♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dünyayı masallar kurtaracak!

Atlas dergisi yayın yönetmeni ve Doğa Derneği YK üyesi Özcan Yüksek, Hakikatçi ve Cinistan adlı masalsı anlatımlı inceleme kitaplarıyla Binbir Gece Masalları’nın peşine düşmüştü. Şimdi de, Doğan Kitap’tan çıkan Kayıp Deniz’le tamamen kurgusal bir tür deniyor.

Özcan Yüksek’in kitabı Kayıp Deniz, masallar artık olmadığı için gezegenimizin de korunmasız olduğunu anlatıyor. Kitaba göre masallar insanlara binlerce yıl, neyin doğru neyin yanlış olduğunu, doğayla uyumlu yaşamı, öyküler halinde anlatırdı. Masalların yaşamlarımızdan zaman içinde çıkmasıyla, birbirimizle ve doğayla olan bağlarımız da zayıfladı. Özcan Yüksek, Kayıp Deniz’in gelirinin yarısını Seferihisar’da kurulan Doğa Okulu’na bağışladı. Seferihisar Doğa Okulu’nun çalışma alanlarından biri de masallar ve doğa arasındaki ilişkileri araştırmak olacak.

Özcan Yüksek’in doğaya adanmış kitabı Kayıp Deniz bir masalsı anlatı. Kitabın kahramanı Korkut Can, yaşadığı dönemdeki felaketlerin nedenini aramak üzere büyük bir maceraya çıkıyor. Masalların içine girmenin gizli ve sihirli yolunu bir peri kızından öğrenen Korkut Can, bilgeliğin, varoluşun ve aşkın gizemini çözmek için kıtalar, denizler aşıyor, ifritlerin, beden değiştiren hortlakların, ürkütücü canavarların diyarlarından geçiyor ve bizi “yerkürenin gizli belleği” olan masalların özündeki hakikate ulaştırıyor.

Kayıp Deniz hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, “Doğa Derneği, dünya masallarının, gezegenimize ait ekolojik dengenin bilgisini sakladığına inanıyor. Doğa Derneği de, Kayıp Deniz’in düşüncesini paylaşıyor: Dünyayı masallar kurtaracak! Özcan Yüksek’in ortaya koyduğu bu sarsıcı bilgi, ilk bakışta bir metafor, bir slogan olarak algılanabilir. Halbuki Kayıp Deniz’in sayfaları arasında yolculuğa çıkan okur, gezegenin kaderiyle masallar arasındaki ilişkiyi somut olarak görebilir. Nehirlerin akması, ağaçların yeşermesi ve kuşların uçması için masallar yaşamaya devam etmeli. Masallar yitirildikçe, doğa da yitecek. Tıpkı bugün yaşadığımız gibi. Biri size ‘doğa için ben ne yapabilirim’ diye sorduğunda artık verebileceğimiz bir yanıt daha var: Bir masal anlat!”



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template