♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Gezici Festival 20’nci Yolculuğuna Başlıyor!

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 20’nci yolculuğuna başlıyor. 28 Kasım’da Ankara’dan yola çıkacak festival, 8 Aralık’a kadar sinemaseverlerle buluşacak. 28 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında başkentteki gösterimleri devam ederken, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin katkılarıyla, 3-7 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Festival yolculuğunu, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla 5-8 Aralık’ta Sinop’ta tamamlayacak. 

Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin değişik kentlerindeki sinemaseverlerle buluşturmak ve Türkiye sinemasını dünyaya tanıtmak için tam 20 yıldır yollarda olan Gezici Festival, bugüne kadar toplam 5 ülke ve 23 şehre giderek, 56 bin 872 kilometre yol katetti. 1995’ten bu yana dünya ve Türkiye sinemasının en yeni örneklerini izleyicisiyle buluşturan Gezici Festival seyircisini, 20’nci yılda da birçok sürpriz bekliyor. Filmler, Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başkent seyircisiyle buluşacak. Eskişehir ve Sinop’taki gösterimler ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema Salonu ve Sinop Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşecek. Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla Sinop’ta yapılacak tüm gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.

FESTİVAL’İN 20’NCİ YIL TEMASI ‘SİNEMA AŞKINA’
Festivalin bu yılki teması “Sinema Aşkına!”, sinemaya duyulan aşkın hiç bitmediğinin birer kanıtı olan ve sinema tutkusunu konu alan filmleri bir araya getiriyor. Polonyalı yönetmen Krzystof Kieslowski’nin Amatör’ü, Jean-Luc Godard’ın son filmi Dile Veda, Yael Andre’nin yönettiği Diktatör Olduğumda, Mark Cousins’ın İlk Film’i, Cem Kaya imzalı Motör nam-ı diğer Remake, Remix, Ripoff ve Nanni Moretti’nin Yakın Plan’ın Galası adlı yedi dakikalık kısa filmi ile birlikte gösterilecek, yönetmenliğini Abbas Kiarostami’nin yaptığı Yakın Plan bu bölümde yer alıyor. 

DÜNYA SİNEMASININ EN İYİLERİ GEZİCİ FESTİVAL’DE
Her yıl farklı ülkelerden çarpıcı filmleri seyircisiyle buluşturan festival, bu yıl da dünya sinemasının en yenilerini izleme fırsatı sunuyor. Rusya’nın Yabancı Dilde En İyi Film dalında 2015 Oscar adayı, Andrey Zvyagintsev’in filmi Leviathan, Levan Koguashvili’nin İlk Randevu’su, Kazak yönetmen Nariman Turebayev imzalı Beyaz Gece, Dardenne Kardeşler’in yeni filmi, Belçika’nın Yabancı Dilde En İyi Film dalında 2015 Oscar adayı İki Gün, Bir Gece, yönetmenliğini Shlomi Elkabetz ile Ronit Elkabetz’in üstlendiği ve İsrail’in Yabancı Dilde En İyi Film dalında 2015 Oscar adayı Viviane Amsalem’in Boşanma Davası, dünyaca ünlü altı yönetmenin beyazperdeye aktardığı Kültür Katedralleri, Pedro Pires ve Robert Lepage imzalı Üçleme ile Bent Hamer’in yazıp yönettiği ve Norveç’in Yabancı Dilde En İyi Film dalında 2015 Oscar adayı 1001 Gram festival kapsamında izleyicisiyle buluşuyor.

FİLM EKİPLERİ GEZİCİ FESTİVAL’İ YALNIZ BIRAKMIYOR
“Türkiye 2014” bölümünde ise yine en yeni ve heyecan verici filmler yer alıyor. Yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek galalar ve gösterimler, Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak. Saraybosna Film Festivali ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ödüllerle dönen Erol Mintaş’ın ilk filmi Annemin Şarkısı (2014), bu yıl festival kapsamında gösterilecek. Saraybosna Film Festivali’nden ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Ödülü alan Feyyaz Duman, filmin Ankara ve Eskişehir gösterimlerine katılacak. Filmin yönetmeni Erol Mintaş ise Sinop’ta Gezici Festival seyircisiyle birlikte olacak. Adana Film Festivali’nden ‘En İyi Senaryo’ ödülüyle dönen Balık’ın (2014) yönetmeni Derviş Zaim, filmin Ankara galasında yer alacak. Tayfun Pirselimoğlu, Roma Uluslararası Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ve İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Film’, ‘En İyi Senaryo’ ve ‘En İyi Müzik’ ödüllerini alan Ben O Değilim (2013) ile festivale konuk olacak. Pirselimoğlu ve filmin başrol oyuncusu Ercan Kesal, Ankara ve Sinop’ta Gezici Festival’e eşlik edecek. Murat Düzgünoğlu’nun Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘Yılmaz Güney Ödülü’ ve ‘Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü’ alan filmi Neden Tarkovski Olamıyorum? (2014), Ankaralı seyircisiyle ilk kez Gezici Festival’de buluşacak. Düzgünoğlu; Ankara, Eskişehir ve Sinop’taki gösterimlerde yer alacak. Venedik Film Festivali’nden ‘Jüri Özel Ödülü’ ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ‘Jüri Özel Ödülü’ ile ‘En İyi Kurgu’ ödülünü alan Kaan Müjdeci imzalı Sivas (2014) ve yönetmenliğini Nesimi Yetik’in yaptığı Toz Ruhu da festival kapsamında sinemaseverlerle buluşacak. Adana Altın Koza Film Festivali’nden ‘En İyi Film’ dahil üç ödülle dönen Yetik ile senarist ve yapımcı Betül Esener; Ankara, Eskişehir ve Sinop’ta Gezici Festival’e eşlik edecek. 

MURATHAN MUNGAN, ‘GERÇEĞE AÇILAN ÜÇ KAPI’ İLE FESTİVALDE 
Klasikleşen bölümlerinin yanı sıra özel bölümleri ve konuklarıyla da her yıl dikkat çeken festival, bu yıl yazar Murathan Mungan’ı ağırlıyor. Mungan’ın özel seçkisi “Gerçeğe Açılan Üç Kapı” bölümünde gösterilecek. Mungan bu bölümde, gerçekle olan ilişkimizi sinema aracılığıyla sorgulayacak; “Fotoğrafta ne görmek istiyoruz?: Cinayeti  Gördüm (Blow Up; Michelangelo Antonioni, 1966)”, “Ne duymak istiyoruz?: Konuşma (The Conversation; Francis Ford Coppola, 1974)” ya da “Hangi  hikayeye inanmak  istiyoruz?: Rashomon (Akira Kurosawa, 1950)” filmleri, gerçeklik algısı ve hakikatin doğasına olduğu kadar genel anlamda insanlık durumuna dair birer düşünce egzersizi yapmamızı sağlayacak. 30 Kasım Pazar günü, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek Konuşma filminin ardından, saat 17:00’de Murathan Mungan söyleşisi gerçekleşecek. 

FESTİVALİN ‘MÜZEDE BİR GÜN’ SÜRPRİZİ
Festivalin 20’nci yıl sürprizlerinden “Müzede Bir Gün” bölümünde, bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Başarı’ ödülü alan sinemacı Frederick Wiseman’ın yönettiği National Gallery ve New Yorklu sinemacı Jem Cohen imzalı Ziyaret Saatleri (Museum Hours) sinemaseverlerle buluşuyor. İlk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapılan National Gallery, görsel hikaye anlatımı üzerine bir deneme niteliğinde. Cohen’in en ilginç işlerinden biri olan, Locarno Film Festivali’nden ödüllü Ziyaret Saatleri içinse bir yandan hüzünlü ve dokunaklı bir karakter betimlemesi, diğer yandan da bir mimarlık harikasına yazılmış bir aşk mektubu denilebilir. 

CANAN ‘UYANDIRAN MASALLAR’ İLE FESTİVALDE
Video sanatı örneklerini sinema izleyicisiyle buluşturan Gezici Festival, bu yıl güncel sanat alanının önemli isimlerinden CANAN’ın video çalışmalarına yer verecek. “Uyandıran Masallar” başlıklı seçkide, CANAN’ın toplumsal cinsiyet, iktidar ve şiddet konularını ele alan üç videosu; İbretnüma (2009); Vak Vak Ağacı (2010) ve Hezeyan (2013) yer alacak. Festival kapsamında, CANAN’ın eserlerinden oluşan bir sergi de Gezici Festival ve Galeri Siyah Beyaz işbirliği ile 28 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunulacak. “Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme” adlı sergi aynı zamanda, sanatçının Ankara’daki ilk sergisi olma özelliğini taşıyacak. Sergide CANAN’ın; “İbretnüma”, “Hezeyan”, “Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme”, “Çeşme” ve “Nazar Değdi Dünyama” çalışmaları yer alacak. “Uyandıran Masallar” seçkisi, 29 Kasım Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek. Seyirciler gösterimin ardından, Galeri Siyah Beyaz’da akademisyen Tuğba Taş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek CANAN söyleşisine de katılabilecek.

OSMANLI FİLMLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
“Osmanlı’dan Manzaralar” özel bölümünde ise Osmanlı topraklarında 1896 – 1922 yılları arasında, farklı sinemacılar tarafından çekilen ve çeşitli arşivlerde bulunan filmler gün yüzüne çıkıyor. Bir zamanlar imparatorluğun parçası olmuş ülkeler tarafından genellikle göz ardı edilen bu filmler, Osmanlı’ya ve sinema tarihine farklı bir gözle bakmayı sağlıyor. Amsterdam’daki Eye Film Institute’tan küratör Elif Rongen Kaynakçı’nın derlediği filmler, turist rehberi niteliğindeki manzara görüntülerinden etnografik gözleme kadar çok farklı ve geniş bir yelpaze sunuyor. Filmler, 2 Aralık Salı Günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek. Canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek gösterim sırasında, filmleri gün yüzüne çıkaran ekipten Elif Rongen Kaynakçı ve Nezih Erdoğan izleyicilere bilgi verecek. Bu yıl, Gezici Festival ve EYE Film Institute işbirliği ile Arşiv Görüntüleri Okuma Atölyesi de gerçekleştirilecek. Atölye, 3 Aralık Çarşamba günü ATK Sanat Evi Salonu’nda yapılacak.

TUNCEL KURTİZ İLE YOLA DEVAM
Uzun yıllar Gezici Festival’e yol arkadaşlığı yapan Tuncel Kurtiz de yönettiği belgesel E5 Ölüm Yolu (1978) ile festivalde yerini alıyor. Filmin merkezinde, 70’li yıllarda Güneydoğu Avrupa’dan başlayan işçi göçüyle birlikte eski anavatanla ev sahibi ülke arasında ana bağlantı haline gelen efsanevi E5 Karayolu bulunuyor. E5 Ölüm Yolu, 29 Kasım Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başkentli sinemaseverlerle buluşacak. 

20 YILIN EN İYİ KISALARI GEZİCİ FESTİVAL’DE
20’nci yıla özel olarak “20 Yılın En İyi Kısaları” da festival kapsamında seyircisiyle buluşuyor. Bu bölümde yer alan; Tango (Zbigniew Rybczynski, 1980, Polonya), Bir Adam Bir Gün Bir Ev Alır (Pjotr Sapegin, 1998, Norveç), Kalk Borusu (Marc-Henri Wajnberg, 1996, Belçika), Bir Daire Ve Altı Davulcu İçin Müzik (Johannes Stjärne Nilsson, 2001, İsveç), Sorun Yumağı (Steve Sullivan, 2001, İngiltere), Omuz Omuza (Hans Petter Moland, 2002, Norveç), Teşekkürler! (Christine Rabette, 2002, Belçika), Uzatmalar (Oury Atlan, Thibaut Berland, Damien Ferrié, 2005, Fransa), Annem Sinema Öğreniyor (Nesimi Yetik, 2006, Türkiye), Arjantin Tangosu (Guido Thys, 2006, Belçika), Örümcek (Nash Edgerton, 2007, Avustralya) ve Las Palmas (Johannes Nyholm, 2011, İsveç), 29 Kasım Cumartesi günü saat 17:00’de Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek.

FESTİVAL 20’NCİ YILINDA DA ÇOCUKLARI UNUTMADI
Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri, her yıl olduğu gibi bu festivalde de yerini alıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran 1500’den fazla film arasından seçilen kısa filmler, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştırıyor. Güzellik (Rino Stefano Tagliafierro, 2014, İtalya), Ziazan (Derya Durmaz, 2014, Türkiye), Bip (Kim Kyung-Man, 2014, Güney Kore), Yıkım (Maria Ruiz, 2013, Venezuela), Xenos (Mahdi Fleifel, 2013, İngiltere – Danimarka), Washingtonia (Konstantina Kotzamani, 2014, Yunanistan), Arkadaşım Nietzsche (Fauston da Silva, 2013, Brezilya), 29 Kasım Cumartesi saat 12:30’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde seyircisiyle buluşacak. Kabus (Carles Torrens, 2013, ABD), Geri Dönüşüm (Lei Lei, Thomas Sauvin, 2013, Çin), Karşı Karşıya (Dustin Defa, 2014, ABD), Aşkla Başa Çıkamıyorum (Javier Giner, 2014, İspanya), Jean Genet İçin Üç Taş (Frieder Schlaich, 2014, Almanya) Hepimiz öleceğiz (Jean-Gabriel Periot, 2014, Fransa), Hoş Geldiniz (Pablo Munoz Gomez, 2014, Belçika) ise 30 Kasım Pazar günü saat 12:30’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek.

Yıllardır minik seyircileri için ücretsiz film gösterimleri düzenleyen Gezici Festival, bu yılki çocuk filmlerini Kore’den seçti. Üzgünüm Bbobbi (Noh Yu-Kyung, Ki Min-Joo, Cha Sa-Rang, 2014), Renkli (Lee Dae-Han, 2013), Kurabiye Savaşı (Kim A-Ri, Kim Sun-Hwa, Cha Hyun-Kyung, 2014), Köpek Gösterisi (Kim Da-Hyeon, Lee Min-Uk, Jeong Seung-Gyun, 2014), Günaydın (Lee Hyun-Ho, 2014), Bay Ve Bayan Yapışkan (Yoo Kyung-Guen, Jung Sang-Ryun, 2014), Kaçak (Park Hyun-Jong, 2009), Sevimli Sazan (Yu Ri Kim, 2014), Buzda Av (Heedon Yoon, 2014) ve Hoş Geldin (Sue Hyun Moon, 2012); 29 Kasım Cumartesi, 30 Kasım Pazar ve 2 Aralık Salı günlerinde saat 10:30’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde küçük seyircileriyle buluşacak. 



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template