♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

David Vann, Çok Konuşulan Romanı Pislik’le Türkçede!

Yirmi iki yaşındaki Galen, duygusal gelgitler yaşayan annesiyle birlikte ücra bir evde yaşıyor. Babasının kim olduğunu bilmiyor, hafızasını kaybeden anneannesi huzurevine kapatılmış. Galen ile annesi, anneannenin bankadaki parasıyla geçiniyorlar; teyzesi Helen ve onun on yedi yaşındaki kızı Jennifer bu paraya göz dikmiş durumda. Galen üniversiteye gitmek istiyor, ama annesi paralarının yetmeyeceği gerekçesiyle buna engel oluyor.

Galen, küçük ve sorunlu dünyasının zincirlerini kırmak için bir arayış içinde. Çareyi Uzakdoğu felsefesinde bulmaya çalışıyor. Hermann Hesse’nin Siddhartha’sı, Halil Cibran’ın Ermiş’i, Richard Bach’ın Martı’sı başucu kitapları; en sevdiği müzik Kitaro’dan İpek Yolu. Kendisinin reenkarnasyon geçirmiş yaşlı bir ruh olduğuna inanıyor, daha üst bir bilince ulaşmak uğruna denemediği yol kalmıyor; bedeninden ayrılıp hava kadar ağırlıksız olmaya, suyun üzerinde yürümeye, korların üstünden geçmeye çalışıyor. Ama bunları bir türlü beceremediği gibi, gizli arzularına da ket vuramıyor ve bedeninin tutsağı haline geliyor.

Pislik’te, pek çok insanın toz kondurmadığı, hatta kutsal saydığı aile kurumunun, işlevini yitirmiş bir örneğiyle karşı karşıyayız. Normal bir hayata sahip olmaya çalışan bir gencin, ailesindeki şiddet ve sevgisizlik sarmalında adım adım insanlıktan çıkmasına tanık oluyoruz. İlk sayfalardan itibaren kendini hissettiren kara mizah, yavaş yavaş yerini psikolojik dehşete bırakıyor. Yazarın ustalıklı dili sayesinde, genç Galen’ın çektiği acıları iliklerimizde hissediyor, geçirdiği dönüşümde ona eşlik ediyoruz. 

Bir İntihar Efsanesi ve Caribou Adası’na ev sahipliği yapan Alaska’nın buz gibi soğuğu, Pislik’te yerini, California’nın yapış yapış sıcağına bırakıyor. Bu iklim değişikliği kitabın atmosferine yansıdığı gibi, yazarın tarzına da damgasını vurmuş. Pislik, farklı ve şaşırtıcı bir David Vann kitabı. 

DAVID VANN, 1966’da ABD’ye bağlı Aleut Adaları’ndan Adak’ta doğdu. Babasının intihar etmesini, yaşama tutunmak için bir çıkış noktası olarak gördü ve Bir İntihar Efsanesi adlı ilk kitabında bu konuyu işledi. Basılan ilk kitabı A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea (Bir Mil Ötede: Denizde Talihsiz Bir Mesleğin Öyküsü), çoksatarlar arasına girdi. Yazımının üzerinden 12 yıl geçtikten sonra yayımlanan Bir İntihar Efsanesi, büyük ilgi uyandırarak Fransa’da Médicis Ödülü dahil on bir ödül kazandı. Caribou Adası (2011) ile başarılarını sürdürdü. Son kitabı Pislik, 2012’de yayımlandı. David Vann, San Francisco Üniversitesi’nde ders vermekte, ayrıca bazı dergi ve gazetelere makaleler yazmaktadır.

PİSLİK
Yazar: David Vann
Çeviren: Esra Birkan
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 259 Sayfa
Fiyatı: 18 TL
Yayın tarihi: 20 Ağustos 2013

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template