♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kürtlerin Siyasetle İmtihanı: Sandıkla Meydan Okumak

Son seçimlerde etkisi daha da net görülen ve bundan sonraki yıllarda da ülke siyaseti içindeki önemi artacak olan Kürt siyasetini anlamak için kaynak kitap niteliğindeki “Sandıkla Meydan Okumak”, İletişim Yayınları’ndan çıktı...

Nicole Watts, Sandıkla Meydan Okumak adlı incelemesinde, 1990’lı yıllardan itibaren Kürtlerin siyasi serüvenlerini ve politik imkânlarını mercek altına alıyor. Kürtler, Türkiye’de Kürt kültürünün tanınması ve demokratik reformların gerçekleştirilmesi için yıllardır birçok yola başvurdu. Bu gibi çabalara gösterilen direnç, Kürt ulusal hareketi ve Türk devleti arasında bir dizi çatışmayla sonuçlandı. Bu çatışma süreci on binlerce yaşama mal olurken, milyonların hayatını da paramparça etti. 1990’lı yılların başından itibaren kültürel ve siyasal hakları için siyaset kurumunun içinde daha aktif rol oynamaya karar veren Kürt politikacılar siyasal partiler kurdular, milletvekili olarak mecliste yer aldılar, yerel seçim başarılarıyla belediye başkanlıkları kazandılar.

Watts, tüm yıldırma girişimlerine rağmen siyasetten vazgeçmeyerek hem devletin resmî anlayışına hem de bir yanıyla silahlı mücadeleye “meydan okuyan” Kürdî politikacıların 1990-2008 arasında ülkedeki siyasi kurumları, mekanizmaları kullanmalarını ve çalışmalarının etkilerini kapsamlı şekilde inceliyor.

“Watts, Kürtlerin ve Kürt siyasi partilerinin Türkiye’deki yerlerini inceleyerek mükemmel bir iş yapıyor. Kürtlerin sıradan “meydan okuyucular” olmanın ötesinde Türk siyasetinin tamamlayıcı ve kurucu unsurlarından olduğunu gösteriyor.”
REŞAT KASABA

“Türkiye’deki Kürt siyasetini anlamak için mutlaka okunması gereken bir kitap.”
JENNY WHITE

Sandıkla Meydan Okumak
Türkiye’de Kürtlerin Siyasi Yolculuğu
Nicole F. Watts
Çeviren: Bilgesu Sümer
Bugünün Kitapları – 160
1. baskı - Mart 2014
248 sayfa
19,50 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template