Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen ve bir üniversite tarafından on yılı aşkın bir süredir düzenli olarak gerçekleştirilen Ankara’nın geniş içerikli (müzikten tiyatroya, sinemadan sergiye) tek sanat etkinliği olan ODTÜSanat 16; 13 Mart – 12 Nisan 2015 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi (KKM)’nde gerçekleştirilecek.
Sanatçılardan oluşan Danışma Kurulu’nun önerisiyle hazırlanan programda Ankara ve ODTÜ’de daha önce sergilenmemiş oyunların ve sahne almamış sanatçı ve müzisyenlerin yoğunlukta olmasının hedeflendiği ODTÜSanat 16’nın Açılış Töreni; ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) Küçük Fuaye’de, 13 Mart 2014 Cuma günü, saat 18:30’da yapılacak. ODTÜSanat 16 kapsamında gerçekleşecek ilk etkinlik ise; 16 Mart 2015 Pazartesi günü, saat 20:00’da ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu’nda Avrupa'da kısa sürede ün kazanan Hollanda doğumlu genç Türk müzisyen Karsu Dönmez’in vereceği konser olacak.
Seçici kurulun belirlediği ve günümüz sanat gündemini yakalayan temalara göre geçen yıl “Orta Doğu” teması ile oluşturulan sergi; bu yıl, “İkinci Doğa” üzerine çalışan sanatçıları bir araya getirme hedefiyle resim, video, fotoğraf, heykel ve seramik gibi alanlardan eserlerle kurgulandı. Bu yıl sergide; Nurdan Çelik, Lütfi Özden, İrfan Aydın, Burçin Ünal, Özge Topçu’nun da yer aldığı 75 sanatçının 100’den fazla eseri yer alacak. Bir ay süreyle açık kalacak sergi ücretsiz olarak gezilebilecek.
Hollanda doğumlu genç Türk müzisyen Karsu Dönmez’in 16 Mart 2015 tarihindeki konseriyle başlayacak ODTÜSanat 16 etkinlikleri kapsamında 1 ay boyunca boyunca İdil Biret resitali, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek “Çalıkuşu” ve “Nereye” oyunları, “Hava Kuvvetleri Bandosu ve Cazın Kartalları Orkestrası” konseri ile “Sivas” filmi gösterimi ve yönetmeni Kaan Müjdeci ile söyleşi yer alacak.
ODTÜSanat 16 ayrıca, “ODTÜSanat 16 Sergisi”; “İkinci Doğa” teması ile, çeşitli sanat dallarında eser veren 75 sanatçıyı 100’ün üzerinde eseriyle ağırlayacak.
İKİNCİ DOĞA: KÜLTÜR
ODTÜSanat 16 Sergi Seçici Kurulu, bu yılın teması olan "İkinci Doğa"yı belirlerken yola çıktığı fikri ise şu şekilde özetledi:
“İkinci Doğa aslında insanın asıl doğası; insan diğer canlılar gibi biyolojik bir doğaya sahip olsa da onu insan yapan ikinci doğa, yani kültür. İnsan ikinci doğası olan kültürle hem kendini değiştiriyor, insanlaştırıyor, bir şekilde yapaylaştırıyor, hem de giderek bu ikinci doğayı geliştiriyor: Öyle ki sonunda insan kendi biyolojik doğasını yani birinci doğasını, DOĞA'yı değiştirebiliyor; yapay uzuvlarla yaşamaya başlıyor ya da kendine benzeyen yeni kültürel varlıklar (robotlar ve diğer) yaratıyor... Aslında sanat, Kant'ın dediği gibi insana DOĞA'nın verdiği özel bir yetenek olabilir ama sanat her zaman insanın ikinci doğasına ait olan ve onu da sürekli değiştiren bir olgu...”
ODTÜ’de, 1999 yılından bu yana sürdürülen etkinlikte; 1000’e yakın sanatçının eseri sergilendi, Ankara halkının sanatla buluşmasına olanak tanındı. Ankara’nın gelenekselleşmiş sanat etkinliklerinden olan ve 2013 yılına kadar “ODTÜ Sanat Festivali” adıyla düzenlenen etkinlik; 2013 yılından itibaren ODTÜSanat adı altında düzenleniyor ve bir başka yenilik izlenerek, ODTÜ Sanat Sergisi de; tematik bir çerçeve içinde sunuluyor.
Yorum Gönder