♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Airplane Mode : Kapanmayan Telefonlar


Seksenli yılların en güzel yanlarından biri sinemadaki komedi anlayışının kendine yeni kollar bulması ve tazeliği korumasıydı. Daha korkusuz ama mesafeli tavırla her şeyin komedi malzemesi olmaya başlaması durum komedisinden yola çıkıp zeka ile birleşince yeni bir absürt akım doğmuştu. Komedi deyince akla “ZAZ” ekibinin gelmesi de aynı döneme rastlar. Jim Abrahams , David Zucker ve Jerry Zucker’dan oluşan üçlü tam da 1980 yılında “Airplane!” ile sinema salonlarında kahkaha patlaması yaratmıştı. Peşi sıra gelen filmlerle doksanların sonuna dek güldürüyü başka bir noktaya taşımışlardı. Ürettikleri sekiz film bugün halen tazeliğini koruyor ve ekol durumunda. Her devrin komedyeni için okul konumunda. 2019 yapımı küçük ölçekli bir Amerikan işi “Airplane Mode” da bunun kanıtı olan filmlerden. Ekibin ünlü klasiğinden otuz dokuz yıl sonra göklerde geçen absürt komedi görünce onları hatırlamamak imkansız.

Hava yolları komedisi “Airplane Mode”, bir ilkler komedisi. Yaratıcı ekibin ilk önemli sınavı ve uzun metrajı… David Dinetz, Jake Paul, Logan Paul ve Dylan Trussell senaryoyu kotarırken yönetmen koltuğuna da Dinetz ve Trussell oturmuş. 2016’dan bu yana kendi adını taşıyan şovlarla tanınan Logan Paul ilk kez kalabalık bir ekibin parçası konumunda ve ilk uzun metrajında. Disney komedisi “Bizaardvark” ile tanınan Jake Paul’un da yetişkinliğe ilk adımı. Dinetz ve Trussell da kısa filmlerin ardından ilk uzun metraj sınavlarını veriyor. İkilinin üç kısa metrajından sonuncusu “Chainsaw”dan dört yıl sonra attıkları önemli adım. Tahmin edilebileceği gibi oyuncu kadrosu da mütevazı… Arielle Vandenberg, Chloe Bridges, Amanda Cerny, Nick Bateman, Logan Paul, Andrew Bachelor ve Juanpa Zurita kadronun başını çeken isimler. Çoğunluğu sosyal medyadan tanınan isimler.

“Airplane Mode” bir uçuş komedisi olduğunu hiç vakit kaybetmeden gösteriyor. Havayolları şirketi reklamı üzerinden dönen esprili reklam spotuyla keyifli bir başlangıç yapıyor. Sonrasında da ana karakterleriyle tanıştırıyor izleyicisini. Hem de nalına mıhına vurarak. Mastürbasyon üzerinden dönen komediyle Logan ile tanışmış oluyoruz. Uzaktaki sevgiliyle yapılan görüşmeler derken arkadaş grubu topluca bir etkinliğe katılmaya karar veriyor ve uçmak üzere kolları sıvıyor.

Fazla vakit kaybetmeden tüm yolcularını uçağa bindiren film göklerde süzülürken her karakterine vakit ayırıyor. Her konuya değinerek çeşitlenmeye çalışıyor. Telefonların kapanmaması gibi güncel esprilerden bekarete kafayı takmış ergen gibi küflenmiş konulara dek uzayan bir çeşitlilik. Ekibin malzemesi bol ve numaraları hiç bitmiyor. Bu tür filmler için sık karşılaşılan skeçlerden oluşma handikapını aşmalarını sağlayan çeşitlilik hem ritm kazandırıyor hem de akıcılık. Öyle olağanüstü espriler, aşırı komik anlar yok ama belli bir çizgi var. Ekip herhangi bir anın ya da esprinin üzerine yoğunlaşmak yerine bütünü parlatmanın uğraşını vermiş. Haliyle ortada bütünlüklü bir komedi var. İkinci yarıda zıvanadan çıkmasıyla güldürüsünü katlamayı da başarıyor. Absürtlükte sınır tanımazken çıplaklık ve seks konusunda belli bir sınır koymayı tercih etmişler. Rahatsız edici tekrarlar ve bayağılıklardan da uzak durmuşlar. Çok es vermeden tempoyu korumuşlar. Oyunculuklar çok iyi değil elbette. Zayıf noktaları da teknik detaylar daha çok. Vasatı aşan bir senaryo ve yönetmenlik söz konusu… Seksenler havasına daha yakın bir işleyişi tercih etmişler.

Ana konusundan sapmadan, mantık hatasına izin vermeden kontrolü elden bırakmadan gayet tutarlı ilerleyen ve giderek zıvanadan çıkan keyifli bir eğlencelik Airplane Mode. 80 dakikalık bir eğlence sunuyor. Güldürme oranı kişiden kişiye göre değişebilir ama eğlence ve keyif verip hoş vakit geçirmesi garanti gibi. Özellikle arkadaş ortamında topluca izlenecek film arayanlar için biçilmiş kaftan.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template