♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Deniz Gezgin’den sudan gelip suya giden bir roman : Ahraz

Deniz Gezgin’in şahane romanı “Ahraz" Can Yayınları etiketiyle yeniden raflarda yerini alıyor. Yayımlandığı günden bu yana sadık bir okur kitlesi kazanan romanı ne kadar çok sevdiğimi fuarda karşılaştığımız okurlar bilir. Tekrar övgüler düzmek yerine  Gezgin imzalı Mitos üçlemesi ve YerKuşağı’nı da Ahraz gibi ısrarla önerdiğimi belirtip pası bültene atayım.

Romanın başkarakteri İsrafil, yüzüne kapıların kapandığı, küçük bir kıyı kasabasında toplumun günah keçisi yaptığı çaresiz Adile’nin tek oğludur. Suyun içine doğan bu ahraz çocuk, talihsiz annesi gibi çöp toplayarak ayakta kalır. Gelgelelim hayata sırtını dönmek yerine taşları, martıları, kayaların tüylü derisi yosunları, denizin dili balıkları arkadaş bilir; gökyüzünü yoldaş, ağacı rehber yapar. Yıllar sonra bir gün, kasabadaki tek dostu Marangoz Yusuf’la birlikte, kıyıya vuran iki yabancıya yardım eli uzatmasıyla ortalık karışacak, tüm kasaba halkını karşısına alacak, suyun zıddı ateşe kapı aralayacaktır.

Deniz Gezgin derinlerden çekip çıkardığı kadim anlatılar, pagan inanışlar ve tarihe göndermelerle örüyor romanını. Böylece doğa ile kültürün uyumla bütünleştiği zamansız, evrensel bir hikâye ortaya çıkarıyor.

“Her şeye büyük bir merak besliyordu. Gökyüzünü, açık denizi, karşı adayı, rüzgârın uyuduğu yeri ve daha çok şeyi... bilmek değil hissetmek istiyordu. Varlıktan çok yokluktu merak ettiği, hiçlik; tıpkı kendi gibi.”

#söylence #mit #deniz #su #ateş #günahkeçisi #doğa #masal #arınma #pagan

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Neslihan Önderoğlu: Yeryüzü Yorgunları; Barış İnce: Sarsıntı; Hikmet Hükümenoğlu: Körburun;  Latife Tekin: Ormanda Ölüm Yokmuş 

DENİZ GEZGİN, 1981’de İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü’nü bitirdi. Mitos derlemeleri 2007 yılında Bitki Mitosları ve Hayvan Mitosları, 2009 yılında Su Mitosları adlarıyla yayımlandı. On yıla yakın Metro Gastro dergisine “Dünya Dönüyor” dosyası hazırlayarak mevsim ritüelleri ve yemeğin kültür tarihi konulu makaleler kaleme aldı. 2019’da Doğa Defteri adlı çalışmayı hazırladı. İlk romanı Ahraz’ın (2012) ardından 2017’de ikinci romanı YerKuşAğı yayımlandı.

Ahraz / Deniz Gezgin
Dizi: Can Çağdaş
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 200
Fiyat: 22,50 TL  

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template