadar çığırından çıkmış eğlence ve tüketim endüstrisi, insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen yapıların başarısızlığı gibi. Sadece aptalların sosyal hayatın koşullarını yıkmasını değil, aynı zamanda bu aptalları üreten hasta toplumun işleyişini de hesaba katmak gerek.”

Spinoza üzerine çalışmalarıyla tanınan felsefeci Maxime Rovere’in Türkçedeki bu ikinci kitabı bir etkileşimsel etik denemesi. Sağlıklı bir etkileşim ortadan kalktığında, karşılıklı güven kırıldığında bir otorite vasıtasıyla onu yeniden tesis etmeye çalışırız. Bu da genellikle saldırgan, sert, baskıcı hatta yıkıcı bir tutum olarak kendini gösterir. Her gün o ya da bu şekilde kurumlarla ya da arkadaşımızla, patronumuzla ya da bir yabancıyla yaşadığımız bu türden etkileşim kazaları karşısında Rovere ahlakçı tutumu devreye sokmak, kendi normlarımızı dayatmak yerine, sinizme ve kayıtsızlığa kaçmadan felsefeye başvuruyor, yani okuru kendi kavramsal savunmalarını eleştirip yeni ufuklar aramaya davet ediyor. Rovere aptallığın, içinde hapsolduğumuz bir sistem olduğunu söylüyor ve bundan kurtulmak için düşüncelerimizi nasıl yönlendirebileceğimizi araştırıyor. Bu kitapta “Aptallarla ne yapmalı?” sorusu “Aptal olmamak için ne yapmalı?” sorusuyla birlikte yankılanıyor. 

“Bir kişinin aptallığıyla baş etmek, her iki tarafın çatlaklarından hareketle iki dünyanın iç içe geçerek birbirini değiştirmesi anlamına gelir.”

KİTAP ÜZERİNE
“Maxime Rovere her gün karşılaştığımız baş belalarına karşı şaşırtıcı bir direniş rehberi ve toplum yaşamına etik bir yaklaşım sunuyor.” —LIVRES HEBDO

“Felsefeci Maxime Rovere meseleleri zekice, büyük bir kararlılık ve incelikle ele alıyor.”  —Roger-Pol Droit

KİTAPTAN ALINTILAR
“Birisini aptal olarak tanımlayan kişi de aptala dönüşmeye başlamıştır çünkü bu onun soğukkanlılığını ve analiz etme yetisini yitirdiğini gösterir. Aptallardan kaçmaya ne kadar çabalarsanız, onlardan birinin sizin içinizde doğmasına o kadar yardım edersiniz. Bir bilimkurgu filminden daha itici bir kâbus olan bu durum, yaşadığınız paniği açıklar ve aydınlatır.”

“İşte belki de bu kitabın ortaya çıkarması gereken gerçeklerden en derini, en tahammül edilmezi, kabul etmesi en zoru budur: İnsanlar yanlışlıkla, tesadüfen, eksiklikten veya aşırılıktan, şartlardan veya güya kendilerine rağmen aptal değildirler. Sistemin aptalları vardır.”

“Aptallar sizi istemezler. Size saygı duymamaları bir yana, varlığınızı bile hesaba katmak istemezler. Sizi dikkate almazlar. En büyük arzuları siz hiç olmamışsınız gibi davranmaktır ya da daha net bir ifadeyle sanki varlığınız ve onunla alakalı her şey; duygular, düşünceler, umutlar, korkular, endişeler ve gösteremediğiniz şefkatler, içinizde özenle taşıdığınız tüm bu duygu, imge ve semboller dünyasının hiçbir değeri yokmuş gibi davranırlar. Onların gözünde siz yok hükmündesinizdir.”

“Aptallarla savaşmak, herkesin herkesle savaşması anlamına gelir ve bu bataktan sakınmak için elimizde birinden diğerine gidip gelebileceğimiz yalnızca üç strateji mevcuttur: yapabilenlerle müzakere etmek, buna izin verenleri geliştirmek, reddedenleri kendi hallerine bırakmak. “

“Kendinizi bir aptalla özdeşleştirdiğiniz andan itibaren artık sadece bir kişiyle değil, aynı zamanda anlama çabanızı ciddi olarak zorlayan bir durumla karşı karşıyasınızdır. Aptallığın tipik özelliklerinden biri analiz etme kapasitenizi tüketerek tuhaf bir şekilde sizi daima onun dilini kullanmaya, onun oyununu oynamaya, kısacası onun alanında hapsolmaya zorlamasıdır.”

“Aptallık insanın evriminin yok edilemez tortusu olmaktan ibaret değildir, tam tersine tarihin temel lokomotiflerinden biridir, körlüğüne rağmen, hatta belki de onun sayesinde geçmişteki mücadelelerin büyük çoğunluğunu kazandığı gibi gelecekte de birçok zafer kazanacak bir güçtür. Bu gücün önlenemez sürekliliğini özetlemek için şunu kabul etmek gerekir: aptallar inatçıdır.”

“Her zaman bir başkasının aptalıyız; 
aptallığın biçimleri sonsuzdur
ve asıl aptal içimizdedir.”

MAXIME ROVERE : Felsefeci, çevirmen, yazar, akademisyen Maxime Rovere, École normale supérieure’de (Paris, Lyon) ve PUC’te (Rio de Janeiro, Brezilya) dersler vermiştir. Halen Buenos Aires, Princeton ve Montréal üniversitelerinde düzenli olarak konuşmalar gerçekleştirmektedir. Spinoza üzerine çalışmalarıyla tanınan Rovere, Spinoza’nın mektuplarını çevirmiş, filozofun yaşamı ve fikirleri etrafında örülmüş kurmaca eseri Spinoza Tayfası’nı (Kolektif Kitap, 2019) kaleme almıştır. Çalışmalarını yoğunlaştırdığı alanlardan diğeri de etkileşimsel etiktir. Aptallarla Ne Yapmalı? adlı kitabı (Kolektif Kitap, 2020) bunun ilk örneğidir. İkincisi Fransa’da Eylül 2020'de L'école de la vie: Erotique de l'acte d'apprendre [Yaşam Okulu: Erotik Öğrenme Edimi] adıyla Flammarion Yayınları'ndan çıkmıştır.

Aptallarla Ne Yapmalı? - Onlardan Biri Olmamak İçin / Maxime Rovere
Özgün adı: Que faire des cons?  - Pour ne pas en rester un soi-même.
Fransızca Aslından Çeviren: Servet Ugan
1. Baskı, Ekim 2020
160 sayfa / 25,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template