♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Gerçeğe yakın bir gelecek tahayyülüyle sert bir eleştiri: Opriçnik’in Bir Günü



Ve nihayet Can Yayınları’ndan beklediğimiz müjde geldi. Şahane romanı “Tipi” ile tanıyıp sevdiğimiz Vladimir Sorokin’in bir romanına daha kavuşuyoruz. “Opriçnik’in Bir Günü” raflarda. Merak ve heyecanla bekliyor pası da bültene atıyorum.

24 saatlik bir zaman diliminde geçen roman, korktuğu ve taptığı Efendileri adına yağmalayan, işkence yapan, tecavüz eden Komyaga aracılığıyla, Yeni Rusya’nın modern, baskıcı ve bir o kadar da dehşet verici yüzünü ortaya koyuyor.

Moskova 2028: Yakın gelecekte kurulan Yeni Rusya’daki çarlık düzeninin en güvenilir mensuplarından, rütbeli Opriçnik Komyaga sefahat, sarhoşluk, şiddet ve terörle dolu yeni bir güne hazırlanıyor. Bu Yeni Rusya'da fütüristik teknoloji, Korkunç İvan'ın acımasız dünyasıyla birleşerek gerçeğe tüyler ürpertici derecede benzeyen bir distopya yaratıyor. 

Üzerinde düşünülemeyecek kadar rahatsız edici ve görmezden gelinemeyecek kadar gerçeğe yakın bir gelecek tahayyülüyle Opriçnik’in Bir Günü, sert bir eleştiri.
 
#rusedebiyatı #totaliterdevlet #yenirusya #teknoloji #terör #şiddet #yozlaşma #distopya #ironi

VLADİMİR SOROKİN, 1955’te Bıkovo’da doğdu. 1977’de Gubkin Rus Devlet Petrol ve Doğal Gaz Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Bölü¬mü’nü bitirdi. Dönemin kavramsal sanatla ilgilenen yeraltı edebiyatı hareketine katıldı, sosyalist gerçekçiliği alaya alan öyküler ve eskizler kaleme aldı. Bu dönemde yasaklanan eserlerinin geniş okur kitlelerine ulaşması Perestroyka sonrasını buldu. 1985’te ilk romanı Oçered (Kuyruk) Fransa’da yayımlandı. Sorokin’in dil kullanımındaki yalınlık ve parçalanmışlık, Sovyet ideolojisinin uğradığı çöküşü yansıtır. Gelecekte çarlığın geri geldiği distopik bir Rusya’da bir devlet çalışanını anlattığı Opriçnik’in Bir Günü tüm dünyada beğeni topladı. Tipi (2010), Sorokin’in Türkçede yayımlanan ilk romanıdır.

Opriçnik’in Bir Günü / Vladimir Sorokin
Çevirmen: Eyüp Karakuş
Dizi: Çağdaş
Tür: Roman
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 216
Fiyatı: 175,00 TL 

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template