♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Arthur Penn (1922–2010)

Hollywood Rönesansını gerçekleştiren isimlerden biri olarak sinema tarihine damga vuran yönetmen Arthur Penn, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yeni Hollywood oluşumunun öncülerinden Penn'in doğumgünün hemen ardından Salı gecesi kalp yetmezliği sebebiyle vefat ettiği açıklandı.

Kendisinden sonra gelen birçok yönetmeni etkileyen yönetmen, anlatı yapısının değişiminde kahramanlarına psikolojik boyut katarak, kahraman mitini iyice inceleyerek türlerin benimsenmiş geleneklerinden bazılarını yeniden gözden geçieren ve değiştiren filmleriyle bir döneme damga vurmuştu. Yeni Dalga'nın ardından yenilenen Amerikan Sinemasının değişimine ön ayak olmakla kalmamış, değişimi başlatan yönetmenleri de derinden etkilemişti.

Bonnie ve Clyde ile tanıdığımız Penn, 3 kez oscar adayı olmasının yanısıra, filmlerinden 12 ödül ve 10 adaylık kazanmış bir efsane olarak sinema tarihindeki yerini kazandı. Bunlardan sonuncusu Berlin Film Festivalinde 2007 yılının Altın Ayı'sı olmuştu ki, son yıllarda gelen Onur Ödüllerinin sonuncusuydu.

Western türüne yenilik getirdiği "The Left Handed Gun" ile 1958'de televizyondan sinemaya geçen tiyatro kökenli yönetmen olan Penn, farklı türler arasında gezinen The Miracle Worker, Mickey One, The Chase ve Bonnie and Clyde ile döneme damgasını vurdu. Özellikle Little Big Man ve Alice's Restaurant ile döneme ilişkin keskin barometler sunduğu filmleri tarihe kültürel ürünler olarak maloldu.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template