"Nobel almak güzel ama ondan da güzel şey Nobel’i almaya giden yol ve yapılan keşiflerdir.”
"Bilim gazeteciliği” denilince ülkemizde akla ilk gelen isim olan Orhan Bursalı, 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne değer görülen Aziz Sancar’ın yaşamını ve çalışmalarını anlatıyor Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü’nde.
Orhan Bursalı kitabı için, “Bir biyografi denebilir, ama tamamen Aziz Sancar’ı araştırma, keşfetme süreci içinde dışarıdan, bazen biraz tepeden, ama sık sık Aziz’in özel düşünce hayatının da içine dalarak yazılan bir biyografi. Sancar biyografisi, ama daha çok Sancar’ın bilimsel araştırma süreci içinde, keşifleriyle birlikte bir biyografisi... Hayal kırıklıkları ile birlikte giden büyük bir kendine güven.. üzüntüleri.. başarınca sevinçleri...” diye tanımlıyor.
Mardin’in Savur ilçesinden Stockholm’deki Nobel törenine uzanan müthiş bir başarı öyküsü yer alıyor Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü’nde. Laboratuvarlarda geçen bir ömrün ve bilim dünyasını sarsan keşiflerin yanı sıra Aziz Sancar’ın özel dünyasına çok yakından bakıyor, bu büyük bilim insanının tutkularına tanıklık ediyorsunuz. Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü, futbol tutkusundan kanser tedavisinde açtığı yeni kapılara, altı şişe birayla eve kapanmasından en çok etkilendiği Nobel tebrikine, ailesinden çalışma arkadaşlarına kadar, Nobelli bir bilim insanının dört dörtlük portresini sunuyor.
Aziz Sancar’ın kitaba yazdığı Önsöz’den bir bölüm:
Orhan bu kitapta beni Nobel’e götüren sürecin öyküsünü yazıyor. Yazdıkları kendi gözlem ve araştırmalarına dayanıyor ve umarım her kuşak insanımıza fakat özellikle yeni kuşak çocuklarımıza faydalı olur.
Nobel aldıktan sonra, ortaokul öğrencileriyle yapılmış bir röportajı izledim. Öğrencilerin çoğu “Aziz Sancar deyince aklınıza ne geliyor?” sorusuna, aşağı yukarı “Nobel Ödülü, şan-şöhret” diye yanıt verdiler.
Bu bir dereceye kadar çocuklar için olağan sayılır. Ama ben şan ve şöhretle tanınmak istemem. Bana aynı soruyu sorarsanız yanıtım şu olur: “Hayatı boyunca çok, ama çok çalışmış ve buluşlarıyla insanlığa katkı yapmış bir vatanseverdir.” Özellikle çocuklarımızın, şan ve şöhretin sadece olağanüstü çalışmanın bir yan etkisi olduğunu bilmelerini isterim. İnanıyorum ki Orhan kitabında bu mesajı tekrar tekrar vurguluyor ve öyle yaptığı için ona minnet borçluyum.
Aziz Sancar ve Nobel’in Öyküsü - Orhan Bursalı
Biyografi
Kırmızı Kedi Yayınevi, Mayıs 2016
Sayfa sayısı: 212
Etiket fiyatı: 17 TL
Yorum Gönder