Altın Bamya Jürisi oylaması sonucunda Türkiye Sinemasının 100. yılında 100 Yılın Bamyası Ödülleri bu akşam düzenlenen ödül töreninde açıklandı.
13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İstanbul kapanışını ve 7. Altın Bamya Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Ülkü Songül “Altın Bamya Ödülleri Türkiye sinemasındaki erkek egemen bakışa, kadınlara dair alanların daraltılmasına, kısaca Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe bir tepki, karşı duruş, eleştiri olarak çıktı ve yedinci yılına geldi. Yedi yıldır her töreni ‘tekrar karşılaşmamak üzere’ bitiyoruz. Gelecek yıl ödül verecek aday bulamama dileğimizi her yıl yürekten tekrarlasak da maalesef yedinci kez yine buradayız, 100 yılın bamyası ödüllerini dağıtıyoruz.” dedi. Ülkü Songül’ün konuşmasının ardından Altın Bamya Akademisi’nden Hülya Uğur Tanrıöver sahneye çıktı ve 7. Altın Bamya / 100 yılın Bamyası Ödüllerini açıkladı.
7. Altın Bamya / 100 Yılın Bamyası
Jüri Özel Ödülleri:
103,5 / Yüz Üç Buçuk Bamya – Homofobi Ödülü kadın ve kadınsı olmanın üstün maço değerleriyle asla bağdaşmayacağını rafine bir mizah anlayışıyla anlatırken kullandığı ifadelerin ve göndermelerin inceliğinden ötürü Kolpaçino Serisi’ne veriyoruz.
100 Bamya Turşusu Ödülü’nün sahibi Türkiye’de bir dönem bu filmleri izleyen erkek kuşaklarının cinsel ve cinsiyete dair hal ve tavırlarına esin veren, onların birlikte oldukları kadınlara sadece arzu nesnesi değil iradelerine saygı duyulan bireyler olarak yaklaşmalarını ve bütün kadınları eşit olarak görmelerini sağlayan eğitsel etkisinin yanı sıra mizah anlayışlarını da geliştirmedeki yararı nedeniyle tüm Seks Filmleri oldu.
Eşek Arısı – Cinsiyetçi Dil Ödülü’nü de Yusuf Yusuf filmi almaya hak kazandı.
Ve geniş jüri oylamasının sonucunda erkek karakter, kadın karakter, senaryo ve film kategorilerinde 100 Yılın Bamyaları ödülleri:
100 Yılın Bamyası - Erkek Karakter:
Adaylar: Recep İvedik, Tarkan, Tecavüzcü Coşkun.
100 Yılın Bamyası Erkek Karakter Ödülü sahibi beyaz perdede erkekliği tanımlayan bütün değerlere güce, dürüstlüğe, içtenliğe, cesarete sahip yılmaz bir adalet savaşçısı, hakiki bir halk çocuğu oluşu, bütün hal ve tavırlarından zarafet akması ve ağzından bal damlası nedeniyle, centilmenler centilmeni Recep İvedik’in oldu.
100 Yılın Bamyası - Kadın Karakter:
Adaylar: Kezban, Afrodit, Mum Kokulu Kadınlar’daki tüm kadın karakterler
100 Yılın Bamyası Kadın Karakter Ödülü ise namuslu, iffetli, sevilesi, evlenilesi, gülünesi ve ağlanılası örnek kadın karakter, aynı zamanda şehirli şirret sarışının alternatifi köylü ve bakire ve cinsiyetsiz kadın karakter ile Kezban karakterine gidiyor...
100 Yılın Bamyası - Senaryo:
Adaylar: Sözde Kızlar, Acı Hayat, Ah Müjgan Ah
100 Yılın Bamyası – Senaryo Ödülü de Toplum yapımızın temeli olan namus kavramını yücelttiği, her kadının namusunu korumak için evinde oturması gerektiğini, çalışmak zorunda kalsa dahi eğlenmeyi, hele hele içki içip dans etmeyi aklından bile geçirmemesini, erkeklerle evlenmeden ilişki kurarak, özde kız olma özelliğini yitirmemesini her bir planıyla savunduğu için Sözde Kızlar filmi senaryosuna veriyoruz.
100 Yılın Bamyası - Film:
Adaylar: Canlı Hedef, Kilink Serisi, Ölünceye Kadar
100 Yılın Bamyası – Film Ödülü geleneksel psikopat erkek kahramanın adalet arayışını Freudyen alt metniyle zenginleştirerek, kadın vajinasına yılan sokma buluşuyla cinsel taciz ve işkence kavramlarına sinema tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir çeşitleme kazandırdığı için Canlı Hedef filmine gidiyor.
Altın Bamya Ödülleri’nin de katkısıyla Türkiye Sineması’nda cinsiyetçiliğin sona ermesi, sonraki yıllarda bu sembolik ödülü verecek aday bulamamak dileğiyle...
Altın Bamya Akademisi
Yorum Gönder