♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Deniz Gezgin’den Doğa Defteri : Kuşlar

Mitos derlemeleri ve romanlarıyla tanıdığımız Deniz Gezgin geçen yıl hazırladığı “Doğa Defteri” ile 2019’a eşlik ettikten sonra 2020’ye de bir defterle eşlik ediyor. “Kuşlar - Gündönümleri, Fırtınalar, Uçanlar ve Çiçek Açanlar” Kolektif Kitap etiketiyle raflarda. Gezgin imzalı her şeyi ısrarla tavsiye etmeyi borç bilir, pası da bültene atarız…

Deniz Gezgin’in hazırladığı Doğa Defteri’yle 2020’de kuşların neşesi hep yanımızda olsun!

Doğanın döngüsüne, mevsimlerin geçişine, günlerin bitimine kuşların sesleri, göçleri, bilgisi, renkleri eşlik ediyor.

“Doğanın zamanı geçişlidir, kendiliğinden akar. Bazı gün fırtınalarla açılır göç yolları, bazı gün sessizlikle. Havada kuş geçimi rüzgârları eserken, denizler yalıçapkınları için gündönümünde durur. Doğanın çitleri yoktur, sınır boyları ya da boy sıraları. Rüzgâr verir denize hayat soluğunu ve derler ki akkuyruksallayandır dünyada yaşama yer açan, kuyruğuyla suları süpürüp yeri yamalayan. İşte ondan sonra boylanır eğreltiler, ormanlar sıklaşır, meyvelerinin bolluğundan ipekkuyruklar sarhoş gezinir. Zaman artık öyle bir zamandır ki ne sayılabilir ne de sahip çıkılır; sığmaz günışığına ses, geceye taşar. Yağarsa yulaf yağar, çıvgın damlar bu mevsimde. Hepsinden evvel kara bir kuş öter turuncu gagalı, onun sesi olanca rengiyle tüyü tozu bahara uğratır. Evsizler yelkovan kılığında dolaşırken yuvaları, baharın kuşların kanadında seyahat eden bir göçmen yolcu olduğu anlatılır. Yılan ağzındaki üçüncü taşı da çıkarmıştır demek, Dünyanın Karnı Isınmış.”

Deniz Gezgin 1981’de İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü’nü bitirdi. Mitos derlemeleri 2007’de Bitki Mitosları, Hayvan Mitosları, 2009’da Su Mitosları adlarıyla yayımlandı. On yıla yakın Metro Gastro dergisine “Dünya Dönüyor” dosyası hazırlayarak mevsim ritüelleri ve yemeğin kültür tarihi konulu makaleler kaleme aldı. 2019’da Doğa Defteri adlı çalışmayı hazırladı. İlk romanı Ahraz’ın (2012) ardından 2017’de ikinci romanı YerKuşAğı yayımlandı.

Doğa Defteri – Kuşlar
Gündönümleri, Fırtınalar, Uçanlar ve Çiçek Açanlar
Deniz Gezgin
Editör: Eda Çaça
Tasarım: Deniz Akkol
Grafik Uygulama: Semih Büyükkurt
1. Baskı, Kasım 2019
432 sayfa
28,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template