♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Harlem : Güçlü Siyahi Kadınlar


Amerikan sinema ve dizi sektörü kadınları ön plana çıkarmaya devam ederken siyahi kanat da “biz varız” mottosunu taşıyan dizilerle iyiden iyiye ana akıma doğru hamle yapıyor. Bir kısım geçmiş sorunları gündeme getirerek dönemi irdelerken bir kısım da günümüzü işleyerek modern siyahilerin yaşamlarına ayna tutmayı amaçlıyor. 3 Aralık’ta Amazon Prime’da yerini alan “Harlem” dört siyahi kadını anlatırken modern dünyada ait oldukları yeri arayışlarını, kimliklerini, kadınlıklarını ve ilişkilerini anlatıyor. On bölümlük sezonuyla “Güçlü Siyahi Kadın” tanımını yapan ve savunan bir komedi.    

Dizinin yaratıcısı yükselişteki isimlerden Tracy Oliver. 2016’da “Barbershop: The Next Cut”ın senarist kadrosunda yer alarak sıçrayış yapan Oliver, bir yıl sonra “Girls Trip” ile yükselişini sürdürmüştü. Dört siyahi kadının “Kızlar Gecesi” adeta ödül avcısına dönüşerek siyahi kanadın bayrak işlerinden biri olmuştu. 2019 yılıysa dönüm noktası olmuştu. Dile kolay, iki film ve bir dizi. “Little” ile bildik bir klişeye imza atsa da yine dikkat çekti ve ödülle taçlandı. Tek başına kotardığı ilk senaryo olan roman uyarlaması “The Sun Is Also a Star” ile eli iyice güçlendi. “First Wives Club” ise zirve noktası oldu. İlk adımı 2016 yılında atılan dizinin yapım süreci hayli sancılı geçmiş, kadro ve kanal değişikliklerinin ardından ekrana gelebilmişti ama iki sezonu devirdi. Böylece “Harlem” benzer soruları yaşamadan kabul görerek izleyiciyle buluştu. Dizinin kadrosu tanıdık simalardan oluşuyor. Meagan Good, Jerrie Johnson, Grace Byers ve Shoniqua Shandai ana dörtlüyü oluştururken onlara Tyler Lepley, Jasmine Guy, Andrea Martin, Juani Feliz, Kate Rockwell, Sullivan Jones ve Robert Ri’chard eşlik ediyor. En önemli eşlikçiyse yıldız isimlerden Whoopi Goldberg.

Birbirine omuz veren, her şeylerini paylaşan dört kadının hikâyesini anlatıyor Harlem. Başı çeken Camille dizinin açılış ve kapanışında anlatıcımız aynı zamanda. Üniversitede antropoloji dersleri veren ve bekleme listesi olacak kadar başarılı biri olmasına rağmen kadro alamamış. Hedefi kadroya geçmek. Planlarının bozulmasından muzdaripken bir de karşısına eski sevgilisi yeniden çıkınca büsbütün karışıyor. Grubun en oturaklı kişisi Tye, Queer flört uygulamasının mucidi olarak yükselişteki isim olmanın tadını çıkarırken kuşkularla boğuşuyor. Sonradan görme mi oldum kuşkusuyla ilişkilerindeki mesafeyi koruyamamaktan kaygılı bir eşcinsel. Grubun uslanmaz romantiği Quinn zengin ailenin kızı olarak keskin dönüş yapmanın zorluklarını yaşıyor. Moda tasarımcısı olup butik açmış ama müşterisizlikten batma tehlikesi geçiriyor. Grubun neşe kaynağı ve dizinin gülme gazıysa en akılda kalıcı karakter olan Angie. Kariyerindeki kırılmanın ardından yaşadığı hayal kırıklığını üzerinden atamış ve çıkış arıyor. Aklına gelen her şeyi söyleyen, özgüveni yüksek ve tabusuz bir karakter… Quinn’in yanında yaşıyor ve hiç utanmadan onun üstünden geçiniyor.

Aslında dizinin konusunu anlatmaya gerek yok. Camille’in ağzından ana fikri aktarmak yeterli olur: “’Güçlü Siyahi Kadın’ terimini kimin bulduğunu kimse bilmiyor. Ya da tam olarak ne zaman bulunduğunu... Bildiğimiz şey bunun Amerika'ya özgü olduğu ve kölelikten günümüze kadar uzandığı. Beyazlarda kadınlık, güzellik, kırılganlık ve anaç bir yumuşaklıkla değer görürken siyahi kadınlarda değer gören iş gücü oluyor. Hem gerçek hem de mecazi anlamda. "Güçlü Siyahi Kadın" duygularını bastırır, sıkıntısını kimseye göstermez. Hırslıdır ama destek vermeyi ihmal etmez. Gerektiğinde eşine, arkadaşlarına ve ailesine omuz verir. "Güçlü Siyahi Kadın" olarak etiketlenmek bir geçiş ritüelidir. Bu kadın dayanıklı, bağımsız ve yeteneklidir. "Güçlü Siyahi kadın" rütbesi iltifat olarak algılansa da siyahi kadınların da hassas olup acı çekebileceği, zayıf kalabileceği, desteklenebileceği ve koşulsuzca sevilebileceği konusundaki sorumluluğu dünyanın geri kalanının omuzlarından alıyor. Siyahi kadınlar, bu güçlü olma talebini reddedebilene kadar kendi insanlığını hiçbir zaman gerçekten yaşayamayacak.”

25-35 dakika arası değişen süreleriyle on bölümden oluşan dizi siyahi kadınların dünyasını mercek altına alırken, “Sex and the City”nin siyahi versiyonuna öykünmekten kaçınmıyor. Bazı bölümlerde yaklaşıyor da. Cinsellikle ilgili ilginç laf ve deyimlerle güldürüyor. Çok rahat ve özgüvenli, yer yer de çılgın takılıyor. Elbette klişelere uğramayı ihmal etmiyor ama vasatı aşmayı başarıp keyifli izleniyor. Ucu açık bittiğini ve pası ikinci sezona attığını belirteyim ama ikinci sezon gelmese de izlenebilir. Özellikle ikinci yarısında açılan dizi vakit geçirmelik çerez dizi arayanların gönlünü şenlendirebilir.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template