♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Orjinal mi, Korsan mı?


Periyodik olarak ne kadar sıklıkla film, kitap veya albüm alırız?

Bu sorunun yanıtından daha önemli bir şey var!
Aldıklarımızın kaçı yasal ürün.
Ve en önemlisi bu konuda duyarlı mıyız?
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırı neler yaptığımızın farkında mıyız?
Giderek büyüyen bir yara oluyor bu durum…
Fikir ve Sanat Ürünleri sahipleri haricinde kimse tarafından çoğaltılamaz, kiralanamaz.
Evet doğru bir şey bu, ama ya ülkenin gerçekleri.
Bu ülkede hala insanlar için Sinemaya gitmek hele de ailece gitmek lüks değil mi?
Hele ayda bir kitap almak lüks değil mi?
Ve maalesef orijinal albüm almak lüks!
Alternatifleri denemeyip de ne yapacağız peki.
Müzik albümlerinin çoğaltılmasına hepimiz karşı görünüyoruz sözde ama kazın ayağı pek öyle değil! Son çıkan albümler 10-15 lira arasında iken yanında duran kopyası 3 lira, herhangi bir şarkıcının tüm albümlerinin mp3ü 5 lira...

Siz hangisini alırdınız?

Sanırım herkesin tercihi aynı aşağı yukarı! Kopya! Neden peki? Çünkü daha ucuz! Peki bu cdnin maliyeti nedir? Herhalde 10 lira değildir.. Peki neden bu fiyatlarla satıp korsanı teşvik ediyorsunuz diye sormazlar mı adama? Bu sadece örneğin bir tanesi. Yabancı albümlerin 25-30 lira civarlarında olması ise daha garip.

Hem önemli bir soru var. Şarkıcılar ne için albüm yaparlar.Yaptıkları dinlensin diye. Dinleyenler arasında korsan alan orijinal alan ayrımımı var. Sonuçta şarkılar bizim değil mi? Dinliyoruz işte. Nasıl dinlediğimizin önemi varmı? Dünyada bazı gruplar bu noktada tavrını koyuyor yavaş yavaş. Bizim şarkılarımız dinlensin de ne şekilde olursa olsun diyorlar artık. Dinlenmeyen şarkı, şarkı değildir zaten. Kendi internet sitelerinden yayınlıyorlar şarkılarını ücretsiz olarak.

Gelelim film konusuna! Doğrudur sinema izleyicisi her geçen gün artıyor. Ve bilet fiyatları pahalı. Peki dvdler blurayler neden hala pahalı? Orijinalleri 20 lira iken kopyaları 3 ile 5 arasında değişiyor. Orjinalini alanı nerden bulacaksınız bu durumda? Bir şeyi de unutmamak lazım bu artan sinema izleyicisin en büyük sebebi de ev sineması olayı. İnsanlar 2-3 güne bir dvd izliyor artık.Ve yetmeyince sinemaya gidiyor. Önüne geçilebilecek bir şey değil o sebepten korsan film.

Kitaplarında maliyetlerinin ne kadar düşük olduğunu biliyoruz. Ki bir dönem en popüler kitaplar 1 liradan satışa çıktı ve bir hayli de ilgi gördü unutmayalım. Hala iyi kitapların fiyatları 10 liradan başlıyor. Sonrada aynı klişe; kitap okumuyoruz! Yok ya adam kira için canını dişine takıp çalışsın zar zor bulduğu işte hergün stres yaşasın sonrada ideal bir hayat yaşasın.

Bu tabloya kim inanıyor?

Ülkecek fantezimize bakalım. 4 kişilik bir çekirdek aile ayda 1 kere sinemaya gidecek, her aile ferdi birer kitap okuyacak, ayda 2-3 tanede albüm alacaklar! Yok ya! Ev sahibine film anlatırlar, elektrik veznedarına şarkı söylerler, suyla telefona da kitap okurlar o zaman en iyi ihtimalle. Bu ülkenin tv izleme oranının ne kadar yüksek olduğunun altında yatan şey bedava olması başka bir şey değil hatırlayın. Parasız zevk peşindeyiz ulusça. Başka bir sebebi yok.

Birçok kişinin bunca uygulamaya rağmen korsana karşı olmadığı da bir gerçek. Kim ne derse desin. Korsan da olmasa koca ülkede müzik dinleyende, film izleyende zor buluruz.

E ne olacak peki diye sorup cevabı beklemeyeceğim ben vereyim…

Ancak ve ancak üreticinin ürettiği malı ucuzlatmasından başka yol yok… Korsanla mücadele edilmek isteniyorsa ilk adımı üreticiler atmalı. Ki böylece alıcı bunun farkına varsın bu bilinç oluşsun...


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template