♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Aylak Adam’dan Şubat’ta Dört Roman Bir Defter

Kurulduğu 2013 yılından bu yana yayımladığı kitaplarla gönlümüzde ayrı bir yeri olan Aylak Adam Yayınları, kendi deyimleriyle “Şubat Güzelleri”ni tanıttı. Bask edebiyatının en önemli yapıtı olarak anılan ve merakla beklediğimiz “Obabakoak”, 2013’ün çifte ödüllü romanı “Martha Kim”, Luigi Pirandello’nun “Biri, Hiçbiri, Binlercesi”, William Henry Hudson’un “Eflâtun Diyar”ı ve Küçük Prens defteri bu ay raflarda yerini alıyor...


OBABAKOAK / Bernardo Atxaga
Bask edebiyatının en önemli yapıtlarından biri olarak gösterilen Obabakoak, gözlerden ırak bir Bask köyü olan Obaba’daki farklı yaşamları anlatır. Obaba masumlar ve entelektüeller, çobanlar ve okul çağındaki çocuklar ile doludur. Sayfaların arasından terk edilmiş bir kadın öğretmen ya da kültürlü fakat kendinden nefret eden bir cüce size fısıldar. Karanlık gizli eğilimlerin iğneleyici bir mizah ile iç içe geçtiği bu hikâyeler kolajında, kasaba dedikodusunu, günlüklerden yapılan alıntıları ve tabii ki edebiyat kuramlarını bulacaksınız. Atxaga’nın kendine özgü ve ironik üslubu kurmacanın sınırlarını zorluyor. 

"Tüm toplumlar, en küçük olanları bile, görülmeyen ama görülmedikleri için gerçekliğinden bir şey kaybetmeyen duvarlar örer ve tüm olumsuz, kötü kokulu şeyleri duvarın dışına fırlatır. Tıpkı şu öyküdeki, kendi topraklarındaki ayrıkotlarını temizleme zamanı geldiğinde, gecenin karanlığından faydalanarak kardeşinin çiftliğine yönelen kötü yürekli bağ sahibi gibi."
Çeviren:  Mesut Özden Gözütok
Dizi: Roman
Sayfa: 432 
1.Basım: Şubat 2015
Fiyatı: 25


MARTHA KİM? / Marjana Gaponenko
Akciğer kanseri tanısı konan 96 yaşındaki kuşbilimci Luka Lewadski, Ukrayna’dan Viyana’ya geldiğinde son günlerini geçirmek üzere Imperial Oteli’nin süitine yerleşir ve geçmişi düşünerek yaşamının muhasebesini yapmaya başlar. Martha Kim? yaşam, dostluk, yaşlılık ve ölüm temalarını merkeze alırken, cüretkâr bir biçimde varoluşumuzu sorguluyor. Gaponenko’nun romanı, her ne kadar sona doğru yaklaşsak da varlığımız ve onun beraberinde getirdiği mucizeler için attığımız sevinç çığlıklarına benziyor. 

"Evet, çok doğru, ya da içinde verilmiş sözler barındıran ölüm. Bu sözler yerine getirilecek mi yoksa getirilmeyecek mi? Annem de müzik yaparken sanki çürüyormuş, yanıyormuş, moleküllere ayrılıyormuş gibi duruyordu. İnsan nasıl korkmasın? Biliyor musunuz, gençliğimde evden ayrılırken yanıma bir şey vermişti, o zamanlar önemsemediğim bir şeydi: Bir ders! İçimde bir şey o ânı kaydetti ve kürsüye koydu. O kürsüde bana verdiği ders bekleyecekti. Bu dersin ne olduğunu bilmek ister misiniz?"
Çeviren:  Yağmur Çelik - Bahar Sertdemir
Dizi: Roman
Sayfa: 232
1.Basım: Şubat 2015
Fiyatı: 15


BİRİ, HİÇBİRİ, BİNLERCESİ / Luigi Pirandello
Tüm eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de Pirandello, insanın varoluşu ve kimliği üzerine eğiliyor. Halim selim bir adam olan “Vitangelo Moscarda”nın tüm hayatı, karısının bir gün kendisine sorduğu ve burnun eğriliğinden dem vurduğu o basit soruyla altüst olur. Kendisinden başlayarak tüm yaşamını acımasızca sorgular ve kendini yeniden bulmak için kendini parçalara bölmeyi öğrenir. Moscarda kimdir, kendi gördüğü mü yoksa başkalarının gördüğü mü? Kişilik bölünmesinin acımasızca ve mizahi bir dille işlendiği eser, ölümsüz bir de edebi kahraman da yaratır, “Vitangelo Moscarda.” Ve o kahraman bize şu soruyu sorar, “İnsan bir midir, hiç midir yoksa binlerce midir?”

"Yalnızlık asla sizi de kapsamaz; sizi daima dışarıda bırakır ve sadece çevrenizde yabancı birinin var olmasıyla mümkündür: Nerede ve kiminle olursanız olun, tamamıyla yok sayılmalı ve siz de etrafınızdakileri tamamıyla yok saymalısınız ki arzu ve duygularınız kaygı verici bir belirsizlik içinde yitik, havada öylece asılı kalabilsin ve kendinizi kanıtlama arzunuz tamamen ortada kalkarken, bilincinizin içtenliği de yok olsun. Sadece kendisinin yaşadığı, sizinse var olduğuna dair en ufak bir iz veya sese rastlayamayacağınız bir yerdedir gerçek yalnızlık ve nitekim orada yabancı olan da sizsinizdir."
Çeviren:  Birgül Göker-Nazlı Birgen
Dizi: Roman
Sayfa: 232
1.Basım: Şubat 2015
Fiyatı: 15


EFLÂTUN DİYAR / William Henry Hudson
Eflâtun Diyar, İngiliz Richard Lamb’in karısını başkent Montevideo’da bırakarak ekmek parası uğruna yollara düşmesinin ve Uruguay’da insanoğlunun hem vahşiliğine hem de iyilikseverliğine birinci elden tanık oluşunun hikâyesidir. Virginia Woolf’un da en sevdiği yazarlardan olan W. H. Hudson, Eflâtun Diyar’da yalnızca doğayı değil, insanlık hallerini betimlerken de ustalığını konuşturur ve bizleri acımasız ama bir o kadar da mutlu bir dünyada maceraya çıkartır. 

"Hepimiz yanlış bir şekilde, boş yere mutluluğun peşinden koşuyoruz. Bir zamanlar mutluluğa sahiptik fakat onu hor gördük; zira doğanın bütün çocuklarına bahşettiği yalnızca eski ve geleneksel bir mutluluktu. Bizlerse, Bacon ya da başka bir hayalperestin bulacağımızı garanti ettiği daha büyük bir mutluluğu bulmak uğruna, saf mutluluktan uzaklaştık. Oysa yalnızca doğayı fethetmemiz, sırlarını öğrenmemiz ve onu sadık kölemiz haline getirmemiz gerekiyordu; işte o zaman dünya cennet haline gelirdi, bütün erkekler ve kadınlar da Âdem ve Havva’ya dönüşürlerdi."
Çeviren:  Güneş Demirel 
Dizi: Roman
Sayfa: 304
1.Basım: Şubat 2015
Fiyatı: 18 


KÜÇÜK PRENS DEFTER
Defterin Sevgili Sahibi,
Hangi gezegenden geldiğini bilmiyoruz ancak Asteroid B-612’yi bildiğine eminiz. Sonuçta bu defteri tercih ediyorsan; evinde, başucunda bir Küçük Prens kitabı vardır…
Belki de ilk kez hepimiz hemfikiriz, hem de bir kitap konusunda! Bu defterde, Antoine de Saint-Exupéry’nin kaleme aldığı, kalbimizde başka bir yeri olan pasajları bulacaksın. Ayrıca Exupéry’nin Küçük Prens’le özdeşleşmiş naif çizimlerin 7 farklı illüstratör tarafından hazırlanmış yorumları da defterde seni bekliyor.
ERSA ve Aylak Adam Kültür Sanat Yayıncılık olarak bu defterin sahibi olan sana, bu yolculukta da bizimle birlikte olduğun ve heyecanımızı paylaştığın için teşekkür ederiz.  Senin de bu defteri en az bizim kadar keyifle kullanmanı dileriz.
Ancak takdir edersin ki, en büyük teşekkür Antoine de Saint-Exupéry’e! Bizi bu muhteşem masalın gerçek olabileceğine inandırdığı için… 
Not: Bu defter, Ersa Mobilya San. Tic. A.Ş. tarafından tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir. Aylak Adam Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayına hazırlanmıştır.

Dizi: Defter
Sayfa: 127 
1.Basım: Şubat 2015
Fiyatı: 7
Hazırlayan: ERSA 
İllüstratörler: Başak Bilgin (Ön Kapak), Nura Alisoman, Ethem Onur Bilgiç, Erhan Cihangiroğlu, Mert Tugen (Arka Kapak), Özge Demirbaş, Meltem Şahin
Grafik Tasarım: Şener Yılmaz Aslan
Çevirmen: Murat Erşen


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template