♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Roberto Bolaño'nun anlatı şöleni “2666” yeniden raflarda


Roberto Bolaño'nun yaşamının son yıllarında inşa ettiği 2666, çoksesli bir başyapıt, bir anlatı şöleni. Okunmadan geçilmeyecek kitaplardan biri olan “2666” Can Yayınları etiketiyle yeniden raflarda.

2666'yı meydana getiren birbirinden bağımsız okunabilecek beş roman ortak unsurlar içerdiği gibi ortak bir amaca da hizmet eder. Romancılardan akademisyenlere, mahkûmlardan spor yazarlarına, öğrencilerden savaş suçlularına uzanan karakterlerin yolları ABD-Meksika sınırındaki, kadın cinayetleriyle ün salan meşum bir şehirde kesişir…

Meksikalı entelektüellerin güçle ilişkisi bilinen hikâyedir. Hepsi aynıdır demiyorum. Kayda değer istisnalar var. Güce teslim olanların kötü niyetli olduklarını da söylemiyorum. Hatta tamamen teslim olduklarını bile iddia etmiyorum. Sadece bir iş deyip geçebiliriz ama devlet için çalışmaktan bahsediyoruz. Avrupa'da entelektüeller yayınevleri veya gazeteler için çalışır, karıları onlara bakar veya aileleri zengindir ve kendilerine aylık ödenek bağlatmıştır veya işçidirler ya da suçludurlar ve yaptıkları işten dürüstçe para kazanırlar. Meksika'da, ve bu söylediğim Arjantin hariç bütün Latin Amerika için de geçerli, entelektüeller devlet için çalışır.

#kültroman #maksimalizm #ikincidünyasavaşı #şiddet #kadıncinayetleri #suç

2666'ya ilgi duyanlar için ek öneriler:
Roberto Bolaño: Gerçek Bir Polisin Çilesi, Julio Cortázar: Seksek, W.G. Sebald: Vertigo. Enrique Vila-Matas: Bartleby ve Şürekâsı, Patrick Süskind: Koku

ROBERTO BOLAÑO, 1953'te Şili'de doğdu. Çocukluğunu Şili'de, ilkgençliğini Meksika'da geçiren Roberto Bolaño yirmili yaşlarda Avrupa'ya giderek Katalonya'ya yerleşti. Geçimini bekçilik, mevsimlik işçilik, bulaşıkçılık gibi işlerden sağlarken bir yandan da şiirler ve romanlar kaleme aldı. İlk çocuğunun dünyaya gelmesinin ardından gelirini artırmak amacıyla düzyazıya ağırlık vermeye başladı. Vahşi Hafiyeler (1998) romanıyla Rómulo Gallegos ve Herralde ödülleri başta olmak üzere birçok ödül kazanmasıyla Latin Amerika edebiyatının Boom kuşağından beri en önemli romancısı olarak gösterildi, eserleri birçok dile çevrildi. 2003'te 50 yaşında Barcelona'da öldü.

2666 / Roberto Bolaño
Çevirmen: Zeynep Heyzen Ateş
Dizi: Can Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 1192
Fiyat: 75,00 TL    

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template