♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Guillermo Cabrera Infante’den Havana’da Geçen Bir Aşk Hikayesi: Vefasız Peri

“Âşık olmak tanrıçana rastlamak demektir.”

Devrim öncesi Havana... gencecik Estela... ve ona sevdalanan evli bir sinema eleştirmeni. Ama bu alışıldık bir gönül serüveni değil çünkü Estela hiç de göründüğü kadar toy değil.

“Estela ve ben bu kitapta, bu sayfada, bu kelimelerde birleştik. Bizi bir boşluk birleştiriyor: o öldü, bense bu kitabı yazmak için yaşıyorum. Bizi bu cennet kurtaracak, cezamızı bu cehennem verecek: bir kitap, hayat.”

Guillermo Cabrera Infante, ölümünden üç yıl sonra yayımlanan Vefasız Peri’de sözcük oyunları, iğnelemeler ve göndermelerle dolu üslubuyla başka zamanlardan bir Havana aşkına hayat veriyor.

Bir çok edebiyat eleştirmenince James Joyce ile karşılaştırılan Guillermo Cabrera Infante, Vefasız Peri adlı romanında, başyapıtı sayılan Kapanda Üç Kaplan’da olduğu gibi okuru Havana’ya götürüyor ve bu egzotik kentte yaşanan olağanüstü aşk hikâyesine tanık ediyor.

GUILLERMO CABRERA INFANTE, 1929’da Küba’da, Gibara’da doğdu. 1941’de ailesiyle birlikte Havana’ya yerleşti. Hekimliği bırakarak yazarlığı ve sinema eleştirmenliğini seçti. 1958’de Fidel Castro’nun devrimci güçlerini destekledi ve Batista rejimine karşı yazılar yazdı. Devrimden sonra Küba Kültür Dairesi’nin başkanlığına getirildi. 1960’ta yayımlanan ilk önemli yapıtı Savaşta Olduğu Gibi Barışta da, devrimci ruhunu açığa vuran öykülerinden oluşuyordu. Castro’nun sosyalizm anlayışı, Cabrera Infante’nin devrimden soğumasına yol açtı. Yetkililerle birkaç sürtüşmeden sonra, 1962-65 arasında Belçika’daki Küba Büyükelçiliği’ne kültür ataşesi olarak atandı. Daha sonra bu görevden ayrılarak Londra’ya yerleşti ve İngiliz yurttaşı oldu. Başyapıtı sayılan Kapanda Üç Kaplan 1967’de yayımlandı. 1972’de James Joyce’un Dublinliler adlı öykü kitabını İspanyolcaya çevirdi. Kısa mizah öykülerinden oluşan Tropik Ülkelerde Gündoğumu Manzarası’nı 1974’te yayımladı. Sinema eleştirilerini 1978’de Her Gece Arcadia adlı kitapta topladı. 1997’de İspanya’nın en önemli ödülü Premio Cervantes’e değer görüldü. 1999’da Şehirler Kitabı yayımlandı. Cabrera Infante, 2005’te Londra’da öldü.

VEFASIZ PERİ
Yazar: Guillermo Cabrera Infante
Çeviri: Çiğdem Öztürk
Tür: Roman 
Sayfa sayısı: 239 Sayfa
Fiyatı: 19,5 TL
Yayın tarihi: 19 Nisan  2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template