♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Toplumun Dayattıklarına Direnen Bir Aşk : Bir Gün Buluşmak Üzere

Tarihsel romanlarıyla ünlü İsviçreli yazar Alex Capus’un bir romanı daha nihayet dilimize kazandırıldı. Yazarın 2011’de yayımlanan romanı “Léon und Louise” İlknur Özdemir çevirisiyle “Bir Gün Buluşmak Üzere” adıyla Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda...

Çağdaş Alman edebiyatının ödüllü yazarı Capus’un adını 2007 yılında yayımlanan “Munzinger Paşa” ile duymuştuk ama tanışma seviyesinde kalmıştı. Tüm yapıtlarında gerçek öykülerden yola çıkarak gerçek ile kurguyu buluşturduğu romanlarıyla öykü anlatmadaki ustalığını kanıtlayan yazarı nihayet biri hatırlamış oldu. Bizdeki tarihi romanları seven bestseller kitlesi düşünüldüğünde geç bile kalınmış durumda aslında... Devamı gelir mi bilinmez ama konu güzel, İlknur Özdemir’in çevirmiş olması da önemli artı gibi görünüyor. 

“Büyükbabam, Louise Janvier’yi tanıdığında on yedi yaşındaydı. Onu, 1918 ilkbaharında, karton bavulunu bisikletine bağlayıp bir daha dönmemek üzere Cherbourg’daki babaevinden ayrılan bir delikanlı olarak gözümün önüne getirmekten hoşlanıyorum.”

Bir Gün Buluşmak Üzere,  savaşların birleştirdiği ve yine savaşların ayırdığı Léon ile Louise’in hikâyesi.  Birinci Dünya Savaşı’nın son aylarında, iki genç, Fransa’nın ıssız kırsalında,  bisiklet sürerken tanışırlar, ilk görüşte aşktır bu. Beraberlikleri kısa sürer ve Alman uçaklarının bombardımanı sırasında yolda patlayan bir bomba ikisini ayırır. Birbirlerini arayıp bulamayınca öldüklerine inanırlar.  Yolları ayrılmıştır ama kader onlara beklenmedik kapılar açacaktır. Paris Emniyeti’nde çalışan Léon ile başına buyruk, özgür ruhlu Louise’in yıllar sonra Paris metrosunda tesadüfen karşılaşmaları aşklarında ve yaşamlarında yeni bir dönemeç sunacaktır onlara.  

Alex Capus zamana, koşullara ve toplumun dayattıklarına direnen Léon ve Louise aşkının hikâyesini savaşın gölgesinde geçen bir yüzyılın içine oturturken savaş Fransası’nın, özellikle de işgal altındaki Paris’in gerçekçi bir tablosunu çiziyor. 

Dizisi : Bestseller / Aşk
Türü : Roman
Özgün Adı : Léon und Louise
Yazan : Alex Capus 
Çeviren : İlknur Özdemir
Sayfa : 276
Fiyatı : 19 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template