♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Bir kitap, bir adam ve değişen bir hayat

2016 yılında yayımlanan ilk romanı ile tanıştığımız Can Orhun’un yeni romanı “Ex-libris ya da Pertev Efendi'nin Olağanüstü Yolculuğu” Oğlak Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Yazar bu kez okurunu son noktasını görene kadar olayların nasıl gelişeceğini ya da nasıl sonlanacağını öngöremeyeceği harika bir yolculuğa çıkartıyor.

Kendi hâlinde yaşayan Mücellit Pertev Efendi’nin hayatı çok eski bir yazma ile değişir. Saray'dan alınan bu yazmanın kim tarafından yazıldığını gösteren Ex-libris kısmındaki bir not, Pertev Efendi'nin tüm düzenini altüst eder: 

"Ey sen; şu anda bu kitabı elinde tutan yabancı, sen; ömrü bu kitabın bir satırından dahi kısa olacak ömürlü, bil ki bu kitap sana ait değil, bu kitap senin değil. Eğer onu ait olduğu yere, sahibine geri götürmezsen…" 

Sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu bir yolculuk
Pertev Efendi bu yazmayı asıl sahibine götürmeye karar verir. Saraydan bir şekilde çıkarttığı yazmanın çalındığı anlaşılınca peşine düşen yeniçerilerden canını kurtarmak için eşini, işini ve sevdiği her şeyi arkasında bırakmak zorunda kalır. Yol arkadaşı Kuru Mustafa Efendi ile birlikte sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu ve heyecanlı yolculuğunda, kaderi onu önce Patmos Adası’na, sonra da Kudüs’e sürükler.

New Yok Times arşivi, Corvina Kütüphanesi ve el yazması kurguya yön verdi
Can Orhun, ikinci kitabıyla okuyucularıyla buluştu. Orhun, yeni romanı hakkında şu bilgileri verdi: “Döneme ait olayları araştırmak ve bunların kitabın kurgusu içerisinde nasıl yer alabileceğini planlamak en az kitabı yazarken çıktığım zihinsel yolculuk kadar sürükleyici oldu. Üstelik ne zaman biteceğini, bir sonraki yolun nereye varacağını, olayların kurguyu ya da kahramanlarını nereye sürükleyeceğini bilemediğim bir yolculuk. New Yok Times Gazetesi’nin arşivlerinde karşılaştığım ve Macaristan’daki Corvina Kütüphanesi’nde gördüğüm Sultan Abdülhamid ile ilgili 19. yüzyıla ait bir haber kurguda belli bir yolu izlememi sağladı.  Ortaçağ manastırına ait olduğu söylenen el yazmasındaki beddua ise gidişata bambaşka bir yön verdi.” 

Ex-Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu
Can Orhun 
Oğlak Yayınları
336 Sayfa, 40 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template