♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Usta ile Ayı : Sakar ve Aptal Olmamayı Öğrenmek

Bir arada yaşamayı beceremiyor, farklılıkları bir potada eriterek ortak noktalar bulmaktan iyice uzaklaşıyoruz git gide... Bize bunları örnekleri öğreten kuşaklar artık romanlarda yaşıyor gibi. Şimdiki kuşaktan da ümidi kestik. Umudumuz yeni kuşaklarda. Birbirlerini etiketlemeden, üstünlük taslamadan, aşağılamadan yaşayabilirler belki. John Yeoman’ın 1984 yılında yayımlanan kitabı “The Hermit and the Bear” bu umudu yeşertecek kaynaklardan biri. Artık Sumru Ağıryürüyen’in çevirisiyle ve “Usta ile Ayı” adıyla Hayykitap etiketiyle raflarda.

26 yıl öğretmenlik yapmış, otuzdan fazla çocuk kitabı yazmış John Yeoman ilk kez Türkçede. Kitabı resimleyen de bugüne dek 300’den fazla kitaba çizgileriyle hayat vermiş Quentin Blake. Ayıları kitaplarında konu etmeyi sürdüren Yeoman bu kez sakar bir ayı ile tanıştırıyor çocukları. Fazlasıyla sakar ve kendi deyimiyle “aptal”... Ormandaki herkese yardım etme çabası niyeti iyi de olsa hep kötü sonuçlar doğurmuş. Kimsenin yanında istemediği yalnız birine dönüşmüş. Ormanda gezinirken yolunun kesiştiği usta sayesinde de maceramız başlıyor.

“Usta ile Ayı” sakarlıkları ve salaklıkları ile ormanda arkadaşı kalmamış bir ayı ile öğretmek için öğrenci bekleyen bir ustanın macerası. Yaşlı adam bir ilan asıyor: “Usta öğretmenden özel ders. Usta yalnızca bir öğrenci kabul ediyor. Tam pansiyon. Uygun koşullar. Yeni kurs başlamak üzere. Şahsen başvurun.” bu ilanı gören ayı da şahsen başvuruyor. Başvuruyu kabul etmesiyle başlayan zorlu süreç ikisinin de hayatını değiştiriyor elbette. Tahmin edebileceğiniz üzere okurunun da...

Aşçılık, iskambil, balık tutma, tekne kullanma ve ilkyardım bu derslerden bir kaçı. Her dersten alacağı notlarla sonunda kursu başarıyla bitirip diploma alma hayalleri kuran Ayı ve zorlukların üstesinden bir şekilde gelmeyi başaran ustanın öyküsü çok komik ve iç ısıtıyor. En önemlisi de çocuklara verdiği mesaj. Ayı her başarısız olduğunda üzerinde durmayan, aşağılamayan ve her durumdan pozitif bir sonuç çıkarmaya çalışan usta aslında dünya üzerinde nefes alan her insanı temsil ediyor. Tepkileri ve davranışları açısından herkes için doğru örnek. Küçük büyük herkesin ondan öğreneceği çok şey var.

“Usta ile Ayı”, birbirimizi sınıflayarak farklı olandan kaçtığımız çağda yeni nesile doğru mesajlar veren bir umut ışığı. Bu sıcacık öykünün mesajlarının çocukların içinde filizlenmesine ihtiyacımız var. 

Usta ile Ayı
Yazan: John Yeoman
Resimleyen: Quentin Blake
İngilizceden çeviren: Sumru Ağıryürüyen
Yayınevi: Hayykitap - 315
Kategori: Yaşasın Çocuklar - 57
Sayfa sayısı: 136
Birinci baskı: Ağustos 2015
Fiyatı: 12 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template