♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kurucunun Kızı : Güç Arayışında Bir Piyon

Milenyumla birlikte edebiyat bir büyüme meselesine dönüştü. Genç yetişkin kitaplığının her geçen gün genişlemesiyle artık kim olduğuna karar vermenin eşiğindeki gençler her türlü kötülüğü bertaraf ediyor ve dünyayı kurtarıyor. Omuzlarındaki yükü sırtlanmanın yanı sıra kendilerine biçilen rollere de karşı çıkarak özgürlüklerini kazanma mücadelesi veriyorlar. Kısa sürede klasikleşen ve dünyayı etkisi altına alan fenomen kitapların çoğunlukla distopya formülü üzerinden işlemesi de sürpriz değil elbette. Ne de olsa başkaldırı için en uygun ortam uzak gelecekte yatıyor. Yeniden toparlanma sürecindeki dünyanın lider adayları da gençler elbette. Amy Engel’in büyük bir hızla çok satara dönüşen romanı “Kurucunun Kızı” da bu yolun yolcusu…

Kansas doğumlu yazar İran, Tayvan ve Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde geçen yıllardan sonra Missouri Teksas’a yerleşmiş. Tüm zamanını yazmaya vermeden önce savuma avukatı olarak çalışmış, evli ve iki çocuk sahibi. “Kurucunun Kızı” da ilk romanı. 11 Kasım 2014’te yayımlanan “The Book of Ivy” hemen dilden dile yayılmış, övgülere boğulmuş ve yılın en çok ses getiren kitaplarından biri olarak dünyayı da etkisi altına almış. Bir distopyadan ne bekleniyorsa hepsini karşılayan kitap olarak sıfatlanmış durumda. Bizde de aynı etkiyi yarattığını görmek sürpriz olmaz elbette. Yabancı Yayınları tarafından Mayıs 2015’de yapılan ciltli baskı üst üste yaptığı baskılarla ülkemizde de aynı ilgiyle karşılandı. Merve Özcan’ın çevirisinin iyi olduğunu ve yayınevinin özenli cilt tercihinin de kitabın albenisini arttırdığını en başta belirteyim. Her zaman söylediğimi bir kez daha tekrarlayayım; ciltli kitapların sayısı daha da artmalı ve daha çok tercih edildiğini tüm yayınevleri görmeli.

“Kurucunun Kızı”, 16 yaşındaki Ivy Westfall’ın öyküsü. Her şeyi onun ağzından dinliyoruz. Bir nükleer savaşın sonrasındayız. Amerika büyük ölçüde yok olmuş ve sadece küçük bir grup hayatta kalmış. Bu grubun arasında da sorunlar oluşmuş. Öne çıkan iki aile var: Lattimer’ler ve Westfall’lar. Kalanları kimin yöneteceği konusunda çıkan savaşı Lattimer’ler kazanmış ve koydukları kurallarla yönetiliyor bölge… Barışı ve kontrolü sağlama adına her yıl yapılan törenle kaybeden tarafın kızları ile kazanan tarafın erkekleri çeşitli testlerden sonra eşleşerek evleniyor. Bu zorunluluk sayesinde popülasyonun artması bekleniyor. Kurucu aile Westfall’ların ise bu kurallara itirazı var. Eskinin kurucusu şimdinin mağlubu olarak büyük bir titizlikle ve tüm adımları detaylandırarak devrim planı yapmışlar. Bu planı sekteye uğratan ise Bishop Lattimer olmuş. Westfall’ların büyük kızı ile evlenmesi beklenirken ayrıcalığını kullanarak pas geçmiş. İşte tam bu noktada da günümüze geliyoruz, yani Ivy Westfall’ın taze gelin olmasına. Bu zorunlu evliliğe iki yıldır hazırlık yapan Ivy’nin görevi oldukça basit: Başkanın oğlunu öldürmek ve Westfall ailesinin gücünü geri kazanmasını sağlamak. Ama o kadar basit değil elbette… İçine düştüğü güç savaşında bir piyon olarak kalıp kalmayacağını okuyoruz.

“Kurucunun Kızı” tamamen ana öyküsüne odaklı bir roman. Yan öykülerle zenginleşmek yerine atmosferini hemen kurup karakterlerini tanıtarak sürükleyiciliğiyle okurun peşine takılmasını bekliyor. Modernize edilmiş “Romeo & Juliet” uyarlaması olduğunu söylemek de mümkün. Son zamanlarda okuduğum en akıcı roman olduğunu belirteyim. Neredeyse bir solukta, başladığım gibi bitirdim. Ara vermesi hayli zor. Engel’in ustalığı da araya hiç girmeden tamamen okurunu tamamen Ivy ile baş başa bırakması. Bishop ve Ivy son derece güçlü karakterler ve aralarındaki kimyayı da yavaş yavaş yaratarak sevilen bir çift haline gelmelerini sağlıyor. Eksileri de yok değil. Distopya atmosferini yeterince yaratamamış Engel, yan karakterlerini de ete kemiğe büründürememiş. Ivy’nin babası ve kız kardeşi ile Bishop’un anne ve babası karikatür gibi kalıyorlar ve sadece üzerlerine düşen klişe görevleri gerçekleştiriyorlar. Bu durum romanın tahmin edilebilir olmasını da beraberinde getiriyor. Oysa iki aile arasındaki gerilimin dozajı daha da yükselebilir ve heyecanı arttırabilirdi. Tüm bunlara rağmen keyifli bir okuma sunuyor “Kurucunun Kızı”. Özellikle de finaliyle çok başarılı ve akılda kalıcı. Ucu açık olmasının yanı sıra okurun hiç beklemediği bir son ve çok iyi bir seçim doğrusu… Yeri gelmişken belirteyim Ivy’nin öyküsü yine Kasım ayında ikinci roman ile devam edecek. “The Revolution of Ivy” şimdiden yılın en çok merak edilen romanlarından biri olarak heyecanla bekleniyor.

Distopya romanlarının tüm formüllerini başarıyla uygulayan “Kurucunun Kızı”, yarattığı romansla okurunu etkilerken iyi örgüsünü de çok iyi kurarak heyecan yaratıyor. Aldığı tüm övgüleri de hak ediyor. Türe ilgi duyanların gözden kaçırmamalarını öneririm.

Kurucunun Kızı
Orijinal Adı: The Book of Ivy
Yazar: Amy Engel
Çevirmen: Merve Özcan
Yayınevi : Yabancı
Tür: Genç Edebiyatı, Fantastik - Distopya Dizisi
Çıkış Tarihi: Mayıs 2015
Sayfa Sayısı: 272
Etiket Fiyatı: 23 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template