♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Distopik Bilimkurgu Başyapıtı “Kalite Ülkesi” Türkçede!

Distopya ve Bilimkurgu okurlarına Epsilon’dan müjde var. Almanya’da yayımlandığı an itibariyle büyük bir ilgiyle karşılanıp haftalarca çoksatanlar listesinden inmeyen, eleştirmenlerce “1984 ve Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin zekice birleşimi” ilan edilen Kalite Ülkesi, Türk okurlarıyla buluşuyor! 2017 Eylül’ünde yayımlanan “QualityLand” ilgiyle karşılanarak okurların gözdesi haline gelmişti. Farklı edisyonlar, sesli kitaplar derken hızla yayılan ve pek çok dile çevrilen romana nihayet kavuşuyoruz. Hakları HBO tarafından alınarak diziye dönüşecek roman Epsilon etiketiyle raflarda yerini alıyor. Türü sevenlerin merakla beklediği kitabın konusu ve yankısı ise şöyle…

Kalite Ülkesi’ne hoş geldiniz! Burası dünyanın en iyi ülkesi. Burada kimin sosyal avantajlardan ve kariyer fırsatlarından faydalanabileceği, evrensel bir seviye sistemine göre belirleniyor. Asla hata yapmayan, dünyanın en büyük ve başarılı şirketi olan Dükkân, siz daha ne istediğinizi bilmeseniz bile sizden önce öğrenip ayağınıza getirebiliyor.

Peter İşsiz, Kalite Kent’te hurdacılık yapar ancak düzgün çalışmayan makineleri hurdaya çevirmeye gönlü el vermez. Bu yüzden istemsizce, ona gönderilen çeşitli robotların lideri olarak bulur kendini. Bir gün Dükkân, Peter’a sahip olmak istemediğinden yüzde yüz emin olduğu bir şey yolladığında, Peter onu iade etmeye karar verir. Tek bir sorun vardır: Ürünü iade etmenin tek yolu, mükemmel algoritmaya sahip Dükkân’ın hatalı olduğuna herkesi inandırmak ve Kalite Ülkesi’nin temellerini oluşturan her şeyin belki de o kadar mükemmel olmadığını ortaya çıkarmaktır.

Giderek otomatikleşen ve insanların karar verme özgürlüğünü “rahatlık” kisvesiyle sınırlandıran teknoloji odaklı dünyayı mizahi bir dille eleştiren Kalite Ülkesi, son yıllarda yazılmış en iyi distopik eserlerden biri olmaya aday…

“Kalite Ülkesi muhteşem bir hiciv. İçinde yaşadığımız dünyanın çarpıklığını gözler önüne sererken, gerçeklerin karşısında ağlamamanız için sizi güldürüyor.”
–Rob Hart, The Warehouse’un yazarı

“Kalite Ülkesi çok komik ama aynı zamanda ürkütücü, yani tam bana göre.”
–Mike Judge, HBO dizisi Silikon Vadisi’nin yaratıcısı

“Kling’in keskin tespitleri ekonomiyi, hukuku, zenofobiyi, ilişkileri, güvenliği ve devleti hedef alıyor. Kalite Ülkesi’nin gerçekliğe ne denli yakın olduğunu muhteşem bir dürüstlükle anlatıyor.”
–Booklist

“Bu kitaptan alacağınız zevk, tamamen toplum olarak başımızın ne kadar belada olduğunu düşündüğünüze bağlı. İyi uykular.”
–Kirkus

Marc-Uwe Kling, Alman bir roman ve şarkı sözü yazarıdır. Kalite Ülkesi aylarca çoksatanlar listesinde kalmış, dünya çapında yarım milyondan fazla satılmıştır. Berlin’de yaşamakta olan yazarın bu eserin hakları, diziye uyarlanmak üzere HBO tarafından alınmıştır.

Kalite Ülkesi / Marc-Uwe Kling 
Almancadan Çeviren: Murat Karlıdağ
Dizi / Tür: Dünya Edebiyatı / Roman /Bilimkurgu
Yayım Tarihi: Aralık, 2019
Sayfa Sayısı: 365
Fiyat: 32,50 TL

Share this:

1 yorum :

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template