♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kolektif Yaşam Dizisinden Yeni Kitap: Hayvanların Gizli Yaşamı

Kolektif kitabın şahane dizisi “Kolektif Yaşam”ın yeni kitabı bir uluslararası best seller. Peter Wohlleben’in Der Spiegel’in çok satanlar listesinde 2 yıldan uzun süre 1. sırada yer alan, hakları otuz ülkeye satılan ve sadece Almanya’da 300.000 satan kitabı “Hayvanların Gizli Yaşamı” raflarda yerini alıyor. Pası bültene atarken kitabı merakla beklediğimizi ve şimdiden önerdiğimizi belirtelim.

“Geyikler, yabandomuzları ya da kargaların, kendi içinde mükemmel olan hayatlarını yaşarken eğlenebildiklerini de kavrayan biri, kadim ormanlardaki yapraklar arasında neşeyle dolaşan o minik hortumluböceklerine de saygı duyabilir belki.” 

Kimisi evimizin sakini, kimisi sokakların, kimisiyle penceremizde karşılaşıyoruz kimisiyle yabanda, ama kesin olan şu ki ne zaman seslerine kulak versek günümüz güzelleşiyor. Ne kadar farkında olduğumuz bir yana onları duyuyor, onları görüyor, onları etkiliyor ve onlardan etkileniyoruz. Bu kitap farklılıklarıyla bizi büyüleyen hayvanlarla duygu, düşünce ve değerler dünyamızdaki ortaklıkları gösteriyor. Bu sayede bizi hayvanlar âleminin diğer üyeleriyle ilgili varsayımlarımızı sorgulamaya ve bizimki kadar kırılgan yaşamlarına iştirak ederken bu bilgiyle hareket etmeye davet ediyor.

Doğa üzerine yazdığı kitapları onlarca dile çevrilip milyonlarca okura ulaşan Peter Wohlleben bu kitabında birbirlerine adlarıyla seslenen kuzgunlardan kendi yaptıklarına kafa yorup pişman olan sıçanlara, tavukları kandıran horozlardan sadık domuzlara, utangaç atlardan yas tutan geyiklere ve yavrularını eğiten keçilere kadar yeryüzünü paylaştığımız türlü çeşit hayvanın hikâyesine yer veriyor.
“Etkileyici ve okunaklı diliyle Peter Wohlleben’ın bu kitabı da başka bir cevher. Yazarın bilimsel keşiflerle kendi deneyimlerini harmanlamaktaki ustalığı sayesinde her bir sayfasını zevkle okudum. Siz de okuyun ve bir daha asla yeryüzünü diğer canlıların renkli ve zengin yaşamlarıyla paylaştığımız konusunda şüpheye düşmeyin.” ―Jonathan Balcombe

ALINTILAR
“Keçiler ve atların tüm hayatlarını çitlerin ardında tutsak geçirmesi doğaya aykırıdır. Kendimizi kandırmayalım: Ellerinde olsaydı bu hayvanlar bir an bile yanımızda durmaz, kaçar giderlerdi. Ama onlar için belki de en iyi seçenek, gerçekten de bir tür Stockholm Sendromu geliştirmekti. O zaman yazgılarını kabullenir, kötü bir şey olarak algılamazlardı.”

“Hayvanlardaki iletişim hakkında ne kadar az şey bildiğimizin iyi bir örneğidir atlar. Binlerce yıldan beri bizimle birlikte oldukları düşünülünce yaban hayvanlarına göre çok daha iyi araştırılmaları beklenirdi. Ama son araştırmalardan bile hâlâ sürpriz sonuçlar çıkabilmesi, diğer türlerin sahip olduğu yetilerle ilgili yorum yaparken daha dikkatli davranmamız gerektiğini gösteriyor.” 

“Hayvanlara çok fazla duygu atfedildiği yönündeki itirazlar biraz da insanın varlıklar âlemindeki özel statüsünü yitirebileceği korkusuyla ilgiliymiş gibi bir his var içimde. Daha da kötüsü: Hayvanların da duygusal ve hassas olduğu kabul edilseydi, onlardan böyle fütursuzca faydalanılmazdı, et yerken ya da deri ceket giyerken vicdan azabı duyulur, bütün bunların tadı kaçardı. Duyarlı domuzların evlatlarını eğittiği, doğumda kızlarına yardım ettiği, isimlerini öğrenebildiği ve ayna testinden geçtiği düşünülürse, sırf bu hayvan türünün bile her yıl iki yüz elli milyon civarında mensubunun Avrupa Birliği’ndeki mezbahalarda can vermesi insanı dehşete düşürüyor.”

Peter Wohlleben 1964’te Almanya’nın Bonn şehrinde doğdu. Ormancılık eğitimini aldıktan sonra Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Orman Müdürlüğü’nde yirmi yıl çalıştı. Ekolojiyle ilgili fikirlerini hayata geçirmek için işinden ayrıldı. Ormanlık alanların ve doğanın korunması adına seminerler düzenliyor, yaşadığı Hümmel köyünde çevre dostu yöntemlerle kendisine ayrılan ormanlık alanı yönetme görevini sürdürüyor. Kitapları kırk dile çevrildi, The New York Times ve Der Spiegel de dahil yayımlandığı birçok ülkede çok satanlar listelerinde yer aldı.

Hayvanların Gizli Yaşamı / Peter Wohlleben
Almanca Aslından Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer
1. Baskı, Haziran 2020
213 sayfa


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template