♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Suriye Savaşının Sansürsüz Romanı “Kaktüs Çiçeğinin Sürgünü” Hayykitap’tan Raflarda

Mahallenize vakum bombası düşse... Yurdunuzdan sürgün edilseniz... Kirli savaşta masum bir çocuk olsanız... Turist olarak gezdiğiniz ülkeye mülteci olarak sığınsanız... Ve yanınıza bir avuç toprak parçasından başka alacağınız hiçbir şeyiniz olmasa! Siz ne yapardınız?

Rima’nın artık bu dünyada sahip olduğu tek eşya üzerindeki pembecik entarisiyle pabuçlarıydı. Bilinmeze doğru çıkacakları sürgün yolculuğunda yanına alabileceği ne bir valizi ne bir çantası ne bir poşeti vardı, ne de bunların içini doldurabileceği eşyası. Sadece entarisinin küçücük cepleri. Sarılıp vedalaşabileceği bir insan ya da bir meyve ağacı da yoktu. Köşede dikenleri ve rengini yitirmiş çiçekleriyle boynu bükük duran bir kaktüs sadece... Dikenlerine aldırmadan ve hiç tereddüt etmeksizin kaktüs çiçeğine sarıldı, dibinden bir avuç toprağı pembe entarisine doldurdu. 
“Güle güle kaktüs! Güle güle Suriye!” 

İsmail Keskin, yanı başımızdaki kirli savaşta yitip giden mülteci çocukların hikâyelerine omuz veriyor. Halep’ten Antep’e, oradan İstanbul’a, oradan da Edirne ve Meriç’in öte kıyısındaki Evros’a uzanan bu roman, son üç yılda mülteciler ve insan hakları ihlalleri üzerine yazılmış raporlardan yola çıkarak kurgulandı. Savaşın milyonlarca kişiye yaşattıklarına kelimelerle şahit olurken, barışın ve hayatın değerini içinizde hissedeceksiniz. “Savaşa karşı herkes bir şey yapabilir!” diyeceksiniz. Ve bakalım güzel yüzlü ürkek ceylan Rima’yı ve Kaktüs ailesini kurtarabilecek misiniz? Ya da kurtaracak mısınız?

Kaktüs Çiçeğinin Sürgünü Halep-İstanbul, tarihçi yazar İsmail Keskin’in ikinci romanı.  Tıpkı ilk romanı Hediye Evdoksia gibi bu roman da okuyucuya “Neden savaşa karşı hayatın yanında yer almalıyız?” sorusunun cevabını sunuyor. İsmail Keskin’in arşiv ve rapor belgeleri arasında bir dedektif titizliğinde çalışabilme yeteneği ve kurgu zekâsı romanı, tarihe not düşülecek bir anlatıya dönüştürüyor.  Bir solukta okuyacağınız bu belgesel roman, size Halep ve İstanbul arasında kan ve gözyaşıyla döşenmiş olan “mültecilik” yolunu gösterecek. 

Bu roman savaş vahşetinin aileler ve çocuklar üzerindeki silinmez izleri hafızalarımızdan silinmesin diye yazıldı! Okuduktan sonra bir daha asla “Bize ne!” diyemeyeceksiniz!

Yeni Tanışanlar için İsmail Keskin
Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığı tarih eğitiminin ve akademik çalışmalarının yanında; barış çalışmaları üzerine gerçekleştirdiği saha araştırmaları sayesinde tarih, çatışma ve uzlaşma, ülkeler arası yakınlaşma konularında birçok konferansa uzman ve konuşmacı olarak katılan İsmail Keskin, son dönem çalışmalarında tarih ve edebiyatın barış ve uzlaşı üzerine olası katkıları üzerinde yoğunlaşıyor. 2011 yılında ilk romanı Hediye Evdoksia, 2012 yılındaysa, Anadolu’da konuşulan tüm dillerin Türkiye’de ilk kez bir tema çerçevesinde bir araya getirildiği Aşksevdasüveyda Anadilde Aşk Defteri Hayykitap tarafından yayımlandı. 2011 yılında Türk Ermeni yakınlaşmasına bir katkı olması amacıyla Ermenistan ve Türkiye’de yapılan sözlü tarih çalışmalarına dayanan Nor&Eski belgesel projesinin proje koordinatörlüğü ve yönetmenliğini üstlendi. 2012’de aynı programın devamında sözlü tarih eğitmeni olarak yer aldı. 2013 yılında Muş ve Ermenistan’ın Talin bölgesinde yapılan sözlü tarih çalışmalarına dayanan proje kitabının eş editörlüğünü yaptı. 2010-2014 yılları arasında American University Washington DC ‘Barış Çalışmaları Programı’nın Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği saha çalışmalarının danışman koordinatörlüğünü yürüttü. 2014 yılından itibaren tarih çalışmalarına arşiv odaklı devam eden İsmail Keskin, 19. ve 20.yy’da Basra Körfezi’nde yaşanan bayrak krizleri ve yine aynı dönemde Cezayir’den Suriye ve Filistin’e mülteci iskânı gibi farklı alanlarda bağımsız araştırmalar yönetmektedir. Son üç yıldır, yirminci yüzyıl başlarında Anadolu ve Balkanlar’da konuşulan farklı dillerdeki şarkılarda kendine yer bulmuş efsanevi bir karakterin hayatı üzerinden Osmanlı toplumunda savaş, muhacirlik, iskân, yetimlik, ihtida, dulluk, aşk, gezginlik ve müzik gibi farklı konular üzerine geleneksel şarkılar ve arşiv belgeleriyle kurguladığı yeni bir roman üzerine çalışmaktadır.

Kaktüs Çiçeğinin Sürgünü, Halep-İstanbul 
Yazar: İsmail Keskin
Yayınevi: Hayykitap - 280
Kategori: Edebiyat 16
Türü: Roman
Birinci baskı: Ocak 2015
Sayfa sayısı: 104
Fiyatı: 10 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template