♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hintli yönetmen Satyajit Ray’in gözünden “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” VBKY’dan raflarda


VakıfBank Kültür Yayınları, Hint sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Satyajit Ray’in sinema yazılarını bir araya getiren “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” kitabını sinemaseverlerle buluşturuyor. Kitap, sadece Satyajit Ray sinemasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda Hint sinemasına ve özellikle de Hint Yeni Dalgasına ışık tutuyor. Ayrıca Batılı yönetmenler hakkındaki yazılar ile sinema literatüründe sık rastlanmayan şekilde bir büyük yönetmenin diğer yönetmenlere dair görüşlerini içeriyor. 

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Rönesans adamı” olarak da tanımlanan; bestecilik, yazarlık, ressamlık gibi kimliklere de sahip olan çok yönlü Hintli yönetmen Satyajit Ray’in ilk sinema yazılarından oluşturulan “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” adlı kitabı yayımlıyor. 

Kitap, Ray’in kendi filmlerinin yapım süreçlerine ilişkin detaylı içeriğiyle, Satyajit Ray sinemasının anlaşılmasına önemli katkı sağlarken, yazarın aynı zamanda Hint sinemasının meselelerine ve nasıl olması gerektiğine dair görüşlerini de içeriyor. Özellikle de sıklıkla bir parçası olarak görüldüğü Hint Yeni Dalgası’na dair düşünceleri dikkat çekiyor. Ray kitapta, “onların filmleri” başlığı altında Batılı yönetmenlere ilişkin fikirlerini de paylaşıyor. Özgüvenli bir entelektüelin bakış açısını yansıtan bu yazılar, Hollywood’un imkanları kadar kısıtlılıklarını da ortaya koyan yüksek teşhis gücüne sahip bir dış gözün ifadeleri olarak dikkat çekiyor. Türk ve Hint sinemalarının tarihsel gelişim süreçlerindeki kimi paralellikler de göz önüne alındığında kitap Türkiye’de sinemanın geçmişten bugüne temel meselelerine dair ilham verici yönler içeriyor.

Kitaptan 
“Yönetmenin bir sahneyi başlatan ‘Motor’ sözü bile meydanda hazır kıta bekleyen gerçek bir orduya verilen o komutun tınısını taşır. Yönetmen, film yaparken filme hâkim olması gereken kişinin kendisi olduğunu asla unutmayan kişidir. Ancak film bittikten sonra yönetmenin iktidar hissi buharlaşıp yerini çaresizliğin büyüyen gölgesine bırakır. Yönetmen diğer sanatçılar gibi yalnızca eleştirmenlere hesap vermez; filmine parasını yatıran kişiye ve kamuoyunu oluşturan milyonlarca meçhul insana da hesap vermek zorunda olduğunun farkındadır. Yaptığı filmin vurulup düşmemesi için, filmin nabzının artık kamununkiyle birlikte atması gerekir. Bu yüzden onun sessizce köşesine çekilmesine şaşırmayız. Artık tek yapabileceği bir sonraki filminde, iktidar ceketini egosuna yeniden giydirip onu onarmaktır.”

Satyajit Ray kimdir? 
İlk filmi Pather Panchali ile ün kazanan ve bu filmiyle Cannes dahil 11 uluslararası ödül kazanan Hintli yönetmen Satyajit Ray, aynı zamanda senarist, yazar, ressam, kaligraf ve bestecidir. Kariyeri boyunca 36 film yönetmiş, çoğunluğu çocuklar ve gençlere hitap eden çok sayıda hikâye ve roman yazmıştır. 1992’de Akademi Onur Ödülü’nü alan Ray, tüm zamanların en büyük yönetmenlerinden biri arasında sayılmaktadır. Yönetmenin en çok bilinen filmleri arasında şunlar yer almaktadır: Apu Üçlemesi (1955-59) –The Music Room (1958), Devi (The Goddess, 1960), Charulata (The Lonely Wife, 1964)– ve The Chess Players’ın (1977).

Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri / Satyajit Ray
Çevirmen: Suzan Sarı
Yayınevi: VBKY
Sayfa sayısı: 247
Fiyatı: 48 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template