♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Yüzü Olmayan Adam : Beynin Oynadığı Oyunlar

Son dönemde edebiyat dışı kategorinin en çok satan türü haline gelen terapi öyküleri, okurlara hem farklı öyküler sunuyor hem de benzer yollardan geçmiş hastalar ile doktorlar için rehber niteliği de taşıyarak iz bırakıyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanan “Bir Psikiyatristin Gizli Defteri” bu alanda son öncü kitap olarak 51 baskıyı devirerek çok satanlar listesindeki yerini de korumaya devam ediyor. Benzer kitap arayanlara yeni öneri yine NTV Yayınları’ndan geldi. Christof Kessler’in “Bir Nörologtan Hikayeler” alt başlıklı kitabı “Yüzü Olmayan Adam” Mayıs ayından bu yana raflarda.

1950 Katowice doğumlu Alman nörolog Christof Kessler, inme hakkında yaptığı araştırmalar sonucunda 1994 yılında profesörü olmuş, çalışmalarıyla literatüre girmiş saygın bir isim. Altı kitap yayımlamış olan Kessler, 2013 yılında “Wahn. Stories” ile meslek hayatında karşılaştığı ilginç vakaları anlatmış. Itır Arda’nın çevirisiyle bizde “Yüzü Olmayan Adam” adını alarak okura sunulmuş.

12 öyküden oluşan kitap Kessler’in uyarısıyla açılıyor: “Klinikte her gün görev yapan bir nörolog çok sayıda farklı hastalıkla karşılaşıp bu durumların hastaların hayat hikayelerinde bıraktığı derin izlere tanık olur. Bütün farklılıklara rağmen hastalık seyirleri sıklıkla birbirine benzeyebilir ve bazı okurlar kendilerini gördüklerini düşünebilirler. Ancak bu tamamen tesadüf olurdu. Bu kitaptaki hikayeler bir nörologun yaşadığı tecrübeleri yansıtıyor olabilirdi. Ama bütün hikayeler, karakterler de dahil olmak üzere tamamen kurgu ürünüdür.”

Tıp ilerlemesine rağmen beyin üzerine yapılan çalışmalar halen kısıtlı ve gizemi de halen çözülememiş durumda. Anlayamadığımız bir “kara kutu” beyin. Hastalıklar karşısında da elimiz kolumuz bağlı. Bir çok gelişme olmasına rağmen beyin ölümüne, alzheimer ve ms gibi hastalıklara çare henüz bulunamamış durumda. Bütün karmaşasıyla beyin, tüm kişiliğimizin merkezi ve onun artık kemikleşmiş emirleri sayesinde yürüyoruz, düşünüyoruz ve sağlıklı bir hayat sürebiliyoruz. Minik bir tümör ile tüm bu tablo bozulabiliyor ve en basit komutları iletemiyor kimi zaman, bazen de bambaşka bir insana dönüşüyoruz. “Yüzü Olmayan Adam” bu değişimleri ve çaresizlikleri hikaye ediyor.

Bir parkinson hastasının ilacının dozunu fazlaca almasıyla gördüğü sanrılara kendini kaptırmasını anlatan “Sanrı” ile açılan kitap, ağır travmaların da beyni etkileyeceğini anlatan “Değiş Tokuş” ile sürüyor ve akıcı diliyle okurunu hemen içine alıyor. Üçüncü öykü kitaba da adını veren “Yüzü Olmayan Adam”, filmlerden de aşina olduğumuz “prosopagnozi” ya da bilindiği şekliyle “yüz körlüğü”nü konu ediniyor. Gerçekleşmemiş arzuların yıllar sonra neleri doğurabileceğini anlatan “La Gomara Adası”, bütün yaşamının ağırlığı bir anda üstüne çöken adamın hikayesi “Bunama”, bir ressamın hayatını değiştiren tümörle baş etme çabası “Soygun” ve çok nadir görülen bir vakayı anlatan “Cadasil Hastalığı” da hayli ilginç vakalar. Sekizinci öykü “Sapık” ise kitabın en ilginç vakasını konu alıyor. Bir tümörün insanın karakterini nasıl değiştirdiğini ve bambaşka birine dönüştürdüğünü okumak hayli ilginç... Üstelik Kessler, bu vakanın köklerini ve ilk örneğini de aktararak okuma keyfini katlıyor. Çağımızın en büyük bağımlılıklarından “nikotin” adından da anlaşılabileceği gibi sigaranın hayatımızdaki etkilerine dair bir vaka... Kessler kitabı da çok iyi yazdığı üç vaka ile bitiriyor. Okurun çok seveceği ve aşkın nelere kadir olabileceğini, her hastalığı aşabileceğini anlatan “Love Story”, polisiye öykü lezzetindeki “Anahtar” ve stajyerlik dönemlerindeki ilk vakası “Alkol”...

Özellikle “medical drama” dediğimiz tıp dizilerine aşina olanların ilgi göstermesi gereken bir kitap “Yüzü Olmayan Adam”... Türün klasiği “House M.D.”, “Mental”, “Black Box” ve “Proof” gibi dizileri sevenlerin ilgiyle okuyacakları ve tatmin olacakları bir kitap. Kessler bir doktor edasından çok bir yazar gibi kuruyor öykülerini ve kurgusu da gayet iyi. Birbirinden farklı öyküleriyle türü sevenlerin de bir solukta okuyacağı bir kitap. Özellikle yaz tatilinde ne okusam diye düşünenlere şiddetle öneririm. 

Yüzü Olmayan Adam (Bir Nörologtan Hikayeler)
Christof Kessler
NTV Yayınları
Mayıs 2015
182 Sayfa
Fiyatı : 18 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template