♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Lugar de Mulher : Brezilya’dan Kahkahalar

Brezilya deyince aklınıza ne geliyor? Muhtemelen bir ya da birkaç futbolcu ismi saymışsınızdır. Plajlar, karnavallar diyen de olmuştur, favelalar ve yoksulluk diyenler de. Peki ya stand-up? Stand-up komedi desem? Zaman zaman iyi filmlerle konuşulsa da Brezilya deyince aklımıza sanat gelmiyor. Ana başlığı bu kadar akla gelmeyince stand-up deyince bir sessizliğin oluşması da elbette sürpriz değil. Stand-up sevenlerin koca bir define bulmuş gibi sevindiği platform Netflix yeni yapımı “Lugar de Mulher” ile bu soruya iki espriyi de sığdırmak istiyor. Dört bölümlük stand-up şovu 28 Kasım itibariyle meraklısını beklerken, dört komedyenin on beşer dakikalık şovunu sunuyor. Güldürünün evrenselliği ve kültür farkı düşünüldüğünde hayli merak uyandırıcı olduğu bir gerçek… Özellikle de futbol sayesinde bize yakın olduğunu düşünülen ülkenin nelere güldüğünü görme fırsatı da öne çıkmasını sağlıyor.

“Brezilya'dan dört komedyen; cinsellik, siyaset, din ve anneliği ele alıyor ve kadının yerinin, canının istediği yer olduğunu kanıtlamayı amaçlıyor.” başlığıyla sunulan Netflix dizisinin ortak noktası dört kadının da şovlarının ilk anlarında Netflix’te olmanın sevincini dile getirmeleri ve milyonlarca izleyiciye ulaşacak olmanın heyecanı. Her biri farklı üsluba sahip dört komedyen, ayrı şeyler anlatsa da toplamında Brezilya’da kadın olmanın ne anlama geldiğini de vurgulamış oluyorlar. Seyircinin kahkahaları eşliğinde şenlenen şovun her bölümü aynı oranda kahkaha attırmıyor elbette. Teker teker her bölüme ve komedyene bakış atmanın vaktidir diyerek yakından tanıyalım. Bölümlerin adları da komedyenlerin adını taşıyor zira.

Bruna Louise: 1993 doğumlu komedyen, 2001 yılından bu yana sektörde. Oyunculuk geçmişine de sahip. Ülkesinin sosyal medya starlarından biri aynı zamanda. Milyonluk takipçi sayısı ve 3 milyonu aşan Youtube videosu izlenme sayısına sahip. Daha bölümün başında sahneye adım attığı andan itibaren bunların hepsinin yansımasına şahit olmak mümkün. Seyirciyi hemen avucunun içine alan Louise, salonu kahkahaya boğuyor ve iyi bir şov sergiliyor. Bolca güldüren esprilerinin yanı sıra, sıcak, sempatik ve seksi aynı zamanda… Bekarlıktan dem vurarak başladığı şovunun ana konusu elbette kadın. Seyircinin sıcaklığıyla cinsel esprileri sıralayarak tamamladığı şov, serinin de iyi başlamasını sağlamış.

Micheli Machado: 1981 doğumlu komedyen, 2015 yılından bu yana sektörde. 2017 yılından bu yana komedyenlik yapıyor. Elli bin takipçili mütevazı instagram hesabından ne görünüyorsa sahnede de aynen o. Evli ve çocuklu bir kadın olmaktan dem vurarak şovuna başlayan Machado, sahneyi ve seyirciyi bir türlü avucunun içine alamıyor. Kahkaha aralarını beklemiyor, esprileri zamanında patlatamıyor ve sürekli tekliyor. Ritm tutturamayınca sahnede küçücük bir kadına dönüşerek dolduruyor süreyi. Orijinal bir şeyler anlatmaması da cabası. Evli kadının sıkıcılığı sonucunu çıkarmak mümkün neredeyse.

Cintia Rosini: 1984 doğumlu komedyen, tam bir yeni nesil starı. Öğretmenlikten komedyenliğe 2015 yılında geçiş yapmış bir isim. O günden beri düzenli olarak sahnelerde. Yeni yeni tanınıyor. Brezilya’da lezbiyen bir oyuncu olmanın zorluklarını anlatarak başladığı şovunu tinder ve astrolojiyle devam ettirerek güldürüyor. Ekranlarda sıkça gördüğümüz güçlü lezbiyen kadın profiliyle aykırılığı işleyerek seyirciden reaksiyonu yavaş yavaş alan, dakikalar ilerledikçe açılan komedyenin esprileri de dörtlünün arasında en güncel ve evrensel olanlar.

Carol Zoccoli: Minik dinamo olarak bilinen 1982 doğumlu komedyen ülkesinin komedideki önemli figürlerinden. Yazıyor, anlatıyor, oynuyor, performansını sergiliyor. Festivallerde sahne almışlığı da var, ödül almışlığı da. “Saturday Night Live Brazil”in da yaratıcı ekibinde yer alıyor. Haliyle onun şovu son derece özgüvenli ve yıllardır oradaymış gibi rahat. Sadece salona değil ekranın karşısına da yansıyan enerjisiyle izleyeni tavlıyor. Siyaset ile başlayan şovunda sağ-sol ayrımı üzerinden yaptığı esprileri sahneye seyirci çıkarak da interaktif hale getiriyor. Menüsü de zengin. Uyuşturucu, din ve boy sorunları üzerinden tüm salonu güldürerek kapanışı yapıyor.

Stand-up şovlarını sevenler için farklı bir seçenek sunan “Lugar de Mulher”, elbette Avrupalı ve Amerikan komedyenlerle boy ölçüşecek kadar önemli iş çıkarmıyor ama dünyanın neresinde olursak olalım benzer şeylere güldüğümüzü gösteriyor. On beşer dakikalık süresiyle sıkılmadan izlenen dört bölümlük şov Bruna Louise ve Carol Zoccoli’nin önderliğinde izleyeni sarıyor ve en azından pişman etmiyor. Brezilya’dan yükselen her kahkaha dünyadaki her kadının rahatı için. 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template