♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Mary M. ve Bryan Talbot ikilisinden "Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde"

Öncü Kadınlar ile Babalar ve Kızları isimli ödüllü kitaplarıyla tanıdığımız Mary M. ve Bryan Talbot ikilisinden, 19. yüzyılın en sıradışı kadınlarından Louise Michel’in, namıdiğer Kızıl Azize’nin etkileyici yaşamöyküsünü gözler önüne seren yeni bir grafik roman.

Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde, korkusuz ve yılmaz bir direnişçi, feminist bir öğretmen ve tutkulu bir şair olan Louise Michel’in, Paris Komünü’nden Yeni Kaledonya’daki sürgün günlerine uzanan mücadelesinin izini sürüyor.

Distopik düşüncelere teslim olan çağımız insanına radikal bir iyimserlik öyküsü sunan ilham verici bu grafik roman, ütopya ve bilimkurgu edebiyatının doğuş şartlarına da dikkat çekerek ütopyalara olan ihtiyacın hiçbir zaman tükenmeyeceğini bir kez daha hatırlatıyor.

Akademisyen, yazar Mary M. Talbot ve çizer Bryan Talbot, cesur kişiliğiyle kısa sürede efsanevi bir ün kazanan Michel’i tarihin tozlu sayfalarından çıkararak, siyah-beyaz ve kırmızının hâkim olduğu çarpıcı çizimlerle ona yeniden hayat veriyor. 

Genel hikâye akışında adı geçen tarihsel kişilere ve olaylara dair detaylı bilgilerin de sunulduğu “Zaman Tüneli” bölümüyle Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde, 19. yüzyıl edebiyatı ve siyasetine egemen olan ütopya tutkusunu da günümüze taşıyan kapsamlı bir yapıta dönüşüyor. 

"Görünen o ki özgürlük için atan her kalp yalnızca bir parça kurşun hak ediyor, bu durumda ben de kendi payımı istiyorum."

“Talbotlardan dört dörtlük bir ustalık eseri.” Bookmunch 

"Büyüleyici bir hikâye... Sade ve keskin çizimler hikâyeyle uyumlu... Biyografik grafik romanın harika bir örneği ve kesinlikle cüretkâr bir iş." Doug Johnstone, Big Issue

“Paris Komünü ve Louise Michel hakkında daha fazla şey öğrenme isteğinizi kamçılayacak bu güzel ve zevkli kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.”  Jenny Sutton, Socialist Review 

Mary M.Talbot : Dil, cinsiyet, güç ve özellikle de medya ve tüketim kültürü üzerine kitapları yayımlanmış, uluslararası alanda kabul görmüş bir akademisyendir. Yirmi beş yıldır yükseköğrenim alanında çalışan Dr. Talbot’ın yakın zamanda yayımlanan akademik çalışmaları arasında Language and Gender ve Media Discourses: Representation and Interaction sayılabilir. İlk grafik romanı Babalar ve Kızları (Dotter of Her Father’s Eyes) ile Costa En İyi Biyografi Ödülü’ne layık görülen, ikinci grafik romanı Öncü Kadınlar: Bir Direniş Hikâyesi 2014 yılında okurla buluşan yazarın son kitabı Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde feminist karakterleri odağına almaya devam ediyor. 

Bryan Talbot: Eisner ve Eagle Ödülü sahibi Bryan Talbot, çoğunlukla yeraltı edebiyatı ve alternatif çizgi romanlar resimleyen bir sanatçıdır. Çalışmaları on sekiz ülkede yayımlanan Talbot, uluslararası çizgi roman festivallerinin de aranan konuklarından biridir. Kendisine, Northumbria Üniversitesi ve Sunderland Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir. The Grandville serisi ile iki kez Hugo Ödülleri’ne aday olmuştur. Eşi, Mary Talbot ile hazırladıkları ilk grafik romanı, Babalar ve Kızları ile saygın bir edebiyat ödülü olan Costa En İyi Biyografi Ödülü’nü kazanmıştır.

KIZIL AZİZE: BİR ÜTOPYANIN PEŞİNDE
Grafik roman, yetişkin
Yazan: Mary M. Talbot
Resimleyen: Bryan Talbot
Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu
Baskı Detayları: 144 sayfa, 1. hamur kâğıt, renkli baskı, karton kapak
Fiyat: 42,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template