♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Nilüfer Akbal’dan Yeni Albüm: Klasiken Kurdi

Kimi ozanlar vardır eser verdikleri dillerin klasikleri onların adlarıyla anılır. Klasiklere ruhunu, rengini veren özge ozanlar kimi sözleri, kimi besteleri, kimi yorumlarıyla özeldirler.

Sözgelimi Cegerxwîn,  Şivan Perwer,  Mazhar Xaleqî, Davut Sularî, Mahzunî Şerif… Adları anılan bu şair ve h/ozanların değişik dil ve makamlarda ortaya koydukları eserlerinden yapılmış bir şeçkiden oluşuyor Klasiqen Kurdî; Kurmanci, Sorani, Kırmançki (Zazaki) ve yanı sıra Türkçe’den örnekler taşıyor. Değişik dil ve makamlardan (klam, şuwar, şarkı ve deyişlerden) oluşan albümde yer alan eserlerin ortak özelliği birer klasik sayılmasıdır.

Nilüfer Akbal, Klasiqen Kurdî albümünde yer verdiği eserleri özgüvenle icra etmiş.  Her bir eser sözlerini aldığı dilin, dayandığı farklı makamın, otantik tavrın, gereksindiği yöresel çalgının çeşitliliğini içeriyor. Seslendirilen eserler alındıkları dilin, yörenin, makamın, temel duygu ve meramın doğalına, coğrafyasına uygun yorumlanmış.

Albümün alt yapı düzenlemelerine imza atan Engin Aslan, Kemal Sahir Gürel, Onur Özçelik gibi işinin ehli müzisyenlerin katkılarıyla ortaya çıktı.

Nilüfer Akbal müziğinin başlangıç albümü sayılan Miro hayli beğeni toplamıştı. Albüme duyulan ilgi o güne kadar yasaklı sayılan dillerde yapılmış albüm çalışmalarının ilklerinden olmasından gelmiyordu sadece. Miro’nun ortaya çıkışından uzun yıllar sonra bugün hala dinlenen, aranan bir albüm olması, daha çokta Akbal’ın bu albümle kendi tarzını, otantiğini ortaya koymasıyla ilgiliydi. Miro’yu Revingi,  Rayé,  Sewa, Herire albümleri takip etti. Akbal, albümlerinde ağırlıkla Dımılî, Kurmanci, Sorani, Gorani, Ermenice, Türkçe okumalar yaptı. Eserler icra ettiği her dilin fonetiğine, kültür kodlarını, ruhuna, duygusuna, rengine layıkıyla karşılık geldi. Adlarını andığımız albümlerin, sahne ve televizyon programcılığı gibi deneyimlerin sonrasında ortaya çıkan Klasiqen Qurdî albümü sanatçının müziğinde yeni bir uğrak. Bu uğrakta iki nehir arası ülke dedikleri yukarı Mezopotamya dolaylarında konuşulan kadim dil ve diyalektlerde ortaya çıkan klasik eserler dinleyeceksiniz ondan.

Bilinir ki klasik olanda geleneğe bağlılık, maziye özlemli bir taraf da var. O geçmiş ki dünden geleceğe köprü olanı, kalıcı olanı, evrensel olanı taşır geniş zaman katlarında. İşte Klasiqen Kurdî bugün ve gelecekte hatırlanmaya değer olana, sedası bu gök altında saklı kalabilecek olana dairdir.

Albüm Kalan müzik etiketiyle raflarda...


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template