♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

The Odd Life Of Timothy Green: Ehlileştirilmiş Ekonomik Kriz Mesajları

Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı (The Odd Life of Timothy Green), What's Eating Gilbert Grape romanının yazarı ve aynı adlı sinema uyarlamasının senaristi olarak tanıdığımız Peter Hedges’in Annemler Yemeğe Geliyor (Pieces of April) ve “Şamar Oğlanı”ndan (Dan in Real Life) sonraki üçüncü uzun metraj denemesi. Film, tüm çabalarına rağmen çocuk sahibi olamayan Cindy (Jennifer Garner) ve Jim’in (Joel Edgerton) oğulları yerine koyacakları Timothy adlı çocuğun, bir gece yarısı aniden bahçelerinden bitmesiyle –yanlış duymadınız, bahçeden bir bitki gibi çıkıveren bir erkek çocuk bu- gelişenleri konu alıyor esasen.

Bir gece yarısı bodoslama bir ailenin hayatına giren ‘yabancı’, 80’lerden bu yana kullanılan bir formül aslında. E.T. (1982) ve ALF’ten (1986) başlayarak fantastik sinemanın sıkça başvurduğu bir formül oldu bu. Hatta 87’de ALF’in pastişi diyebileceğimiz Harry and the Hendersons adlı bir film dahi çekilmişti. Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı da ana izleğini bu formülle oluşturmuş. Tabii yukarıda saydıklarımızdan farklı olarak, bu sefer bir insan var ‘yabancı’ konumunda.

Yalnızca izlek olarak değil, ruh olarak da 80’leri çok andırıyor Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı: Ancak ilerleyen dakikalarda Jim’in çalıştığı kalem fabrikasının kapanması ‘ara çatışması’ ile karşılaştığınız zaman filmin günümüze ait olduğunun ayrımına varabiliyorsunuz. Bu noktada şunu belirtemek gerekir ki, Jim’in çalıştığı fabrikanın bu kadar kolayca kapanmaktan kurtulması ve bir yığın işçinin sevinç çığlıklarına boğulması Timothy’in yeraltından bitmesiyle birlikte filmin en fantastik tarafı bana kalırsa. Bu ‘birarada olma’ mesajı, aile üzerinden fabrikaya oradan da tüm insanlığa gönderilmiş… Bu kadar iyimser bir tablo içine yedirilen ekonomik kriz motifi, iyice gemi azıya alan kapitalizm canavarını ehli gösterme çabasının bir tezahürü mü acaba, diye sormadan edemiyor insan kendine.

Hedges’in fimi bir Hollywood aile dramından beklenilen herşeyi veriyor. Bu dekleme genenekselleştiği üzere bir de spor -genelde beyzbol olarak boy gösteren spor dalı burada futbol olmuş- eklenmiş. Jim ile babası James (David Morse) arasındaki kompleksi, Jim ile Timothy arasında kurduğu sağlıklı bağıntı ile tersyüz etmeyi denemiş filmin senaryosunu da kaleme alan Hedges.

Görsel olarak seyir zevki oldukça yüksek, anaakım sinema kuralları içinde gereğince de akıcı ilerleyen bir çalışma Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı. Yukarıda yapageldiğimiz bütün bu ayrıntılı analizi bir kenara bırakacak olursak; ilgi çekici fantastik hikayesiyle hem çocuklar/çocuklu aileler, hem de yetişkinler için biçilmiş kaftan olduğu söylenebilir rahatlıkla.


1 Mart 2013 tarihli Aydınlık Gazetesi nüshasında yayımlanmıştır.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template