Sel Yayınları Şubat ayında rafları altı yeni kitabıyla donatıyor... Deneme, roman, düşünsel kuram ve çağdaş türk edebiyatı örnekleriyle yine geniş yelpazede her okurun ilgisini çekecek kitaplarla gelmişler...
Thomas Bernhard’ın otobiyografik beşlemesinin ilk kitabı, bir çok klasiğe imza atmış John Steinbeck’in “Kısa Süren Saltanat”ı, “Almodovar Teoremi” ile tanıyıp sevdiğimiz Antoni Casas Ros’un son romanı “Son Devrimin Güncesi”, bol ödüllü yazar Jeanette Winterson’un “Vişne’nin Cinsiyeti”, Feyerabend’in son felsefe kitabı “Bilimin Tiranlığı” ve Mehmet Güreli ustadan “Bedrufi’nin Nefesi” bu ayın yeni kitapları...
NEDEN - Bir Değini / Thomas Bernhard
Thomas Bernhard otobiyografik beşlemesinin ilk kitabı Neden – Bir Değini’de orta ve lise öğrenim döneminde yaşadıklarını son derece çarpıcı bir biçimde yansıtıyor. Doğal güzellikleri faşist ve Katolik yapısıyla gölgelenen Salzburg’da yetişen bir gencin ruhen kötürümleşmesi yalnızca bombardımanlara ve savaşın yıkıcı etkilerine bağlı değildir. Önce Nasyonal Sosyalizmin, sonra Katolikliğin çarkları arasında öğütülen şey, körpe zihinlerin yaratıcılığıdır ve bu karanlık içinde intihar daima cazip bir kurtuluş kaynağıdır.
Bernhard, kendi yaşanmışlıklarından damıttığı eserinde, her zamanki sert, eleştirel üslubu ve derinlikli sorgulamalarıyla baskı ve disiplinin, aile ve eğitimin körelticiliğine ışık tutarken aynı zamanda da bir karşı çıkış, bir direniş destanı yaratmayı başarıyor…
Çok sayıda ödül alan ve Türkçeye pek çok eseri çevrilen Bernhard’ın otobiyografik beşlemesinin diğer kitapları da yayınevimizden çıkacaktır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Deneme
Özgün Adı: Die Ursache - Eine Andeutung
Türkçesi: Sezer Duru
93 sayfa, 12 TL
KISA SÜREN SALTANAT / John Steinbeck
John Steinbeck, bu yegâne siyasi hicvinde Fransız Devrimi’ni adeta ters yüz ediyor. Cumhuriyetin sürekli olarak krize girmesinden bıkan Fransızlar, çözümü kadim kralların soyundan gelen amatör astronom Pippin Héristal’i kral ilan etmekte bulurlar. Yeni kral ve ailesi bir anda magazin basını, saray görevlileri, yağmacı soylular ve didişip duran siyasetçiler arasında kalır. Fransa Kralı IV. Pippin kendisinden neler beklendiğini anlamaya çalışırken karısı Maria, kafasını Versailles Sarayı’nın temizliğine takmış, Hollywood yıldızlarıyla eğlenen kızı Clotilde ise gönlünü Amerikalı Yumurta Prensi’ne kaptırmıştır.
Steinbeck, kraliyet ailesi ve çevresindeki renkli karakterlerin maceraları üzerinden Fransa, Amerika, demokrasi ve siyasi kurumlar ile birlikte büyük şirketler ve kapitalizmin eleştirisine ustalıkla girişiyor.
Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar (çev. Ayşe Ece, 2012), İnci (çev. Tomris Uyar, 2012) ve Tatlı Perşembe (çev. Dost Körpe, 2013) ve Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında (çev. Aslı Biçen, 2014), Kaygılarımızın Kışı (çev. Berrak Göçer) adlı romanları ve Uzun Vadi isimli öykü kitabı yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır. The Moon is Down, Once There was a War, Burning Bright ise yayın programımızdadır.
Çağdaş Dünya Edebiyatı/Roman
Özgün Adı: The Short Reign of Pippin IV
Türkçesi: Belkıs Dişbudak
150 sayfa, 12 TL
SON DEVRİMİN GÜNCESİ / Antoni Casas Ros
Son derece tanıdık bir dünya: Demokrasi adına devlet eliyle gerçekleştirilen her gün daha fazla şiddet, baskı, kontrol; bozulan ekonomi, kriz halindeki borsalar, gerçekleri yansıtmayan medya, azami kâra dayanan kapitalist şirketler, yoksulluk içinde yaşayan milyonlar, mutsuz toplumlar…
Bütün bu sistemi çökertmek için son derece sıradışı bir yöntem: Dünyanın her yerinde, beklenmedik anlarda toplanarak yüksek binalardan atlayan gençler karşısında hangi hükümet ne yapabilir? Bir anda şehirlerin ana caddelerine düşen, bedenleri yaşamın tüm renklerine boyanmış genç insanların parçalanmış gövdelerinin yaratacağı dehşet ve kaosu nasıl önleyebilir? Üstelik bütün bu anları kaydeden ve hızla yayan alternatif bir medya örgütlenmesi de oluşturulmuşsa…
Antoni Casas Ros, Almodovar Teoremi ve Enigma’dan sonra, gerçek ile gerçektüstünün iç içe geçtiği, sınırların, zamanın ve mekânın başka anlamlara büründüğü, hayalgücü, yaratıcılık ve cinselliğin otokrat rejimlere baskın çıktığı düşsel bir direniş romanıyla okur karşısında. Sistemi ve yarattığı değerleri kılcal damarlarına dek sorgulayan, esinleyici bir macera…
Çağdaş Dünya Edebiyatı/Roman
Özgün Adı: Chroniques de la dernière révolution
Türkçesi: Işık Ergüden
240 sayfa, 18 TL
VİŞNENİN CİNSİYETİ / Jeanette Winterson
17. yüzyıl İngiltere’si olan ya da olmayan, fantastik bir dünyada Thames Nehri’nde bir bebek bulunur. Jordan adındaki bu bebek, Köpek Kadın tarafından kurtarılır ve büyüyüp dünyayı gezmeye başlar; ama maceralarında karşılaştığı tuhaflıklar kendi zihninin ürünüdür.
Vişnenin Cinsiyeti, hayal gücüne yazılmış bir güzellemedir. Olup bitenler arasındaki boşlukları ve o boşluklar arasındaki tanımlanmayan zamanları dert edinen, zamanla derdi olan, okumanın bize okumamaktan daha çok zaman kazandıracağını öğütleyen bir eser; özlemi çekilen, hayali kurulan şeylere dair, katı cisimlerden oluşmuş dünyaya bir meydan okumadır. Bizi bir içsel yolculuktan diğerine taşırken, zamanın ve belleğin doğası üzerine de baş döndürücü sorgulamalara götürür.
Jeanette Winterson, tarih ve gerçeklik, aşk ve cinsellik, yalan ve gerçek gibi kavramların algılanışı üzerinden oyunlar oynayarak ustalıkla kaleme aldığı Vişnenin Cinsiyeti’nde on iki prensesin hikâyesini anlatır; bu prensesler sonsuza kadar mutlu yaşamışlardır ama kocalarıyla değil...
Çağdaş Dünya Edebiyatı/Roman
Özgün Adı: Sexing the Cherry
Türkçesi: Pınar Kür
174 sayfa, 14 TL
BİLİMİN TİRANLIĞI / Paul Feyerabend
Kaleme aldığı son felsefe kitabı olan Bilimin Tiranlığı’nda Paul Feyerabend, bilimdeki modern mitleri sorgularken bilimin başarılı olup olmadığını değerlendiriyor. Bilim hakkındaki bazı temel varsayımların yanlış olduğunu ve bilimsel ideolojinin büyük bir kısmının insan yaşamı ve doğası hakkında bazı yanlış kavrayışlara yol açan yüzeysel genellemelere dayanarak oluşturulduğunu ileri sürüyor.
Feyerabend’e göre bilim, çağımızın acil sorunlarını çözemediği gibi, yaşamı anlamlı kılan gerçek tekillikleri göz ardı ederek soyut genellemeleri ve kuramsallığı da yüceltiyor. Ona göre, nesnellik soyutlamaya dayalıdır ve dolayısıyla bedeli çok yüksektir. Zira soyutlama, düşüncelerimiz ile deneyimlerimizin arasına girerek her ikisinin de yozlaşmasına yol açar.
Pratik deneyimin gerçek dünyada kuramlardan çok daha iyi bir yol gösterici olduğunu savunan Feyerabend Bilimin Tiranlığı’nda felsefesinin en olgun ve damıtılmış halini sunuyor.
Düşünsel/Kuram
Özgün Adı: The Tyranny of Science
Türkçesi: Barış Yıldırım
144 sayfa, 12 TL
BEDRUFİ’NİN NEFESİ / Mehmet Güreli
Hayat belki de gecikmiş karşılaşmaların büyüsü üzerine kuruludur. Bazen hiç tanımadığınız bir ses, bir kelime, beklentinin olmadığı, umutsuzlukların derinleştiği yerlerde çıkar karşınıza, değişik alanlara götürür sizi. Bazen yıllarca saklandığı bir kitabın içinden her şeyini kaybetmiş bir kahraman olarak ortaya çıkar; bazen de bir akordeon ve keman eşliğinde bir şarkı oluverir. Bütün mesele size ne diyeceği ya da ne sunacağıdır. Tabii sizin onu nasıl karşılayacağınız da önemlidir.
Bedrufi’nin Nefesi, sonu önceden sezilemeyecek kadar şaşırtıcı, bir o kadar da sürprizli gibi sanılsa da aslında basittir: Herkesin göreceği kadar. Mallarmé’nin dediği gibi: “Bir kitap ne başlar, ne biter, olsa olsa öyle görünür.”
Çağdaş Türk Edebiyatı/Deneme
191 sayfa, 14 TL
Yorum Gönder