♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Miyazaki Toplu Gösterimi Artık Evinizde…

13 – 19 Temmuz günleri arası Beyoğlu Alkazar Sinemasında yapılan Hayao Miyazaki toplu gösterimini kaçıranlara müjde. Toplu Gösterim kapsamında gösterilen tüm filmler artık DVD ve VCD olarak piyasada.

1971 yılında Rupan Sensei adlı çizgi dizi ile kariyerine başlayan, ikinci dizisi 26 bölümlük The Adventures of Adnan and Lena ile 1978 yılında iyiden iyiye alanında söz sahibi olan Hayao Miyazaki, 1979’da Arsene Lupin esintili ilk filmi Cagliostro'nun Şatosu ile manga türüne yeni bir soluk getirmişti.

1984 yılına kadar yeniden tvye işler yapan Miyazaki (ki o işlerin arasında ülkemizde geniş hayran kitlesi bulunan Heidi de yeralır) , Rüzgarlı Vadi ile uçma tutkusunu ve diğer filmlerine de yansıyacak favori konularını anlatmaya başlamış kendi imzasını iyiden iyi hissettirmişti. İkinci animasyon yönetmenliğinde Hayao Miyazaki, kendi çok satan mangasını bu epik başyapıtı yaratmak için uyarladı. Japonya’da gösterildiğinde büyük bir başarı elde eden Rüzgarlı Vadi, Studio Ghibli’nin başlangıç yapmasına yardım etti ve Miyazaki’nin sonraki başarılarının ürünlerini doğurdu: fantastik dünyalar, müthiş karakterler ve nefes kesici animasyonlar.

Hayao Miyazaki’nin, Jules Verne ve Jonathan Swift’e bir saygı duruşu olan Castle in the Sky, 1986 yılında şimdi bir efsane olan Studio Ghibli’nin ilk filmi olarak gerçekleştirildi. Usta Japon yönetmenin gerilim ve havada geçen maceralar gibi iki tutkusunu birleştiren bu hazine avı ve şeytana karşı verilen savaş ortaya unutulmaz bir macera çıkartıp herkeste hayranlık uyandırdı.

Kavgadan uzak, yaz zamanının kaygısızlığı üzerine kurulmuş bir aile filmi olarak tasarlanan My Neighbour Totoro ile Hayao Miyazaki’nin unutulmaz karakterleriyle zenginleştirilmiş hayalgücü ve arkadaşlığın bir meselini yaratıyor 1988 yılında ustaya 5 ödül getiriyordu.

Tüm kuşaklar için bir Universal klasiği olan My Neighbour Totoro, Japon animasyonunun ünlü Studio Ghibli’sinin en iyisi olduğunu gösteriyor, ve iki kaybolmakta olan mucizenin: çocukluğun perimasalı dünyasının ve yok olan kırsal alanların yasını tutuyordu.

Elko Kadono’nun çocuk kitabından Hayao Miyazaki tarafından uyarlanan Kiki’s Delivery Küçük Cadı Kiki ise bu kez genç bir cadının öykülerini anlatır ve yıl 1989’dur. Service Japonya’da ve her yerde en sevilen animasyonlardan biridir ve 1998’de Seattle Film Festivalinde Amerika prömiyerini yapar. Ustanın kıtalararası kabul görmesini ve sevilmesini sağlar.

1992’de bu kez 1920’li yıllar ve yine uçma tutkusu başroldedir. Kızıl Domuz ona gediklisi olduğu Mainichi ödülünü bir kez daha getirir.

1997 yılı yapımı Prenses Mononoke her bakımdan bir zaferdir. 99’da ABD’de gösterime girer ve Saturn ödülü başta olmak üzere ustaya 11 ödül getirir ve doğa konusu işlediği filmiyle Türkiye’de de geniş kitlelerce tanınır.

Ama her bakımdan en kusursuz başyapıtını 2001’de Ruhların Kaçışı ile verir büyük usta. her şeye sahip olabilen anne-babanın tüketim çılgınlıkları ile çocuk masumiyetinin birçok şeyi başarabileceğinin altını çizen, karakter derinliği konusunda mükemmel, akıcı olay kurgusuna sahip, kendi içindeki gerilimiyle tam bir şaheser olan olan film, 52. Berlin Uluslar arası Film Festivali’nde Altın Ayı’yı, 75. Oscar Ödüllerinde de En İyi Animasyon Oscarını almakla kalmaz, Japon sinema tarihinin en başarılı filmi olarak kırılması güç bir rekor elde der. Ruhların Kaçışı aynı zamanda 18 Haziran 2004’de ülkemizde gösterime giren ilk Miyazaki filmi olur.

Son filmi Hauru'nun Yürüyen Şatosu’nun prömiyerini 2004’te Venedik Film Festivalinde yapan Miyazaki, yine bildiğimiz alıştığımız sularda yüzen konusuyla bu kez dünyayı kendine hayran bırakmış, 1’i Oscar adaylığı olmak üzere 13 adaylık, başta NYFCC Award olmak üzere 8 ödülle zafer kazanmıştı yine.

2006’yı 3 adet kısa anime ile geçiren usta, 2008’de gösterime girecek Ponyo on the Cliff ile uğraşadursun ustanın Türkiye dağıtım haklarını elinde bulunduran Bir Film, geçtiğimiz aydan başlayarak ayda 2 film ile gelecek ay Miyazaki koleksiyonunu tamamlamak üzere harekete geçti.

Geçtiğimiz ay piyasaya çıkan Rüzgarlı Vadi ve Gökteki Kale’den sonra bu haftada Komşum Totoro ile Küçük Cadı Kiki raflardaki yerini aldı. Halen piyasada bulunabilen Ruhların Kaçışı, Prenses Mononoke ve Yürüyen Şato ile birlikte tv dizileri hariç koleksiyon tamamlanmak üzere…Muhteşem hikaye taslakları ekini içeren dvdleri ile Miyazaki koleksiyonu Kızıl Domuz ile Cagliostro'nun Şatosu haricinde piyasada bulunacak hale geldi. Gelecek ay piyasaya çıkacak bu filmlerle kendi toplu gösteriminize başlayabilir, ustanın o kendine ait dünyasının tadını evinizde çıkarabilirsiniz.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template