♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Hitchcock9 : Dokuz Hitchcock Sessizi Canlı Performans Eşliğinde İstanbul Modern'de!

Alfred Hitchcock’un ilk yönetmenlik yıllarında çektiği dokuz sessiz film İstanbul Modern iş birliği ile Türkiye’de ilk defa seyirciyle buluşuyor. Yönetmenin 1920’lerdeki sessiz sinema döneminden hayatta kalmayı başarmış bu filmleri, İngiliz Film Enstitüsü (British Film Institute) tarafından onarılıp restore edildi. Enstitü’nün bugüne kadar gerçekleştirdiği bu en kapsamlı ve zor restrorasyon projesi sonucunda hem filmlerdeki hasarlar giderilip görüntü iyileştirildi hem de yeni sahneler keşfedildi. Hitchcock’un bu sessiz filmleri, yönetmenin daha sonra çektiği ve tüm zamanların en meşhur yönetmeni olmasını sağlayan filmlerine ışık tutuyor.

Hitchcock9 başlığı altında toplanan bu filmler arasında Hitchcock’un yönetmenliğini yaptığı ilk film olan Zevk Bahçesi (The Pleasure Garden) ve Hitchcock’un “ilk gerçek Hitchcock filmi” olarak nitelendirdiği Kiracı (The Lodger) yer alıyor. Ayrıca, Aşk Üçgeni (Manxman), Çiftçinin Karısı (The Farmer’s Wife), Hafif Meşrep (Easy Virtue), Ring (The Ring), Şampanya (Champagne), Şantaj (Blackmail) ve Yokuş Aşağı (Downhill) programda yer alan filmlerden. Filmlere, tanınmış sessiz film piyanistleri John Sweeney ve Hakan Ali Toker, ayrıca besteci, ses tasarımcısı ve gitarist Erdem Helvacıoğlu canlı performanslarıyla eşlik edecekler.

Paralel Etkinlikler
İstanbul Modern
7 Kasım Perşembe – Ian Haydn Smith ile söyleşi
Saat 17:00’de İstanbul Modern’de İngiliz sinema yazarı ve gazeteci Ian Haydn Smith, Alfred Hitchcock’un 50 yıllık sinema kariyerini değerlendireceği bir söyleşi gerçekleştirecek.
Istanbul Modern
Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4, 34433 Karaköy
*Simultane çeviri yapılacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi
8 Kasım Cuma - Hitchcock üzerine Ian Haydn Smith’ten Ustalık Dersi ve Söyleşi
Boğaziçi Üniversitesi ve Mithat Alam Film Merkezi iş birliği ile film merkezinde gerçekleşecek etkinik saat 14:00’te Kiracı (The Lodger) filminin gösterimi ile başlayacak ve söyleşi ile sona erecek.
14:00-15:30 Kiracı (The Lodger) film gösterimi
15:45-16:45 Ian Haydn Smith’ten ustalık dersi
17:00-18:00 Söyleşi
Yazar ve gazeteci Ian Haydn Smith, Londra’da yaşıyor. Şuanda Curzon Dergisi’nin editörlüğünü yapan Ian, 2007-2012 yılları arasında The International Film Guide’in editörlüğünü yaptı. British Council’ın misafiri olarak Arnavutluk, Ukrayna, Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde film ve edebiyat üzerine dersler Verdi. Şu anda Amerikalı film yapımcısı Sidney Lumet’in biyografisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi
Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüs, 34342 Bebek, İstanbul
*Simultane çeviri yapılacaktır.

21 Kasım Perşembe – Kiracı (The Lodger) filminin gösterimi
Boğaziçi Üniversitesi ve Mithat Alam Film Merkezi iş birliği ile gerçekleşecek bu özel gösterime Babazula canlı performansı ile eşlik edecek.

Gezici Festival, Ankara
28 Kasım Perşembe – Şantaj (Blackmail) filminin gösterimi
Gezici Festival ve British Council Hitchcock’u, Şantaj (Blackmail) filminin gösterimi ile Ankara’ya getiriyor. Gezici Festival’in açılışı kapsamında düzenlenecek bu özel gösterim, Hakan Ali Toker’in piyanosu eşliğinde, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşecek.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template