♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Bisang seoneon : Onurlu Seçimler


Pandemi ilan edilmesiyle dünyanın içinde bulunduğu ruh halinin yankıları sosyal medyanın da etkisiyle aynı hızla yayılmıştı. Birbirinden kopan insanlık evlere kapanma çaresizliğinden birbirinin yüzüne bakmaya başlamış ve insani değerler çıkmıştı ön plana. Sadece bununla sınırlı kalmamıştı elbette. Amerika’dan gelen haberler tam tersini de duyurmuştu. Gördüğü Uzakdoğuluya hakaret eden, yüzüne tüküren Amerikan vatandaşları da vardı. Pandemi bu noktada en eski ikilemi gündeme getirmişti. Kimi feda etmeli ya da etmeli mi? İlginçtir, bir Güney Kore filmi “Bisang seoneon” bu ikilemlerin ortasında vizyona girdi.

2021 yapımı film yaşananları öngörmesiyle de ilginç bulunanlardan. Daha ortada Kovid-19 salgını yokken yaratılmış ve salgının büyümesiyle çekimleri ertelenmiş. Filmin yaratıcısı Güney Kore sinemasının son on yılına ödül avcısı olarak damga vurmuş isimlerden Han Jae-rim. 2005 yılında ilk filmi, romantik komedi “Yeonae-ui mokjeok” ile parlak bir başlangıç yapan yönetmen, iki yıl sonra suç/komedi/dram kırması “Uahan segye” ile başarısına devam etmişti. Altı yıllık aranın ardından tarihi draması “Gwansang” ile ülke sinemasının en sevilen isimlerinden biri olmakla kalmayıp kıtanın da ödül avcısına dönüşmüştü. Suç/aksiyon/dram kırması “Deoking” ile 2017’de benzer başarıyı tekrarladı. Ülkesine hakim, insan doğasını iyi analiz eden ve bunu filmlerinde işleyen bir yönetmen olarak geriye kalan uluslararası alanda adını duyurmaktı. Onu da “Bisang seoneon” ya da diğer adıyla “Emergency Declaration” ile yapmış oldu. Prömiyerini Cannes film festivalinde yapan film böylece Asya kıtasının dışındaki sinema salonlarında da kendine yer buldu. Oyuncu kadrosunda da tanıdık simalar yer alıyor. “Parasite”den Song Kang-ho ve “Squid Game”den Lee Byung-hun’un varlıkları her Uzakdoğu filmde yaşanan oyuncularla seyirci arasındaki mesafeyi kısaltıyor. Jeon Do-yeon, Nam-gil Kim ve Si-wan Yim onlara eşlik eden isimlerden başı çekenler. 

Film, bir uçakta tespit edilen terör tehdidi sonrası yaşananları konu ediniyor. Resmi özeti aktaralım; Deneyimli komiser In-ho, kimliği belirsiz bir adamın bir uçağa terör saldırısı düzenleyeceği yönünde tehditte bulunduğunu öğrenir. Olayı araştırırken şüphelinin KI501 sefer sayılı uçakta olduğunu keşfeder. Uçak Incheon Havaalanı’ndan Hawaii’ye doğru yola çıkar ama uçuşun başlarında bir adam gizemli bir hastalıktan ölür. Korku ve kaos hızlıca yayılır ama sadece uçağın içinde değil, yerde de. Uçağın iniş isteği tüm havaalanları tarafından reddedilir. Haberi alan Ulaştırma Bakanı Sook-hee, uçağı güvenli bir şekilde indirmek için Terörle Mücadele ekipleri ile acil durum toplantısı ayarlar.

Vizyondaki adıyla “Acil İniş”, olabildiğince basit bir çıkış noktasından ilerliyor. İşleyişindeki tüm seçimleri dolandırmadan hiç gizem yaratmadan yapmış. Virüsü yaymak isteyeni görüyoruz, neler olacağını da biliyoruz. Düşünmemiz bile gerekmiyor. İşin virüs kısmında hemen her şey net. Bir uçak dolusu insanın gökyüzünde adım adım ölüme gidişi. Gökte olanlar tahmin edilebilir şeyler. Sonuçta filmin de vurguladığı gibi insanoğlu bu gibi durumlarda aciz ve korkak. Yerde olanlarsa özellikle pandemi sırasında oluşan hepimiz birbirimize yardım ederiz mottosunun aksini göstermekten kaçınmıyor. Hatta bunu işlemekte ustaca davranıyor. Üstünkörü de geçmiyor. Son derece eleştirel şekilde işlerken uçağa iniş izni verilmemesini, neredeyse son dakika haberciliği kıvamında işleyerek sebepleri ve ülkeleri adeta ifşa ediyor. Yerdeki bunca krizi gören gökteki insanları da ustaca işliyor Han Jae-rim. Neler olacağını biliyoruz ama kabullenebilecek kadar güçlü müyüz? İşin eninde sonunda fedakarlık ve onurlu seçimlere çıkması da sürpriz değil elbette. 

141 dakikalık süresine rağmen temposu ve gerilimi hiç düşmeyen, merak duygusunu diri tutmayı başaran “Acil İniş” insanların pandemi boyunca gösterdiği reaksiyonları bir uçak yolculuğuna ustalıkla yedirmiş. İnsanlıktan yine de umudu kesmemek gerektiğini hatırlatıyor. Vicdanlı insanlar, onurlu seçimler yapanlar hep var ve olacak diyor.
 

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template