♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Bin Yıllık Hemşehri : Gelincik Theo’nun Merhabası

Her yıl okuma maratonumun sonunu gerçeklerden olabildiğince uzak bir kurmaca ile getirmeye çalışırım. Bunun için ilk tercihim de fantastik romanlar olur. Bu yıl seçeneklerim arasında bir yerli roman olması sevindiriciydi öncelikle. “Bin Yıllık Hemşehri”yi okumaya başlarken yıla fantastik kapanış yapmayı düşünüyordum sadece. Açıkça söyleyeyim, daha önce hiç duymadığım bir yazarı okumaya başladığım için beklentim düşüktü. Kolay okunması ve akıcı olması yeterliydi benim için. Ama daha ilk sayfalarda anladım ki cehalet bendeymiş, duymayan benmişim.

Halil Babilli’nin “gelincik theo”su internet üzerinde kısa hikayelerle ortaya çıkmış. Dilden dile tavsiyelerle yayılmış ve belli bir okur kitlesi oluşmuş. Tarihi fantastik hikayelerinin yanı sıra twitter hesabında da tarihi pek çok detay ile meraklısını bilgilendiriyormuş. Haliyle gelincik theo’nun maceralarının kitaba dönüşmesi güzel girişim. Öncelikle keşfedenine, kitaba dönüşmesine önayak olanları tebrik etmek boynumuzun borcu. İnternet ortamında beğenilen metinlerin kitaba dönüşmesi son yılların kayıtsız kalınamayan gerçeklerinden. Dünyadaki örnekleri sinema uyarlamasına kadar dönüşerek fenomen oluyorsa da bizde henüz o kadar büyük etki yapanı yok. Genellikle wattpad ortamında çok satar romanların formüllerini uygulayan içi boş romanları görüyoruz şimdilik. “Bin Yıllık Hemşehri” köklerini internetten alan o içi boş örneklerin hayli dışında bir yere konuşlanıyor. Kahramanın yedi macerasını içeren kitapla ölümsüz gelincik Theo okura merhaba diyor.

Babilli ilk sayfadan uyarıyor: “Elinizde tuttuğunuz bu kitap bir tarihi metin değil. Fantastik bir roman. Bu sebeple, tarihsel gerçeklikleri istediğim yerde büktüm yahut olduğu gibi bıraktım. Geçmişte hiç varolmamış kişilerden bahsettiğim gibi bazı noktalarda gerçekliğe ağlı kaldım. Bunları bulmak okuyucular için küçük bir oyun olsun.”

Bin Yıllık Hemşehri harika bir formülle kotarılmış yedi maceradan oluşuyor. İlk macerada okuruyla ana karakteri gelincik Theo’yu tanıştıran Babilli, sevdirmekle kalmıyor eğlendiriyor da. Gerçeklerle fantastiğin harmanında çok dengeli bir ton tutturmasını sağlıyor Theo. Keşke benim de böyle bir evcil hayvanım olsa dedirtiyor, sucuk kokuları geliyor burnunuza. Ele avuca sığmayan akıllı bıdığımızın ölümsüzlüğünün kazandırdığı yaşam tecrübesi de maceralara kapı açıyor. Okuma merakı, araştırmacılığı, dedektifliği derken her macera çok akıcı ve sürükleyici. Yazarın üslubu, tarihi metinlere yakışır dildeki yetkinliği ve araya küçük detaylarla ilginç tarihi notlar eklemesiyle oluşan bu formül çok iyi bir dizi şablonu çıkartmış ortaya. Dolayısıyla Gelincik Theo tam bir maden. Her yüzyılda değerlendirebilir, her tarihi olayın içinde kendisine yer bulabilir. Yeni maceralarla bol kitaplı bir seriye dönüşmeden hem okur hem de yazar için bırakılacak gibi değil.

Gelinciğe dönüşen bir insanın maceralarını tarihi göndermelerle hikaye eden “Bin Yıllık Hemşehri”, bir solukta okunan sevilesi bir tanışma sunuyor. Eğlenceli, heyecanlı, bilgilendirici bir okuma ile çok zengin bir menüsü var. Gelincik Theo’nun merhabasına kayıtsız kalmayın.

Bin Yıllık Hemşehri / Halil Babilli
April Yayınları
176 Sayfa
Etiket Fiyatı: 16,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template