♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Gölgeli Şarkı : Bir Parçacık Gökyüzü ve Gözyaşı Vadileri

Kadın olmak zordur... Hayatın getirdiği gündelik alışkanlıklar ve görevlerin arasında kendine zaman ayıramayan kadının yaşadıklarını anlatmak da çoğunlukla edebiyata düşer. Aslında düşerdi desek daha doğru. Romanlar artık erkek dünyası üzerine kurulu ve kadınları birer yan obje olarak bilinen tiplemelerden ibaret kullanıyor. Klasik edebiyatın fenomen haline getirdiği o kadın karakterler artık yok. Ergen romanlarında gördüğümüz kadın ana karakterler de neredeyse erkek gibi... O tatlı dil, zerafet ve etkileyicilikten uzaklar... Oysa kadının dili ve üslubu etkileyicidir. Kadın dünyası iyi anlatıldığında daha gerçektir, dokunaklıdır. Tıpkı Conxa’nın hikayesi gibi... Gölgeli Şarkı’nın Concepcio’su gibi...

Dünyaca tanınan Katalan kadın yazar Maria Barbal’ın ilk romanı “Pedra de tartera” Nisan ayında yeni bir yayınevince okura sunuldu. Pınar Savaş’ın çevirisiyle “Gölgeli Şarkı” adını alarak Soyka Yayınları tarafından sunulan Barbal, roman, novella ve tiyatro oyunlarıyla bilinen ve sevilen güçlü bir kalem. 1985’te yayımlanan novellası “Pedra de tartera” büyük yankı uyandırmış ve katalanca yazının en önemli eserlerinden biri haline gelmiş. 

Bir kadının, Conxa’nın öyküsü “Gölgeli Şarkı”... 80 yıllık bir yaşam öyküsü, derinlikli bir anlatı. Çocukluğundan itibaren yoldaşı olduğumuz kadın her sayfada içimize işliyor. Bunu da süsten, ağdadan uzakta sadece salt gerçekle yapıyor. Güllük gülistanlık mutlu bir hayatı yok ama her şeyi duru bir üslupla anlatıyor. Bir köye gittiğinizde yaşlı bir teyzeyle konuşmak gibi... Hani o ateşin başında oturur ve ikramlar önünüze gelirken eskilere dalar da anlatır ya, öyle... Özlemlerini, mutluluğunu, hayal kırıklıklarını, keşkelerini de katar ya sesine... Öyle bir şarkı bu... Barbal da geçiyor karşınıza anlatıyor... Çocukluğunu anlatıyorsa çocuk oluyor, evlendiğinde kadın, doğurduğunda anne... Yaşıyor ve yaşatıyor.

Altı kardeşin beşincisi Conxa... Annesine göre Tanrı istediği için dünyaya gelmiş, ne de olsa onun arzularına boyun eğmek gerekir... Ekmek kıt, boğaz fazla bir dönemde gelmiş dünyaya. Yuvayı yapan dişi kuş olan annesinin bildiği sadece iki şey var: Çalışmak ve tasarruf. Babasıysa çok geniş bir insan... Sert sözler etse de şımartan, anlattığı öykülerle büyüleyen bir adam. Conxa’nın kaderi ise onların yanında değil, teyzesinin yanında büyümek. Bir boğaz daha az olsun bu kıtlıkta... Hem de teyzesine yardım etsin diye ev işlerinde. Tanıdıktan sonra sevilmesi kolay olan ve emirleri anında yerine getirildiği sürece sorun çıkarmayan teyzenin yanında alıyor soluğu Conxa... 11 yaşında yaşanan bu taşınma ile başlayan yeni hayatı hayli zorlu geçiyor. Köylü ancak 16 yaşına geldiğinde içlerine kabul eder onu... Sonrası aşk, mutluluk, acı, savaş ve etkileri... Kısacası tüm çıplaklığıyla hayat!

Barbal kır ve köyden yoksullukla örülü bir yaşamı kısacık ama derinlikli şekilde anlatıyor. Eksiği yok fazlası var. Baskıcı bir dönemi ve savaşı da içinde barındıran anlatımında her notaya aynı tonda basıyor şarkısında. Üslubundan şaşmıyor. En zor dönemi ve en acı olayı bile aynı zerafetle anlatıyor, zorlamıyor. Bunca sadeliğine rağmen duygu yoğunluğunu yaratan üslubu da bu sade yaşam öyküsünü hepimizin öyküsü haline getiriyor.

Bir parçacık gökyüzü ve gözyaşı vadilerinden oluşan ıstırabımızdır hayat... Her şarkı dansa kaldırmaz insanı... Kayıp cennet gibi hatırlarız aşkı, içimizdeki havluyu atarız bazen, günler yüreğimizin üzerinde bir mezar taşı gibidir çok zaman... Ama hayat bu işte... Barbal’ın doğanın içinden, tarlada çalışan ve ev işlerine yardım eden küçük kızdan aşkla, çocukla, olgunlukla ve torunlarla kadının her halini anlattığı incelikli bir novella “Gölgeli Şarkı”, tadına doyulmayan...

Gölgeli Şarkı / Maria Barbal
Orijinal Adı: Pedra de tartera
Çeviri: Pınar Savaş
Baskı: Nisan 2015 / 1. Basım
Sayfa Sayısı: 92
Etiket Fiyatı: 11 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template