♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafın ve Fotoğrafçıların Serüveni

Engin Özendes’in YEM Yayın’dan yeni çıkan kitabı Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923 / Photography in the Ottoman Empire 1839-1923, Osmanlı toplumunun fotoğrafa ve fotoğrafçılığa yaklaşımını, geleneklerine bağlı Osmanlı sultanlarının, 19. yüzyılın bu yeni buluşuna gösterdikleri ilgiyi ve hatta fotoğrafçılık mesleğini sürdürenlere verdikleri desteği anlatırken, dönemin sosyal yaşamını da gözler önüne seriyor.

YEM Yayın’ın Engin Özendes tarafından hazırlanan yeni kitabı Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923/ Photography in the Ottoman Empire 1839-1923, Türkçe ve İngilizce olarak raflardaki yerini aldı. Kitap, bulunuşundan hemen sonra İmparatorluk topraklarına ulaşan fotoğrafın 1839 ile 1923 yılları arasındaki serüvenini anlatıyor.

Engin Özendes, bir yandan Osmanlı toplumunun fotoğrafa ve fotoğrafçılığa yaklaşımını, geleneklerine bağlı Osmanlı sultanlarının, 19. yüzyılın bu yeni buluşuna gösterdikleri ilgiyi; hatta fotoğrafçılık mesleğini sürdürenlere verdikleri desteği anlatırken, mekândaki ve toplumdaki değişimi, her biri tarihi belge niteliği taşıyan fotoğraflarla dönemin sosyal yaşamını da gözler önüne seriyor. Bir belge olarak gelecek kuşaklara ışık tutacağı inancıyla kaleme aldığı kitabında, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde çalışmış olan fotoğrafçıların yaşam öyküleri ile birlikte ayrıntılı bir listesini de veren Engin Özendes Türkiye’nin fotoğraf geçmişini tanımak, araştırmak isteyenlere, Ortadoğu fotoğrafıyla ilgilenenlere de çok önemli bir başvuru kaynağı sunuyor.

Geçmişi günümüze taşıyan çok değerli fotoğraflardan oluşan Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923, geniş bir coğrafyada fotoğrafçılık serüvenini anlatırken merak uyandıran pek çok soruya da yanıt veriyor:

“İslam dininin etkin olduğu Osmanlı milletler topluluğunda, Müslüman sultanların saraylarına fotoğrafın kolaylıkla girebilmesinin ve hatta onlardan destek görmesinin, fotoğrafçıların ödüllendirilmesinin gizemi neredeydi?”

“Sokaklarında kar gibi beyaz yaşmaklarıyla gezen zarif Müslüman kadınların, kırmızı fesli Osmanlı erkeklerinin gözleri, değişik bir ülkeyi tanımak için gelmiş şık Batılı kadınların ve erkeklerin bakışları, nasıl bir dünyayı izlemişti bu Doğu kültürü yaşamında?”

“Orient’in İncisi; bugün dünyada en fazla değişikliğe uğramış kent İstanbul… Ve bu kentin en karışık milletleri barındıran caddesi Pera nasıl bir yaşama tanık olmuştu?”

“Fotoğrafın geçmişini araştırmak, bir gönül ve ömür işidir, birikimdir, doküman yoğunluğudur” diyen Engin Özendes, sonucunda bu kitapla da taçlanan fotoğraf araştırmalarına ilişkin şunları söylüyor: 

“Fotoğrafın geçmişini araştırmak hiç ummadığınız bir anda önünüzde açılan ufuk, sizi yeni insanlarla karşılaştığınız bir ortama taşır. Burada karşılaştığınız kişiler, fotoğraf alıp satan tüccardan; elindeki eski fotoğraflara yalnızca ‘kaç para eder’ diye bakanlardan; masanın üzerine yığdığı ve size satmaya çalışırken elinin çarpmasıyla un ufak ettiği cam negatiflerden birini, sizin içiniz kan ağlarken bir faraşla süpürenlere kadar (Kaiser Wilhelm’in İstanbul’u ziyaretinde trenin camından bakarken, istasyonda sağa sola dizilmiş Prusya ve Osmanlı askerlerinin görüntüsü. 30x40 cm cam negatif) geniş bir skalada olurlar. Ya yeni dostlar? Yardım etmek için, sırtında zor taşıdığı kamburu ile iki büklüm, eski aile sandığını açıp, eski anılarını ortaya dökenler, bulduğu notları birer küçük kâğıda karalayıp size ulaştırabilmek için uzun yollar aşanlar, arşivini sonuna kadar açanlar, sizin gıyabınızda en az sizin kadar sorumluluk hissederek eski fotoğrafların peşine düşenler. Ve konuşmaktan bıkmayacağınız geceli gündüzlü dost sohbetler...”

Kitaplara tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi’nin Beşiktaş ve Fulya’daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923
Photography in the Ottoman Empire 1839-1923
Engin Özendes

YEM Yayın
Aralık 2013, İstanbul
Türkçe – İngilizce ayrı baskılar
19,5x27 cm
356 sayfa, karton kapak
500’ü aşkın fotoğraf

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template