♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

“Adanın İnsanları” İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflarda


İstanbullu bir Rum olan yazar Meri Çevik Simyonidis tarafından kaleme alınan Adanın İnsanları, Rumların henüz evlerini terk etmek zorunda kalmadığı zamanları, Adalar’ın gerçek sahiplerini anlatıyor. Yazar, aynı zamanda kitabında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir söyleşiye de yer veriyor. 

İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini alan Adanın İnsanları, Adalar Metropoliti Sayın Dimitrios'un sunumu ve Ekrem İmamoğlu ile yapılan bir röportajla başlıyor ve yaşamının büyük bir kısmını Adalar’da geçirmiş insanların söyleşileriyle devam ediyor.

Yazar okuru, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’ya doğru adeta nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor.

Adalar’ın Tarihine Keyifli Bir Bakış
Adanın İnsanları’nda Türk’ü, Ermeni’si, Rum’u ile bir zamanlar çok kültürlülüğün beşiği olan Adalar’da çocukluğuna ve gençliğine dair izler kalanlar, anlattıklarıyla o dönemin hoşgörü içinde yaşanan hayatını resmediyor. Öğretmen Vasiliki Ksida’dan emekli büyükelçi Yalım Eralp’e; Doktor Akilas Milas’tan, Büyükada’nın en eski sakinlerinden ev hanımı Madam Eleni Burgazlı'ya, Heybeliada’nın tarihi eczacısı Andonaki’nin kızı Keti Proku'ya ve Burgazadalı tiyatrocu, yazar Bercuhi Berberyan'a kadar ve daha birçok Adalı ile de yaptığı sohbetlerle   okura yaşanmışlıklarla dolu bir geçmiş sunuyor.

Bu kitapta eski zamanların dokusu satır aralarına işlerken verilen tarif ve reçetelerle Adalara özgü yemekler, ada otları, ada balıkçılığı ve adada yetişen meyvelerle yapılan reçel ve tatlılar hakkındaki bilgilerle adanın güncel yemek kültürünün yanı sıra adanın lezzet tarihine de ışık tutuyor. 

Meri Çevik Simyonidis'in diğer kitapları gibi bu çalışması da mutfak penceresinden ada tarihini, adanın sosyokültürel dokusunu, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerini, etnik zenginliğini ve bunların birbiriyle etkileşimlerini, ada gastronomisini ve ada geleneklerini, anılar ve hatıralar içinden gün yüzüne çıkarıyor. Adanın İnsanları, ada tarihi hakkında okuyucuya zengin, çok kültürlü, çok renkli, çok sesli ve çok lezzetli bir keşif vaat ediyor.

Adanın İnsanları / Meri Çevik Simyonidis
İnkılâp Kitabevi
488 Sayfa
250 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template