♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Freedom Writers: Her şey Soykırımsa…


İdealist bir öğretmen karmaşık yapılı bir okulda görevine başlar. Okulda ve öğretmenlikte ilk yılıdır. Her milletten insanıyla ülkenin profili gibi bir sınıfa düşer. Öğrencilerin çoğu bir çeteye aittir ve hepsinin sokak yaşamı vardır. Ve bu öğretmen her şeye rağmen onlara yavaş yavaş ulaşır.

Konu böyle özetlenebilir ve bu şekliyle oldukça iyi de olur. Genelde siyahların ve güney Amerikalıların yapayalnız kaldığı dünyaya daha geniş pencereden bakan film, her şeyi dozuyla verirken bir anda öğretmenin tüm edasının değişmesiyle bambaşka bir yola giriyor. Önce müzelere gidiliyor, sonra müthiş bir bombardıman başlıyor. Konu sonunda soykırıma kitlendiğinde müthiş bir Yahudi lobisi giriyor devreye. Yahudi soykırımına dair ne varsa dökülüyor ve film tüm sempatisini yitiriyor. Filmin neredeyse Yahudi soykırımı merkezli olması, devreye girişinden itibaren yarattığı gençlik filmi havasını alaşağı ediyor, tüm yapıyı bozuyor.

Hilary Swank’i böyle mütevazı bir rolde görmek ilginç. Numbers dizisinden bildiğimiz Patrick Dempsey’i de öyle. MTV’nin yapımcılığında çekilen film, 2 ödül de alarak hedefini bile aştı aslında. Yaşanmış olaya dayanması da ilgi çekici ama fazla olan şeyler bununla sınırlı değil maalesef.

Yönetmen Richard LaGravenese iyi bir iş çıkarmış. Zaten kariyeri yavaş yavaş yükselen çıkış arayan bir yönetmendi, kendisi için iyi bir referans olduğu söylenebilir. Romantik drama “P.S. I Love You”da yine Swank ile çalışmayı tercih eden yönetmen, romantizmi elden bırakacağa benzemiyor.

Yahudi soykırımı bir yana, birbirine rengi ve ırkı yüzünden düşman kesilen gençliğin görüşlerini değiştirme çabası yine de takdire değer…

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template