♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık'tan Ağustos Yenileri

Sel Yayınları Ağustos ayında rafları altı yeni kitabıyla donatıyor... Roman ve denemelerle yine ilgi çekici kitaplarla gelmişler... John Steinbeck serisi Ağustos’ta iki romanla sürüyor. Yazarın en büyük eseri “Gazap Üzümleri” ve “Al Midilli” bu ayın romanları. Alfred Jarry’nin kült romanı “Patafizikçi Doktor Faustroll’un Davranış ve Görüşleri” ayın en önemlisi olarak uzun bir süre sonra nihayet yeniden okurla buluşuyor. Espir Ali Siyenç Kılıç’ın deneysel selamı “Narkoleptik Tekvin” ve John Armstrong’un günlük çıkmazlarımıza esin kaynağı olacak “Nietzsche'den Hayat Dersleri” de deneme serisinden okurla buluşuyor.

GAZAP ÜZÜMLERİ * John Steinbeck
John Steinbeck’in tartışmasız en büyük eseri olan ve ona Pulitzer ödülünü kazandıran Gazap Üzümleri, 1939’da ilk kez yayınlandığında şok etkisi yaratmış ve büyük tartışmalara yol açmıştı. Tüm dünyayı etkileyen “Büyük Buhran” döneminde, tarımın kapitalistleşmesi ve krizler yüzünden yoksullaşan ve mülksüzleşen yığınların ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığı bu destansı romanda Steinbeck, açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip yollara düşmek zorunda kalan binlerce işçi ailesinden birine odaklanıyor. 

Boşa çıkan umutların, hüzne dönüşen sevinçlerin arasında insanlığın direncini ve onurunu çarpıcı bir dille anlatan, kapitalizmi iliklerine kadar eleştiren Gazap Üzümleri, 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biridir.
Çağdaş Dünya Edebiyatı/Roman 
Özgün Adı: The Grapes of Wrath
Türkçesi: Belkıs Dişbudak
556 sayfa, 32 TL


AL MİDİLLİ * John Steinbeck
Gündelik yaşamın çelişkilerini, sıradan insanlarının acı ve sevinçlerini, umudu ve ayakta kalma mücadelesini gözlem yeteneğiyle birleştiren, anlatısındaki küçük ayrıntılarla okuru derinden yakalamayı başararak dünya edebiyatında özel bir yer edinen John Steinbeck, bu kez Jody’ye odaklanıyor.

Doğanın kâh çetin kâh teskin edici koşulları, Salinas Vadisi’nin engin topraklarındaki mütevazı bir çiftlik evinde yaşayan insanların birbirleriyle ilişkilerini de belirlemektedir kuşkusuz. Otoriter babasının sürpriz bir biçimde hediye ettiği al midilli de Jody için yeni bir dünyanın kapılarını açar. Steinbeck, Jody’nin beklenti ve hayalkırıklığı, sorumluluk ve kaygı, sabır ve hüsran gibi yetişkinler dünyasının alışıldık halleriyle ilk karşılaşmalarını doğa ve hayvan sevgisiyle bütünleşmiş bir biçimde resmederek hüzünlü ve bir o kadar gerçek bir anlatı çıkarıyor ortaya. Yaşanan toplumsal kırılmaların sesi ise her satırda kendini hissettiriyor…

JOHN STEINBECK, babası Prusya, annesi ise İrlanda göçmeni ırgat bir ailenin çocuğu olarak, 1902 yılında Kaliforniya’nın Salinas kentinde doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca okul dışındaki zamanını Salinas Vadisi’ndeki çiftliklerde çalışarak geçirdi. Eserlerinin çoğunda da mekân olarak burayı seçti. Erken yaşlarda yazar olmaya karar veren Steinbeck, 1919’da girdiği Stanford Üniversitesi’nde yalnızca yazarlığına katkısı olacağını düşündüğü derslere katıldı. Öğrenimini sürdürdüğü altı yıl boyunca tezgâhtarlık, ırgatlık, marangozluk, laborantlık, boyacılık, kapıcılık gibi pek çok işte çalıştı. Steinbeck’in ilk romanlarından başlayarak emekçilerin yaşam koşullarını ve ilişkilerini başarıyla yansıtabilmesinde bu yaşam deneyimi etkili oldu. Üniversiteyi bıraktıktan sonra New York’a giderek gazetecilik yapmayı denedi ancak yazılarının büyük kısmını yayınlatmayı başaramayarak Kaliforniya’ya döndü. İlk romanı Altın Kupa (1929) fazla ilgi görmedi. Yazarlık yeteneği 1935 yılında Yukarı Mahalle’nin yayınlanmasının ardından dikkat çekti. Bu eserini her biri birer klasik sayılan Bitmeyen Kavga (1936), Fareler ve İnsanlar (1937) ve Pulitzer Ödülü kazanan Gazap Üzümleri (1939) takip etti. Kitaplarında işçi sınıfının gündelik ilişkilerini, yaşam koşullarını ve mücadelelerini, döneminin ve çağımızın en temel toplumsal meselelerini tüm insani ayrıntılarıyla resmetti. Sardalye Sokağı, Cennetin Doğusu, Al Midilli ve daha pek çok başyapıt veren yazar 1962 yılında edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü ile onurlandırıldı. Eserleri edebi değerleri kadar güncellikleriyle de övgü alan ve birçoğu sinemaya da uyarlanan Steinbeck, 1968 yılında öldü.
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Roman
Özgün Adı: The Red Pony
Türkçesi: Bülent Doğan 
108 sayfa, 12 TL


PATAFİZİKÇİ DOKTOR FAUSTROLL’UN DAVRANIŞ VE GÖRÜŞLERİ * Alfred Jarry 
Gerçeküstü tiyatronun atası, patafizik ilminin öncüsü Alfred Jarry, daha çok muhteşem Kral Übü’yle, “bok”u ağzına almadan söze başlamayan anti-kahramanıyla bilinir. Oysa bisiklet gezileri, absent kadehleri ve delifişek mavralarıyla dolu 34 yıllık hayatına pek çok “temel eser” sığdırmayı başarmış sıra dışı bir akıldır o. Patafizik en büyük ve bulaşıcı düşüydü: hayali çözümler bilimi. Doktor Faustroll ikiziydi, kitap bir kürdan isteyerek ölümün kapısından geçmesinin ardından çıktı. Raymond Queneau, Eugène Ionesco, Boris Vian ve Georges Perec gibi modern edebiyatın birçok ustası da Jarry’nin izinden gitti. 

Patafizikçi Doktor Faustroll’un Davranış ve Görüşleri, tiyatrodan şiire, Antonin Artaud’dan Dadacılık’a 20. yüzyıla damgasını vuran pek çok ismi ve sanat akımını etkileyen kült bir eser.

ALFRED JARRY, 1873’te Fransa’nın Laval kentinde doğdu. Daha lisedeyken yazmaya başladı. Kısa ama üretken yaşamı boyunca pek çok tiyatro oyunu, roman ve öykü kaleme aldı. Genellikle sembolist hareketle bağdaştırılan Jarry’nin Kral Übü adlı oyunu Dadaizm, Gerçeküstücülük ve Fütürizm’in öncüsü olarak kabul edilmiş, Boris Vian, Georges Perec ve Raymond Queneau gibi isimleri derinden etkilemiştir. Çok farklı, melez ve karma üsluplarda yazan Jarry’nin oyun, roman, deneme ve gazete yazıları absürd edebiyatın ve postmodern felsefenin ilk örnekleri sayılabilir. Yaşamının son yıllarında Guillaume Apollinaire, André Salmon ve Max Jacob gibi döneminin ünlü isimleri için bir kült figür haline gelmişti. Jarry 1907 yılında Paris’te tüberkülozdan yaşamını kaybetti. 

Yazarın Türkçeye çevrilen kitapları şunlardır: Alfred Jarry Seçme Eserler (Çev. Işık Ergüden, Dost, 2003), Kral Übü (Çev. Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Selen, Mitos Boyut, 2004), Zincire Vurulmuş Übü (Çev. Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Selen, Mitos Boyut, 2011).
Çağdaş Dünya Edebiyatı / Roman
Özgün Adı: Gestes et Opinions du Docteur Faustroll
Türkçesi: Işık Ergüden
136 sayfa, 14 TL


NARKOLEPTİK TEKVİN * Espir Ali Siyenç Kılıç
Narkoleptik Tekvin, karakterden, kurgudan, zamandan ya da mekândan -en azından alışılagelmiş anlamıyla- bahsetmenin mümkün olmadığı ancak cümlelerin diziliminden kullanılan kelimelere kadar metnin yapısını oluşturan her unsurun farklı bir anlama büründüğü bir çalışma.  Espir Ali Siyenç Kılıç, bilim, sanat ve felsefe dünyasında iz bırakan düşünürleri ve yapıtları selamlamak adına yeni bir dil, yeni bir biçem üretiyor. 

Deneysel olma çabasının dahi kendi kodlarını, kalıplarını oluşturduğu bir dönemde yeni bir yol; Dada’ya ve absürd edebiyata, Beat Kuşağına bir selam…

ESPİR ALİ SİYENÇ KILIÇ, 1982 yılında İzmir’de doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik bölümündeki eğitimini yarıda bıraktı. Çeşitli fanzinlere katkıda bulundu. Narkoleptik Tekvin yazarın ilk çalışmasıdır.
Çağdaş Türk Edebiyatı / Deneme
119 sayfa, 10 TL


NIETZSCHE’DEN HAYAT DERSLERİ * John Armstrong
Filozof, şair ve kültür eleştirmeni olarak Friedrich Nietzsche deyince ilk akla gelen, geleneksel ahlak düşüncesini ve zamanının tüm öğretilerini sorgulayan, pek çok tartışmaya yol açmış “hayatı olumlama” düşüncesidir. 1844’te Almanya’da, Leipzig kentinin yakınlarında doğan düşünürün öğretileri dansçılardan şairlere, psikologlardan devrimcilere, hayatın her alanından insanlara ilham kaynağı olmuştur. 

Alain de Botton öncülüğünde “gündelik yaşam için parlak fikirler” sloganıyla yola çıkmış The School of Life (Hayat Okulu) ve yine onun editörlüğünde hazırlanan “Hayat Dersleri”, büyük bir düşünürü ele alarak gündelik çıkmazlarımıza cevap olabilecek düşüncelerinin altını çiziyor. Geçmişten gelen bu bilge sesler bizler için hayatı dönüştürücü esin kaynakları olabilir.  

JOHN ARMSTRONG, Melbourne Üniversitesi Rektörlüğü’nde sürdürdüğü danışmanlık görevinin yanı sıra, yakın zamana kadar Melbourne Business School bünyesinde felsefe dersleri veriyordu. Sanat, estetik ve felsefe konularında ses getiren pek çok kitabın yazarıdır. Armstrong 2009 yılında In Search of Civilization, ardından da 2013 yılında Alain de Botton’la beraber kaleme aldığı Art as Therapy adlı kitapları yayımlanmıştır. Yazarın Para Hakkındaki Endişelerimizi Nasıl Gideririz (2013) isimli kitabı Hayat Okulu Kitapları dizisinden yine yayınevimiz tarafından yayımlanmıştır.
Hayat Okulu Kitapları / Deneme
Özgün Adı: Life Lessons From Nietzsche
Türkçesi: Azade Aslan
144 sayfa, 10 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template