♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Mp ler ve Müzik Dünyası

İnternetin yaygınlaşmaya başlamasıyla ortaya çıkan en büyük sorun olarak görülür mp3. İnternetten şarkıların paylaşılması amacıyla ortayan çıkan mp3 formatı kendi playerlarını yaratacak kadar büyüdü.

İlk zamanlarında piyasaya çıkmış bir çok albümün paylaşılmasına olanak tanıyan programlar üzerinden belli bir kitleye hitap ediyordu ve sorun yoktu. Ama özellikle son 2-3 yılda artık iş çığrından çıktı müzik yapımcılarına göre. Son olarak İbrahim Tatlıses’in albümde yaşanan olay ortada. Albümün satışa çıktığı günün akşamında internetten indiriliyor olması herkesi şaşırttı. Bu kadar hızlı olması belenmiyordu. Müzisyenlerin tavrıda net bu konuda. Albümlerinin internetten indirilmesini istemiyor herkesi orijinal albüm almaya teşvik ediyorlar.

Ama yaşanan bir çok örnek de aksini gösteriyor sanki. Önce internetten meşhur olan ve albümü merakla beklenen şarkıcılarda olmadı değil. Emre Aydın, Grup 84 ve İrem ilk aka gelen örnekler.
Türkiye’deki alım gücünün azlığı, fiyatların yüksekliği mp3ü cazip kılıyor.

Yurtdışında ise bunun biraz tersi söz konusu. İngiltere’de heyecanla karşılanan yılın en iyi grubu sayılan, yılın en iyi albümüne imza atan ‘Arctic Monkeys’ internetten fark edildi.

Dünyaca ünlü birçok müzisyeni kendi internet sitelerinde ücretsiz olarak şarkıların değişik versiyonlarının indirilmesine izin veriyor ve bu durumdan gayet memnunlar.

Özellikle dünyanın en büyük grubu olarak gösterilen ‘Radiohead’ gelecek yıllarda albümümüzü internetten ücretsiz olarak yayınlayacağız demesi bu işin ilerde nerelere geleceğinin öngörüsü gibi. Zaten önemli olan yaptığınız şarkıların dinlenilmesi ise internetin bu konudaki katkısı çok büyük.

Belki de en büyük handikap bir çok albümün yayınlamasından aylarca önce internete sızması oluyor. Özellikle U2 grubu son albümünün internete sızmasından hemen sonra albümün çıkışını 4 ay geriye çekmişti.Şu anda Mayıs hatta Haziran’da piyasaya çıkacak birçok albüme internetten ulaşmak mümkün. Bunun nasıl olduğunu hala anlayabilmiş değilim ama şahsi olarak beni pek ilgilendirmiyor. 30 YTL’lik yabancı cdler kalsın olduğu yerde. Ben Mayıs ayında piyasaya çıkacak olan ‘Brett Anderson’un henüz adı belli olmayan solo albümünü dinlemenin keyfini çıkarıyorum.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template